Vágólapra másolva!
A 85. Oscar-díjkiosztón Ben Affleck Az Argo-akciója kapta a legjobb film díját. A színészi kategóriákban Daniel Day-Lewist, Jennifer Lawrence-t, Christoph Waltzot és Anne Hathawayt díjazták. A legjobb rendező Ang Lee lett.
Vágólapra másolva!

A 85. Oscar-díjkiosztó győzteseinek egy részét nehéz volt előre megtippelni, így az este szükségképpen tartogatott néhány meglepetést. Ben Affleck Az Argo-akció-ja kapta a legjobb film díját, ami várható volt azután, hogy a film végigtarolta a díjátadószezont, ugyanakkor mégis különleges, mert az Amerikai Filmakadémia Afflecket a rendezői kategóriában nem is jelölte. Az Oscar történetében ez mindössze a negyedik eset, hogy egy film rendezői jelölés nélkül győz. Az Argo-akció hét jelöléséből hármat váltott díjra: a legjobb vágás és a legjobb adaptált forgatókönyv díját is megkapta.

Forrás: AFP
Ben Affleck

A Pi élete is aratott: a tizenegy kategóriában jelölt film négy szobrot vitt el. Ang Lee lett a legjobb rendező, emellett a film a legjobb operatőri munkáért, zenéért és vizuális trükkért is díjat kapott. Az este nagy vesztesének Steven Spielberg Lincoln-ja tekinthető, amelyet a legtöbb kategóriában nomináltak idén, de tizenkét jelölése közül csak a legjobb férfi főszereplő és a legjobb látványterv díját vitte el. Ezzel viszont Daniel Day-Lewis Oscar-történelmet írt: ő eddig az egyetlen színész, akinek három főszereplői Oscarja van (korábban A bal lábam-mal és a Vérző olaj-jal nyert).

A női főszereplő kategóriájában utolsó pillanatig lehetett találgatni, hogy Jennifer Lawrence (Napos oldal), Emmanuelle Riva (Szerelem) vagy Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) lesz-e a befutó, végül a 22 éves Lawrence nyert, akit a Winter's Bone-ért egyszer már jelöltek. A legjobb női mellékszereplő díjánál nem okozott meglepetést, hogy Anne Hathaway győzött A nyomorultak-kal, a férfi mellékszereplői kategória ellenben teljesen váratlanul alakult. Tommy Lee Jonest (Lincoln), Philip Seymour Hoffmant (The Master) és Robert De Nirót (Napos oldal) egyaránt esélyesebbnek tartották, mint Christoph Waltzot, aki a Django elszabadul-lal bezsebelte az elismerést. Úgy tűnik, az akadémia imádja Quentin Tarantino felfedezettjét, mert 2010-ben is őt díjazták a Becstelen brigantyk-ért. A Django elszabadul még egy fontos Oscart nyert: a legjobb eredeti forgatókönyvét.

Forrás: AFP
Ang Lee, Michael Douglas és Jane Fonda

Az öt kategóriában jelölt Szerelem a női főszereplője, Emmanuelle Riva ugyan lemaradt a díjról, ahogyan Michael Haneke is a rendezőiről, de a Szerelem lett a legjobb idegen nyelvű film.

A gála idén borzasztóan hosszúra nyúlt a rengeteg beiktatott zenés betét miatt, amelyek - leszámítva talán a még mindig lenyűgöző hangú Shirley Bassey fellépését - nem adtak hozzá sokat a hangulathoz. A műsorvezető, Seth MacFarlane (Family Guy, Ted) meglehetősen jellegtelennek bizonyult, de legalább ő maga mindig elröhögcsélt emlékezetesnek nem nevezhető poénjain. A show egyetlen valóban újszerű momentuma az volt, hogy a legjobb film díját a Fehér Házból jelentkező Michelle Obama konferálta fel és hirdette ki.

