Amikor nem egészen három hete kihirdették az Oscar-jelölteket, mindenki Steven Spielberg 12 jelölést begyűjtő Lincoln-ját tartotta a legnagyobb esélyesnek a legjobb film és rendezés díjára. A hétvégén azonban kiosztották az amerikai produceri kamara (PGA) és a színészi kamara (SAG) díjait, amelyek, ha nem is teljesen pontos, de meglehetősen jó előrejelzői az Oscar-díjnak, mert a kamarai tagok többsége az Oscart odaítélő Amerikai Filmakadémiának is tagja, és a díjak azt sugallják, a Lincoln mégsem tuti befutó. A PGA legjobb film díját ugyanis Az Argo-akció producerei, Ben Affleck, George Clooney és Grant Heslov kapták, a SAG legjobb szereplőgárda díját pedig szintén Az Argo-akció vitte haza. Utóbbi különösen nagy meglepetés volt, mert sokkal valószínűbbnek tűnt, hogy a minden színészi kategóriában Oscar-jelölést begyűjtő Napos oldal-t, A nyomorultak csapatát vagy a Lincoln-t díjazzák.

Forrás: AFP
Alan Arkin, Bryan Cranston, John Goodman és Ben Affleck, Az Argo-akció főszereplői

Az Oscar-jelölések kihirdetésekor Az Argo-akció azért sem tűnt komoly esélyesnek, mert bár a legjobb film díjára jelölték, de Ben Affleck nem kapott jelölést a rendezői kategóriában. Az nem ritka, hogy a legjobb film és a legjobb rendezés díját végül megosztja az Akadémia, az viszont nagyon ritka, hogy egy olyan film viszi el a legjobb film Oscarját, amelyiknek a rendezőjét nem is jelölték a rendezői díjra. Ez utoljára 23 éve fordult elő a Miss Daisy sofőrje esetében. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, kire voksolnak a producerek: a PGA-díjat 1990 óta adják át, és eddigi 23 évből 16-ban a PGA díjazottja kapta a legjobb film Oscarját is.

A SAG legjobb szereplőgárda-díja kevésbé jó előrejelzője a legjobb filmes Oscarnak (az eddig 17-szer kiosztott díj 8-szor egyezett az Oscarral), ugyanakkor nagyon jó előrejelzője annak, hogy kik fogják kapni a színészi kategóriákban az Oscart. A SAG a legjobb férfi alakítás díját Daniel Day-Lewisnak ítélte Abraham Lincoln megformálásáért, a legjobb színésznő Jennifer Lawrence lett a Napos oldal-ért, a legjobb férfi mellékszereplő Tommy Lee Jones a Lincoln-ban nyújtott alakításáért, a legjobb női mellékszereplő pedig Anne Hathaway A nyomorultak-ért.

Forrás: AFP
Jennifer Lawrence a SAG-díjával

Eddig is nagyjából ők négyen számítottak a legesélyesebbnek a színészi Oscarokra, favorit státuszuk ezzel bebetonozódott. Az egyetlen kategória, ahol pár hete még kicsit másképp néztek ki az erőviszonyok, a legjobb női főszereplőé volt. Korábban Jessica Chastain számított a nagy esélyesnek a Zero Dark Thirty-vel, de nagyon úgy tűnik, hogy lehetséges Oscarja a film kínzásjelenetei körül kialakult balhé áldozatául esett. Azért is valószínűnek tűnik, hogy Lawrence viszi haza az Oscart, mert a Napos oldal-t nagyon szerették, és mind a négy színészi kategóriában jelölték, de a női főszereplő-kategória az egyetlen, amiben esélyes a film díjazása.

Összességében tehát hosszú évek óta nem volt olyan izgalmas az Oscart megelőző egy hónap, mint most lesz, hiszen a legjobb film díja sokkal bizonytalanabb, mint az előző években. Az Oscar-díjkiosztó február 24-én lesz.