Március 1., péntek és március 9., szombat közt harmadszor rendezik meg a Frankofón Filmnapokat a budapesti Uránia moziban. A fesztiválon több mint húsz francia és francia nyelvterületről származó filmet vetítenek, melyek közt szerepel a tavalyi cannes-i filmfesztivál két kiemelkedő filmje, a Csont és rozsda (De rouille et d'os, kritikánk) és a Holy Motors (kritikánk) is.

Forrás: AFP
Marion Cotillard a Csont és rozsdá-ban

Előbbi Jacques Audiard érzékeny drámája, amiben Marion Cotillard egy állatidomárt alakít, aki egy balesetben mindkét lábát elveszíti, és közeli kapcsolatba kerül Matthias Schoenaerts (Bikanyak) ösztöneitől vezérelt figurájával. Utóbbi Leos Carax különös filmje, amiben egy furcsa figura (Denis Lavant) Párizsszerte utazik a limuzinjában, és különböző emberek bőrébe bújik. Menet közben találkozik többek közt Eva Mendeszel és Kylie Minogue-gal is.

Carax maga is ellátogat a Frankofón Filmnapokra, ahol vendég lesz a részben magyar származású francia rendező, Olivier Assayas is. Neki nemcsak az új filmjét, a saját ifjúsága és a 68-as diáklázadások által ihletett Május után-t (Aprés Mai) vetítik, hanem öt korábbi munkáját is (Üres lap, Irma Vep, Démoni szerető, Tiszta, Nyári időszámítás).

Forrás: Cannes Film Festival
Kylie Minogue a Holy Motors-ban

A programban szereplő filmek egy része vidéki nagyvárosokban is megtekinthető lesz március 4. és 14. közt. A teljes program itt található, jegyek az Uránia mozi pénztárában és honlapján foglalhatók.