* * *

Ez történt a vörös szőnyegen:

Jessica Chastain betartotta korábbi ígéretét, hogy a klasszikus Hollywood előtt tisztelgő ruhát vesz fel: gyönyörű, aranyszínű estélyiben jelent meg, amely pontosan olyan árnyalatú, mint a haja. Gael García Bernal szerint a főszereplésével készült No és a Lincoln közt sok a hasonlóság, mert mindkét film a demokráciáról szól, és ő személy szerint a Lincoln-nak drukkol. Megjegyzi, hogy az idegen nyelvű film kategóriája még sosem volt olyan erős, mint idén.

Forrás: AFP
Jessica Chastain a vörös szőnyegen

Christopher Plummer Jean-Louis Trintignant alakítását dicséri a Szerelem-ben - lehet, hogy nem tűnt fel neki, hogy hogy őt nem jelölték, csak partnernőjét, Emmanuelle Rivát. Octavia Spencer azt mondja, idén sokkal idegesebb, mint tavaly, amikor jelölt volt (és végül nyert is), mert idén neki kell átadnia az egyik díjat. A messzi dél vadjai-ért jelölt kilencéves Quvenzhané Wallisnak - a női főszereplő kategória legfiatalabb jelöltje - kiskutya alakú táskája van, sőt a kutyus még tiarát is visel.

Forrás: AFP
Jennifer Lawrence a vörös szőnyegen

Dustin Hoffman kedélyesen közli, ő csak azért van itt, hogy népszerűsítse saját rendezését, a Kvartett-et. Ez persze nem igaz, ő lesz az egyik díjátadó ma éjjel. Joseph Gordon-Levitt a zokniját mutogatja: az egyiken egy bicikli van. Most először vesz részt az Oscar-gálán, és eddig az a legnagyobb élménye, hogy találkozott Dustin Hoffmannal. Ő is fellép ma. Charlize Theron a Dior reklámarcaként nem meglepő módon Diort visel - istenien fest a felül kicsit páncélszerű hófehér ruhában.

Forrás: AFP
Charlize Theron

HetedikNapos oldal

Forrás: AFP
Quvenzhané Wallis és Halle Berry | George Clooney és Stacy Keibler

Anne Hathaway arról beszél, hogy azt hitte, lefogyni lesz a legnehezebb A nyomorultak-hoz, de végül rosszabb volt, amikor levágták a haját. Arra tippel, hogy Dorothy piros cipellője van a dobozban - és eltalálta. Jamie Foxx a 19 éves lányával jött a díjkiosztóra, akivel állítása szerint két dologról szokott beszélgetni: az egyetemről és a pasikról. Kristin Chenoweth azt ígéri, "nagyon vicces" lesz a gálát záró zenés száma Seth MacFarlane-nel.

Forrás: AFP
Liev Schreiber fényképezi a párját, Naomi Wattsot

Így zajlott a díjkiosztó:

Aranyszínű a színpad. A házigazda, Seth MacFarlane első vicce: "most kezdődik a Tommy Lee Jones megnevettetésére irányuló küldetés". Rossz hír: ma este a filmzenét ünnepli az Oscar, azaz feltehetően tele lesz a műsor zenés betétekkel, amelyek elnyújtják a gálát. A következő poén Ben Affleck rendezői jelölésének elmaradására utal: "Annyira titkos volt Az Argo-akció sztorija, hogy az akadémia azt sem tudja, ki rendezte!" Óriási ováció - máris látszik, hogy nagy szeretet övezi a filmet.

Forrás: AFP
Seth MacFarlane

Django elszabadul

Forrás: AFP
Christoph Waltz és Quentin Tarantino

Octavia Spencer, aki tavaly nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriában, felkonferálja a legjobb férfi mellékszereplő jelöltjeit. És máris egy óriási meglepetés: Christoph Waltz nyer a Django elszabadul-lal. Waltz 2010-ben nyert a Becstelen brigantyk-kal, valószínűleg nem sokan fogadtak volna arra, hogy ismét nyer, ismét egy Tarantino-filmmel.

