Nyolcvanéves korában meghalt Oshima Nagisa, az Érzékek birodalma és a Boldog karácsonyt Mr. Lawrence! rendezője. Első filmjét (angolul: A Town of Love and Hope) 1959-ben csinálta, karrierjének fénykora ugyan a 60-as évekre és a 70-es évek elejére esett, de ezek a filmjei (pl. Nindzsák bandája, Koshikei, A fiú) nyugaton általában nem elérhetők.

Forrás: Mokép
Érzékek birodalma

1976-ban mutatták be az Érzékek birodalmá-t, ami egy 30-as évekbeli, tragédiába torkolló, szenvedélyes szexuális viszony történetét meséli el egy szálló szobalánya és a szálló tulajdonosa közt. A filmben tényleges szexuális aktusok is szerepelnek a színészek közt, ezért Japánban csak cenzúrázott változatát mutatták be. Az Érzékek birodalma társfilmje, a szexuálisan kevésbé explicit Szenvedélyek birodalma 1978-ban, a cannes-i filmfesztiválon debütált, ahol Oshima elnyerte vele a legjobb rendezés díját.

Következő filmje az 1983-as Boldog karácsonyt Mr. Lawrence! volt, amivel szintén részt vett a fesztivál versenyprogramjában. A David Bowie főszereplésével készült film a második világháború alatt játszódik egy japán hadifogolytáborban, és egy öntudatos brit fogolynak (Bowie) és a tábor szadista vezetőjének kapcsolatát mutatja be.

Forrás: Mokép
David Bowie és Oshima Nagisa a Boldog karácsonyt Mr. Lawrence! forgatásán

1986-ban mutatták be Szerelmem, Max című vígjátékát, amiben egy brit diplomata (Anthony Higgins) francia felesége (Charlotte Rampling) egy csimpánzzal kezd szerelmi viszonyt. Utolsó filmje az 1999-es, Kitano Takeshi főszereplésével készült Tabu volt. A 19. századi film egy szépséges, fiatal szamurájról szól, aki szamurájtársaiban felkorbácsolja a homoerotikus szenvedélyt. Ez a két film is Cannes-ban versenyzett.