A mordvinföldi főváros, Szaranszk lakosaként jegyezték be szombaton az orosz állampolgárságot január elején megszerző Gérard Depardieu-t, aki éttermet tervez nyitni a településen.

A 64 éves francia színészt legjobb orosz barátja, Nyikolaj Bordacsev filmarchívum-igazgató szaranszki rokonainak lakásába jelentették be, a Demokrácia utca 1. szám alá. A lepusztult szocreál panelházakból álló Szaranszkban amúgy se szeri, se száma a szovjet diktatúrát idéző utcaneveknek, így például a Demokrácia utca környékén van Proletariátus utca, Kommunista utca, Szovjet utca és Bolsevik utca is.

A Moszkvától 650 kilométerre keletre fekvő, 300 ezer lakosú iparvárost számos, a szovjet időkből származó börtön övezi, itt raboskodik például a Pussy Riot punk leányzenekar egyik tagja, akit egy tiszteletlen Putyin-ellenes punk ima miatt ítéltek két év börtönre.

"Paraszt vagyok, és Szaranszk cárja akarok lenni"
   
Oroszországi lakcím meglétét az állampolgársági törvény írja elő. Depardieu közölte, nem tekinti merő formaságnak a bejelentkezést, szándékában áll gyakran ellátogatni Szaranszkba, ahol vendéglőt is akar nyitni.  A francia filmszínész Jemeljan Pugacsov 18. századi orosz parasztvezérhez hasonlította magát. "Pugacsov parasztcár volt, aki eljött Kazanyba és Szaranszkba. Én is olyan vagyok, mint Pugacsov: paraszt vagyok, és Szaranszk cárja akarok lenni" - mondta.

Forrás: AFP/Andrey Smirnov
Depardieu ebbe a szaranszki apartmanba jelentkezett be hivatalosan.
További képekért kattintson a fotóra!

A színészt népviseletbe öltözött táncosok és népdalénekesek fogadták a mordvin fővárosban, ahol ünnepség keretében bélyegezték be orosz útlevelébe a szaranszki lakcímet igazoló pecsétet. "Dicsőség Szaransznak, dicsőség Mordvinföldnek, dicsőség Oroszországnak!" - kiáltotta tört oroszsággal a színész, amikor felmutatta a tévékamerák előtt útlevelét a pecséttel.

Nekirontott a francia újságíróknak

Húsz orosz újságíró kísérte el Depardieu-t Moszkvából Szaranszkba, ahol a színész rögtön nekirontott két, őt váró francia újságírónak, távozásra és a róla készült videofelvételeik törlésére felszólítva őket. A francia riportereknek nem is engedték meg, hogy elkísérjék programjaira a sztárt.