Paul Rudd és Melissa McCarthy a legjobb animációs rövidfilm díját adja át, amelyet a Paperman kap. És aztán már jön is a legjobb egész estés animációs film: a Pixar Merida, a bátor-ja a díjazott. Mark Andrews társrendező a film témájához igazodva skót szoknyában veszi át a szobrot.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=mJRG9wa9GKwg3kaH


Reese Witherspoon konferálja fel az első három legjobb film-jelöltet bemutató klipösszeállítást, benne A nyomorultak, a Pi élete és A messzi dél vadjai. MacFarlane felhívja rá a figyelmet, hogy A messzi dél vadjai-ért jelölt Wallis annyira fiatal, hogy még 16 évbe is beletelik, mire túl öreg lesz Clooneyhoz (25). Clooney kényszeredetten mosolyog.

Itt vannak A bosszúállók. Az operatőri díjat Robert Downey Jr. hirdeti ki: Claudio Miranda kapja a Pi életé-ért. Azaz Roger Deakins (Skyfall) ma is üres kézzel megy haza, immár tizedszer. Samuel L. Jackson a legjobb vizuális trükk díját adja át a Pi élete trükkcsapatának. Ang Lee nagyon cukin örül a kollégái sikerének lentről.

Forrás: AFP
A bosszúállók csapata

Magic MikeAnna KarenináA nyomorultak

Itt van Halle Berry, mögötte máris a felirat: "50 év Bond". Emlékezetes Bond-pillanatokat vágtak össze egy klipbe, pörögnek a dekoltázsok és az akciójelenetek. Aztán színpadra lép Shirley Bassey, aki a Goldfinger, a Gyémántok az örökkévalóságnak és a Holdkelte betétdalát énekelte, és rázendít a Goldfinger-re. 76 évesen még mindig szuper a hangja, és ijesztően kivasalt az arca.

Forrás: AFP
Shirley Bassey

Django elszabadulCurfewInocente

Liam Neeson vezeti fel a következő három legjobb film-jelöltet: Az Argo-akció, a Lincoln és a Zero Dark Thirty klipje következik.

MacFarlane a maga módján dicséri Ben Afflecket: "Ki gondolta volna, hogy a fiú, aki a Gigli-ben játszott, ide jut majd?". Akad egy jó szava a Zero Dark Thirty-hez is, amely "arról szól, hogy a nők soha nem képesek semmin túllépni". Affleck adja át a legjobb dokumentumfilm díját a Searching for Sugar Man-nek.

Jennifer Garner és Jessica Chastain a legjobb idegen nyelvű film díját adják át. Michael Haneke nyer a Szerelem-mel. Köszönetet mond többek közt a feleségének is: "te vagy az életem középpontja". Ki gondolta volna, hogy Haneke ilyet fog mondani?

Forrás: AFP
Michael Haneke átveszi a díját Jennifer Garnertől

John Travolta felkonferálja a musicalek előtt tisztelgő blokkot. Catherine Zeta-Jones adja elő a Chicagó-ból az All That Jazz-t, aztán Jennifer Hudson jön a Dreamgirls-zel. Állva tapsol a közönség. A nyomorultak a következő, Hugh Jackmannek sajnos továbbra sincs hangja, de Anne Hathaway jól ellensúlyozza. Itt az egész csapat, Russell Crowe, Helena Bonham Carter, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen és a többiek. Óriási taps.

A Ted medvéje és Mark Wahlberg adja át a legjobb hangkeverés díját A nyomorultak-nak. A maci azt szeretné tudni, hol lesz a díjkiosztót követő orgia. Wahlberg elárulja neki, hogy Jack Nicholsonnál. A maci zsidónak hazudja magát, mert szerinte csak így lehet boldogulni Hollywoodban, de aztán már adják is át a legjobb hangvágás díját, amelyet meglepő módon két film is megkap: a Zero Dark Thirty és a Skyfall. James Bond-film 1966 óta nem nyert Oscart, és az Oscar történetében eddig mindössze hatszor fordult elő, hogy döntetlen alakult ki valamelyik kategóriában, és két díjazott lett.

