Így öltök ti

the act of killing
Vágólapra másolva!
Húsba vágó drámapedagógia brutális kínzásokról, kegyetlen gyilkosságokról és nemi erőszakról. A The Act of Killing című filmbe beleremegett a Berlinale.
Vágólapra másolva!

Indonéziában nem az az igazán borzalmas, hogy a hatvanas években irdatlan tömegmészárlások zajlottak egy katonai puccs után - ilyesmi sajnos többfele megesett. Hanem az, hogy annak elkövetői büszkén vállalják szörnyűséges tetteiket, azok a hivatalos propagandának és az állami tévé talkshow-inak szerves részét képezik, az általuk létrehozott állami paramilitáris szervezet pedig még most is irányítja az országot.

Forrás: Berlinale

Joshua Oppenheimer dokumentumfilmes nyolc éven át forgatott alkotásában az atrocitások túlélőinek félelmébe ütközve jutott arra a következtetésre, hogy a feltáráshoz nem az áldozatokkal, hanem az elkövetőkkel kell felvennie a kapcsolatot. Így jutott el egy olyan idős figurához, aki amellett, hogy büszkén meséli el a gyomorforgató és sok mocskot hagyó agyonverés helyett kitalált dróttal fojtásos tiszta gyilkossági módszerét, arra is hajlandó, hogy egy filmet forgasson azokról az időkről, amikor tízezerszámra nyírták ki a "kommunistákat".


A film ötlete onnan eredt, hogy magukat mozigengsztereknek hívták az amerikai filmekből ihletődött megoldásaik és gesztusaik miatt, valamint abból, hogy a ma is nyilvánosan védelmi pénzt szedő helyi maffiaként működő figurák hatalma a kegyetlenségükbe vetett hitből táplálkozik, ezért annak népszerűsítése csak jól jöhet nekik. Így aztán az amerikai filmes segítségével elkezdik - rendkívül béna színpadi megoldásokkal, ügyetlen sminkekkel és amatőr színészi játékkal - újrajátszani a kor jeleneteit. Anmar, az egész projekt középpontja pedig mindezekhez az abszurditásig hihetetlen giccses táncjeleneteket forgat, amelyek - legalábbis kezdeti meglátása szerint - egy gyönyörű családi filmmé tették volna a produkciót.

Forrás: Berlinale

A csoda azonban ezután történik meg, a vásznon, a szemünk előtt. A rengeteg ember megkínzásáért, megöléséért és még ki tudja miért felelős ember szeme előtt elkezd valóság és fikció összemosódni, és a forgatás végére teljesen összetörik. Ahogy ő maga játssza a jeleneteket, vagy megnézi a felvételeket, elkezdi átélni saját áldozatainak lelkiállapotát, és azok a cselekedetek, amelyek véres valóságukban büszkeséggel töltötték el, most elborzasztják és tönkreteszik. Olyan dolognak lehetünk tanúi a The Act of Killing alatt, aminek létezésében már nem hittünk: a mozi képes megváltoztatni a valóságot. És mindez a megrázó nézői tapasztalat (amelyben nekünk volt részünk) eltörpül az Indonéziában kiváltott hatás mellett, amit Oppenheimer berlini beszélgetése során idézett fel. A végső filmet hivatalosan persze nem lehetett bemutatni, de két hónap alatt vetítések százaira került sor civil és emberjogi szervezetek szervezésében.