Tavaly a Magyar Filmművészek Szövetsége még megrendezte a "fapados" 43. Magyar Filmszemlét, idén már egyáltalán nem lesz Szemle. Tarr Béla, a Magyar Filmművészek Szövetségének vezetője levélben tájékoztatta a sajtót arról, hogy Szemle helyett a szövetség nyilvános közgyűlést tart február 2-án, szombaton 9:30-tól az Uránia mozi nagytermében. Tarr kijelenti, hogy "higgyétek el, hogy szívesebben rendeznénk meg a szokásos februári szemlét, szívesebben vetítenénk filmeket, szívesebben beszélgetnénk róluk és szívesebben örülnénk az eredményeinknek. Mert a februári Filmszemle mindig a magyar film ünnepe volt. Az idei az első év, amelyben nem tudjuk megrendezni. NINCS MIT VETÍTENÜNK! NINCS MINEK ÖRÜLNÜNK!". Tarr úgy fogalmaz, hogy "a magyar filmgyártás két éve áll, kiváló kollégáink munka nélkül maradtak, és egyre reménytelenebb élethelyzetekbe, gyakorlatilag az éhhalál szélére kerültek".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Tarr Béla

A Screen Daily nevű filmes szaklap "47 év után megszűnik a Magyar Filmszemle" címmel ad hírt a Szemle elmaradásáról. Cikkükben idézik Tarr Béla véleményét, majd Andy Vajnának, a Magyar Nemzeti Filmalap egyik vezetőjének reakcióját is, aki a lapnak elmondta, hogy "kezd belefáradni Tarr üres szavaiba és gondolataiba a magyar filmiparról". Hangsúlyozta, hogy Tarr már nem része a magyar filmiparnak, "nem tudja, és őszintén szólva, nem is érdekli, hogy mi zajlik itthon". Hozzátette, hogy sajnálja, hogy így kell nyilatkoznia Tarr-ról, mert amúgy tiszteli a művészetét. Vajna azt mondta, az első öt Filmalap által támogatott film már majdnem készen áll, további hat forgatása pedig hamarosan elindulhat, a magyar filmipar pedig él és virul a rengeteg itt forgatott külföldi produkciónak köszönhetően.

Tény ugyanakkor, hogy a magyar film korábbi, MMKA által irányított finanszírozási rendszere csaknem három éve, 2010-ben dőlt össze, Vajnát pedig két éve, 2011 elején nevezték ki filmszakmai kormánybiztosnak, és még mindig nem mutattak be egyetlen filmet sem, ami az új Filmalap támogatásával készült. Az első ilyen film Szász János A nagy füzet-e vagy Császi Ádám Viharsarok című munkája lehet.