Tökéletes szerelmesfilm Berlinben

2013.01.22. 17:10

A február 7-én kezdődő 63. berlini filmfesztivál versenyprogramja meglehetősen vonzó lett. Mint korábban megírtuk, Wong Kar-wai The Grandmaster című filmje nyitja a fesztivált, ami a legendás harcművész, Ip Man (Tony Leung) életét dolgozza fel. Wong nemcsak mint a film rendezője vesz részt a fesztiválon, hanem a zsűri elnökeként is.

Forrás: Berlin Film festival
Julie Delpy és Ethan Hawke a Before Midnight-ban

A versenyprogramban összesen 24 film szerepel, de ebből 5 film nem versenyez az Arany Medvéért, természetesen a The Grandmaster sem. Versenyen kívül vetítik azt a filmet is, ami miatt mi legszívesebben máris megvennénk berlini repülőjegyünket: Richard Linklater Before Midnight-ja a Sundance filmfesztivál után Európában a Berlinalén debütál. Az Ethan Hawke és Julie Delpy főszereplésével készült Mielőtt felkel a nap és Mielőtt lemegy a nap folytatása az amerikai kritikusok egyöntetű véleménye szerint csodásan sikerült, és tökéletes lezárása a trilógiának. A Hollywood Elsewhere nevű blog szerzője, Jeffrey Wells egészen odáig merészkedik, hogy "a film talán mérföldkő".

 

Bemutatják David Gordon Green Prince Avalanche című filmjét is, ami állítólag teljes megújulás az utóbbi időben csak kommersz vígjátékokat (Ananász expressz, Király!) csináló rendezőtől. A 80-as évek végén játszódó filmben Paul Rudd és Emile Hirsch két útjavító munkást alakít, akiknek az a feladatuk, hogy egy természeti katasztrófa után helyreállítsanak egy elhagyott útszakaszt.

Ulrich Seidl Paradicsom-trilógiájának első része Cannes-ban, a második pedig Velencében startolt, a Hoffnung (Remény) című befejező rész Berlinben debütál. A filmben az első rész szexturista öregasszonyának túlsúlyos lányát követhetjük egy fogyasztótáborba. Az előzetes tanúsága szerint ez sem lesz sokkal vidámabb az első két filmnél.

 

Versenyen kívül mutatják be az 1993-ban elhunyt River Phoenix utolsó filmjét, a Dark Blood-ot, amiben Phoenix egy gyászoló özvegyet alakít, aki kiköltözik a sivatagba. A forgatás félbemaradt a színész halála miatt, de a rendező, George Sluzier megőrizte a nyersanyagot, és most újravágva, a hiányzó részeket saját narrációjával kitöltve mutatja be a filmet.

Bekerült a versenyfilmek közé a (majdnem Magyarországon, de végül Romániában forgatott) The Necessary Death of Charlie Countryman is, amiben Shia LaBeouf beleszeret az Evan Rachel Wood által megformált román lányba, de a románcukat súlyosan gátolja a lány agresszív exférje (Mads Mikkelsen). A Playlist blog szerint a film sajnos elég széteső és idegesítően emós.

Forrás: Berlin Film festival
Shia LaBeouf és Evan Rachel Wood a The Necessary Death of Charlie Countryman-ben

Nem utolsósorban Steven Soderbergh új filmje, a Side Effects is versenyben van. A Rooney Mara, Jude Law és Channing Tatum főszereplésével készült, kellően kattantnak tűnő thriller egy ifjú feleségről szól, aki szorongásaira gyógyszereket kezd szedni, de aztán ahelyett, hogy jobbra fordulnának a dolgok, minden nagyon-nagyon csúnyán alakul.

A fesztivál teljes versenyprogramját részletekben hirdették ki, az első adag film itt található, a második itt, a harmadik pedig itt.