Az év legjobb színésznői

2012.12.25. 23:00

A szokásos kedvencek (Meryl Streep, Tilda Swinton, Michelle Williams) idén is hozták a formájukat, de a szívünket egy nyolcvanöt éves élő legenda törte csak igazán össze. Osztrák szexturista, olasz kurtizán, NDK-s végzet asszonya, amerikai tetovált lány, amerikai Vaslady - íme 2012 legjobb női alakításai.

5. Meryl Streep (A Vaslady)

Forrás: [origo]

Már közhelynek számít, hogy Meryl Streep minden szerepében kiváló és még a leggyengébb filmet is felhúzza a jelenlétével. Idén végre megkapta a harmadik Oscárját Margaret Thatcher megformálásáért (erre már akkor sokan fogadni mertek volna, amikor a filmterv egyáltalán bejelentésre került), de sajnos az alakítás sokkal jobb filmet érdemelt volna. Streep különösen meggyőző volt a visszavonultan élő, időskori elbutulástól szenvedő politikus megformálásában, ezen jelenetek láttán minden díjeső megérdemeltnek tűnt. Sajnos A Vaslady politikusi karrierjéből összefoltozott montázsai néha a paródiát súrolták, de ez nem Streepen múlott. Kívánunk neki még sok évtizednyi jó főszerepeket és sokkal erősebb rendezőket!


- - -

4. Michelle Williams (Volt egy tánc, Egy hét Marilynnel)

Forrás: [origo]

Michelle Williamsnek már gyerekszínészként is megvolt az a képessége, hogy könnyedebb filmekben is szívfacsaró melankóliát tud árasztani. A Blue Valentine kistesójának is tekinthető Volt egy tánc-ban maximálisan kamatoztatta ezt a képességét, így nem csak a két filmben szereplő férfinek, de a nézőknek is kicsit összetörte a szívét. Kellemes meglepetés volt viszont, hogy az Egy hét Marilynnel az életrajzi filmek többségével ellentétben nem próbált sokat markolni és csak egy vidámabb pillanatképet adott Marilyn Monroe életéből. A külső hasonlóság hiánya másodlagos lett és Williams szerencsére sokkal inkább arra koncentrált, hogy a filmtörténelem legnagyobb női bálványa milyen hatással volt környezetére.


- - -

3. Rooney Mara (A tetovált lány)

Forrás: [origo]

Manapság már nagyon ritka, hogy egy karakter regényhősként ikonná váljon az egész világon. Lisbeth Salandernek, a passzív-agresszív, biszexuális lángelmének ez sikerült, így nem véletlen, hogy Stieg Larsson hősnője jutalomjátékot kínált a filmváltozat főszereplőnőjének. A dán/svéd adaptáció nem volt rossz, de sejtettük, hogy a Hetedik és A zodiákus rendezője művészi szintre emeli majd a ponyvaregényt. Lehet azonban David Fincher bármekkora tehetség, a hollywoodi A tetovált lány sikere az új Lisbeth Salander személyén állt vagy bukott. Scarlett Johannson, Natalie Portman vagy Ellen Page helyett Fincher kiállt A közösségi háló-ban már egy aprócska szerepben is emlékezeteset alakító Rooney Mara mellett és igaza volt. Mara Salanderje hozza a kőkemény és dögös feminista poszterlányt, de sebezhetősége és emberi mivolta minden percben evidens marad.


- - -

2. Tilda Swinton (Beszélnünk kell Kevinről)

Forrás: [origo]

Tilda Swinton a világhírű színésznők legbátrabbika, ez már akkor sem volt kérdés, amikor friss Oscar-díjasként Tarr Béla-filmben szerepelt. Idén viszont egy olyan szerepben láthattuk, amit kollégáinak többsége undorodva dobott volna félre, hiszen minden szülő rémálma, hogy gyermeke velejéig gonosz lesz. A Swinton által megformált anya az érzelmek bámulatosan széles skáláját járja végig, mialatt fia huncutszemű kisgyerekből pszichopata kamasszá fejlődik és egy percig sem esedezik a szimpátiánkért.


- - -

1. Emmanuelle Riva (Szerelem)

Forrás: [origo]

Már maga az a tény, hogy az 1959-es Szerelmem, Hirosima gyönyörű főszereplőnőjét nyolcvanas néniként látjuk, szívbemarkoló kiindulópont, de mivel a rendező Michael Haneke, biztosak lehetünk benne, hogy ez csak a megpróbáltatások kezdete. Haneke némileg aláássa saját kegyetlen imidzsét, hiszen a Szerelem szomorú és lehangoló témája ellenére is egy végtelenül humánus film. Az idős zenetanárnő leépülését Riva minden hiúságot félretéve, de még a legkiszolgáltatottabb pillanatokban is méltósággal játssza el. Nem túlzás, hogy egy-egy segélykérő pillantásával össze tudja törni a szívünket - ezt márpedig sose vártuk volna egy Haneke-filmtől.


+ + +

További női alakítások, melyeket nagyon szerettünk az idén (sorrend nélkül):

Louise Bourgoin (A legszebb dolog)

Forrás: [origo]

Nina Hoss (Barbara)

Forrás: [origo]

Elizabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene)

Forrás: [origo]

Julie Delpy (2 nap New Yorkban)

Forrás: [origo]

Jodie Foster és Kate Winslet (Az öldöklés istene)

Forrás: [origo]

Charlize Theron (Pszichoszingli)

Forrás: [origo]

Anne Hathaway (A sötét lovag: Felemelkedés)

Forrás: [origo]

Olivia Colman (Tirannoszaurusz)

Forrás: [origo]

Lola Créton (Viszlát, első szerelem!)

Forrás: [origo]

Margarete Tiesel (Szerelmet a feketepiacról)

Forrás: [origo]

Judi Dench (Skyfall)

Forrás: [origo]

Anne Hathaway (A nyomorultak)

Forrás: [origo]

Penélope Cruz (Rómának szeretettel)

Forrás: [origo]

Léa Seydoux (Nővér)

Forrás: [origo]

----

Olvasd el a többi év végi toplistánkat is!