Szuperhősökben és tinikben az erő

Vágólapra másolva!
2012-ben rekordbevétel keletkezett az amerikai mozikban. Hollywood továbbra is szuperhősökből, tinifantasykből és animációs filmekből él, de az sem ártott, hogy Peter Jackson visszatért.
Vágólapra másolva!

Rekordévet zárt az amerikai mozipiac: 2012-ben összesen 10,8 milliárd dollár bevétel keletkezett a mozikban, amennyi korábban még soha, eddig 2009 volt a legerősebb év 10,6 milliárdos bevétellel. Jó hír a hollywoodi stúdiók számára, hogy az összeg nemcsak az emelkedő jegyáraknak és a 3D-s jegyek magasabb árának tudható be: Amerikában a nézőszám is nőtt 6%-kal 2011-hez képest, körülbelül 1,36 milliárd jegyet értékesítettek az év során. (Tegyük hozzá, hogy 2011 kirívóan gyenge év volt 1,28 milliárd eladott mozijeggyel, aminél kevesebbet utoljára 1995-ben értékesítettek.) Az USA-n kívüli bevételekről még nincsenek végleges adatok, de a Variety előrejelzése szerint valószínűleg megdől a 2011-es, 22,4 milliárd dolláros rekord.

Forrás: InterCom
Jégkorszak 4

Míg rendszerint a hollywoodi filmeknek profitot kell termelniük már az USA-ban ahhoz, hogy nyereségesek legyenek, 2012 azt mutatta, hogy ez a modell már nem teljesen áll: akadtak filmek, amik úgy lettek bombasikerek, hogy az USA-ban nem teljesítettek kiemelkedően jól. Ezek közé tartozott mindenekelőtt a Jégkorszak 4, ami az USA-ban csak a 14. legsikeresebb film volt idén 161,1 millió dolláros amerikai bevételével, világszerte összesen viszont több mint 875 milliót söpört be, így a 2012-es világranglistán a 4. helyet foglalja el. A Men in Black 3 is népszerűbbnek bizonyult Amerikán kívül: 624 milliós összbevételével a világlistán megcsípte a 10. helyet, az USA-ban csak a 12-ik.

Forrás: Fórum Hungary
Scarlett Johansson a Bosszúállók-ban

2012-ben először történt meg, hogy három film is megugrotta az 1 milliárd dolláros világszintű összbevételt. A Bosszúállók nyitotta a sort, ami minden idők legerősebb amerikai startját produkálta (207,4 millió dollárt söpört be az első hétvégéjén az USA-ban), és világszintű összbevétele végül meghaladta az 1,5 milliárd dollárt is, amivel minden idők harmadik legsikeresebb filmje lett az Avatar (2,78 milliárd) és a Titanic (2,18 milliárd) után. A Disney stúdiónak szüksége is volt erre a sikerre, mert a 2012-es első nagy dobásuknak szánt John Carter hatalmas bukta lett, amin 200 millió dollárt veszítettek.

Forrás: InterCom
Christian Bale A sötét lovag - Felemelkedés-ben

A szuperhősök csapatát követte Christopher Nolan magányos szuperhőse: a Batman-trilógiáját záró A sötét lovag - Felemelkedés 1,08 milliárd dollárig jutott. A film a coloradói mészárlás hatása miatt a nyitáskor nem szállította azokat az abszolút rekorddöntő számokat, amiket előzetesen vártak tőle, de összeredményén nem hagyott nyomot a tragédia. Végül James Bond is tarolt: a Skyfall még nem fejezte be pályafutását, de szilveszterkor elérte az 1 milliárd dolláros világszintű bevételt. A 007-es ügynök Nagy-Britanniában külön rekordot döntött: 100 millió fontos bevételével minden idők legsikeresebb filmje lett az országban, maga mögé utasítva a 94 millió fontot termelő Avatar-t.

Forrás: Fórum Hungary
Daniel Craig a Skyfall-ban

Világos, hogy a szuperhősökre még mindig lehet alapozni: az említett két film mellett a Pókember-franchise-t újraindító A csodálatos Pókember is felfért a tízes listára 750 millió dollárt is meghaladó világszintű bevételével. Két tinifranchise is képviselteti magát a listán: az Alkonyat-széria utolsó része hajszál híján 800 milliónál tart, és most már az is biztos, hogy a vámpíros sorozatot gyártó Lionsgate-nek nem kell aggódnia, mert megtalálták az utánpótlást, a szintén általuk gyártott Az éhezők viadala is szépen teljesített. A cég abban reménykedik, hogy - hasonlóan az Alkonyat-filmekhez - az új sorozat is részről részre sikeresebb lesz majd.

Forrás: Fórum Hungary
Stanley Tucci és Jennifer Lawrence Az éhezők viadalá-ban

A családi filmek is mindig helyet követelnek maguknak a legnépszerűbbek közt, 2012-ben a nemzetközi listára két animációs film került fel. A Jégkorszak 4 mellett a Madagaszkár 3 sem vallott szégyent, és 740 milliós összbevétele nagyját ez a film is az USA-n kívül szerezte meg. Ha csak az USA-ban keletkezett bevételeket néznénk, a Pixar Merida, a bátor című animációs filmje is a listán lenne 237,3 milliójával, de a film más országokban nem volt olyan kirobbanóan népszerű, hogy bekerüljön a világszintű top 10-be (összesen 535,4 milliót termelt). A családi mezőnyben Peter Jackson is szállította a tőle megszokott és várt eredményt: A hobbit jelenleg 8. a világlistán 692,7 milliójával, de a film még javában tarol a nemzetközi piacon.

Forrás: Fórum Hungary
Martin Freeman A hobbit-ban

Meg kell még említeni a Ted című korhatáros komédiát, 2012 legnagyobb meglepetéssikerét is, ami ugyan a világlistára nem került fel kb. 500 milliós összbevételével, de az amerikai toplista 9. helyét foglalja el 218,7 milliós USA-ban szerzett bevétellel. A Ted sikerével a Universal szépíteni tudott, miután a blockbuster-reményekkel gyártott Csatahajó-jukra nem volt kíváncsi a közönség. A stúdiónak nemzetközi szinten a Hófehér és a vadász és valamelyest A Bourne hagyaték is bejött.

Forrás: UIP
Mark Wahlberg a Ted-ben

Az USA-n kívül gyűjtött bevételek növekvő jelentősége mellett az év tanulsága volt még Hollywood számára, hogy bár persze még mindig a szuperhősökre és tinifantasykre fogékony fiatalokból áll a közönség java, téved, aki azt hiszi, csak őket érdemes megcélozni. Steven Spielberg az USA-ban már 130 millió fölött járó Lincoln-ját és Ben Affleck világszerte eddig 165 milliót termelő Az Argo-akciójá-t az idősebb nézők tették sikeressé, és az USA-ban a népesség 17%-át, de a mozinézők 25%-át kitevő latin-amerikaiak is egyre fontosabb célcsoportot jelentenek.

2012 legsikeresebb filmjei (zárójelben a világszintű összbevétel millió dollárban):

1. Bosszúállók ($1511,8)
2. A sötét lovag - Felemelkedés ($1081)
3. Skyfall ($1000,2)
4. Jégkorszak 4 ($875,2)
5. Alkonyat - Hajnalhasadás 2 ($799,6)
6. A csodálatos Pókember ($752,2)
7. Madagaszkár 3 ($742,1)
8. A hobbit ($692,7)
9. Az éhezők viadala ($686,5)
10. Men in Black 3 ($624)