Forrás: AFP
Anne Hathaway A nyomorultak mellékszerepével nyert Oscarjával

A nyomorultak

MacFarlane-nek nem sok említésre méltó vicce van, de amikor elsüt egy poént, mindig jóízűen nevet rajta. Végül is ez új.

Sandra Bullock adja át a legjobb vágás díját. Ez az első díj, amely előrejelzi, hogy ki lehet a fődíjas az este végén. És a szobor Az Argo-akció-é. Beválni látszanak a jóslatok Affleck filmjéről.

Forrás: AFP
Adele

Skyfall

Nicole Kidman konferálja fel a maradék három legjobb film-jelöltet: Napos oldal, Django elszabadul és Szerelem klip jön.

Daniel Radcliffe és Kristen Stewart a legjobb látványterv díját adja át. A Lincoln kapja, amelyet a legtöbb, összesen 12 díjra jelöltek idén, de ez az első, amelyet el is vitt ma este.

MacFarlane szerint sosem érteni, amit Penélope Cruz és Salma Hayek mond, de ez senkit sem zavar, mert olyan jól néznek ki. Salma Hayek konferálja fel a már korábban átadott ún. Governors Awards díjazottjait - D.A. Pennebakert, George Stevens Jr.-t és Hal Needhamet, valamint a Jean Hersholt-díjat kapó Jeffrey Katzenberget.

Forrás: AFP
Salma Hayek

Ilyenek voltunk

MacFarlane szerint még nem elég meleg a mai díjkiosztó, úgyhogy a színpadra szólítja a tízéves Chicago főszereplőit, akik a legjobb filmzene díját adják át. Mychael Danna kapja a Pi életé-ért. Ez már a film harmadik díja az este. A legjobb betétdal kihirdetése előtt még meg kell hallgatnunk Norah Jonest, aki a Ted betétdalát adja elő. Az Oscart pedig Adele és Paul Epworth kapja a Skyfall-ért. Adele hangja elcsuklik a köszönőbeszéde közben, úgyhogy inkább továbbpasszolja a mikrofont Epworthnek.

Forrás: AFP
Quentin Tarantino

Az Argo-akcióGood Will HuntingDjango elszabadulPonyvaregény

Jane Fonda és Michael Douglas jön a legjobb rendező díjával. Ang Lee kapja a Pi életé-ért. Lee-nek ez a második rendezői Oscarja, az elsőt 2006-ban nyerte a Brokeback Mountain-nal. Ez a film negyedik díja. Többek közt a mozi istenének és a feleségének köszöni a díjat, akivel idén nyáron ünneplik majd a 30. házassági évfordulójukat.

Forrás: AFP
Jennifer Lawrence megbotlott a színpadra menet

The ArtistNapos oldal

Forrás: AFP
Meryl Streep és Daniel Day-Lewis

VasladyLincoln

Forrás: AFP
Ben Affleck és Az Argo-akció csapata

Az Argo-akció

A végefőcím alatt MacFarlane és Kristin Chenoweth dalol a pórul járt jelöltekről, akik nem nyertek ma este. Erős túlzás volt Chenoweth ígérete, hogy a szám nagyon vicces lesz, de ezen a gála lagymatag poénjai után már cseppet sem csodálkozunk.

* * *

A 85. OSCAR-DÍJKIOSZTÓ JELÖLTJEI ÉS GYŐZTESEI (a nyertes pirossal kiemelve):

Legjobb film:

Az Argo-akció (Ben Affleck)
Django elszabadul (Quentin Tarantino)
Lincoln (Steven Spielberg)
A messzi dél vadjai (Benh Zeitlin)
Napos oldal (David O. Russell)
A nyomorultak (Tom Hooper)
Pi élete (Ang Lee)
Szerelem (Michael Haneke)
Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow)

Legjobb rendező:

Michael Haneke (Szerelem)
Ang Lee (Pi élete)
Steven Spielberg (Lincoln)
David O. Russell (Napos oldal)
Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai)

Legjobb férfi főszereplő:

Bradley Cooper (Napos oldal)
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Hugh Jackman (A nyomorultak)
Joaquin Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Kényszerleszállás)

Legjobb női főszereplő:

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Emmanuelle Riva (Szerelem)
Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai)
Naomi Watts (A lehetetlen)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Alan Arkin (Az Argo-akció)
Tommy Lee Jones (Lincoln)
Philip Seymour Hoffman (The Master)
Robert De Niro (Napos oldal)
Christoph Waltz (Django elszabadul)

Legjobb női mellékszereplő:

Amy Adams (The Master)
Sally Field (Lincoln)
Anne Hathaway (A nyomorultak)
Helen Hunt (A kezelés)
Jacki Weaver (Napos oldal)

Legjobb idegen nyelvű film:

Egy veszedelmes viszony (Nikolaj Arcel, Dánia)
Kon-Tiki (Joachim Ronning és Espen Sandberg, Norvégia)
No (Pablo Larraín, Chile)
Szerelem (Michael Haneke, Ausztria)
War Witch (Kim Nguyen, Kanada)

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Kényszerleszállás (John Gatins)
Zero Dark Thirty (Mark Boal)
Django elszabadul (Quentin Tarantino)
Szerelem (Michael Haneke)
Holdfény királyság (Wes Anderson & Roman Coppola)

Legjobb adaptált forgatókönyv:

A messzi dél vadjai (Lucy Alibar és Benh Zeitlin)
Az Argo-akció (Chris Terrio)
Lincoln (Tony Kushner)
Napos oldal (David O. Russell)
Pi élete (David Magee)

Legjobb operatőr:

Seamus McGarvey (Anna Karenina)
Robert Richardson (Django elszabadul)
Claudio Miranda (Pi élete)
Janusz Kaminski (Lincoln)
Roger Deakins (Skyfall)

Legjobb animációs film:

Frankenweenie
Merida, a bátor
ParaNorman
Rontó Ralph
Kalózok - A kétballábas banda

Legjobb látványterv:

Anna Karenina
A hobbit - Váratlan utazás
A nyomorultak
Pi élete
Lincoln

Legjobb kosztüm:

Anna Karenina
A nyomorultak
Lincoln
Tükröm, tükröm
Hófehér és a vadász

Legjobb vágás:

Az Argo-akció
Pi élete
Lincoln
Napos oldal
Zero Dark Thirty

Legjobb smink:

A nyomorultak
Hitchcock
A hobbit - Váratlan utazás

Legjobb filmzene:

Anna Karenina (Dario Marianelli)
Az Argo-akció (Alexandre Desplat)
Pi élete (Mychael Danna)
Lincoln (John Williams)
Skyfall (Thomas Newman)

Legjobb betétdal:

Before My Time (Chasing Ice)
Everybody Needs A Best Friend (Ted)
Pi's Lullaby (Pi élete)
Skyfall (Skyfall)
Suddenly (A nyomorultak)

Legjobb hangvágás:

Az Argo-akció
Django elszabadul
Pi élete
Skyfall
Zero Dark Thirty

Legjobb hangkeverés:

Az Argo-akció
A nyomorultak
Pi élete
Lincoln
Skyfall

Legjobb vizuális trükk:

A hobbit - Váratlan utazás
Pi élete
Bosszúállók
Prometheus
Hófehér és a vadász

Legjobb egész estés dokumentumfilm:

5 Broken Cameras
The Gatekeepers
How to Survive a Plague
The Invisible War
Searching for Sugar Man

Legjobb rövid dokumentumfilm:

Inocente
Kings Point
Mondays at Racine
Open Heart
Redemption

Legjobb animációs rövidfilm:

Adam and Dog
Fresh Guacamole
Head over Heels
Maggie Simpson in "The Longest Daycare"
Paperman

Legjobb élőszereplős rövidfilm:

Asad
Buzkashi Boys
Curfew
Death of a Shadow (Dood van een Schaduw)
Henry