Kedvesen lúzer bankrablópár, disznószarszagú magyar vidék, abortuszos tipródás, kacérkodás a GPS-nővel, aranyos zsiráfetetés, a huncut óvó néni szerelme, SMS-ekből kibomló figura, aluljárós pokoljárás, egymás torkának eső falusi asszonyok. A Friss Hús minifesztiválon csütörtökön és pénteken huszonhat magyar rövidfilmet lehet megnézni. Mi már láttuk őket, és azt is eláruljuk, milyenek.

Új magyar nagyjátékfilmek híján az idei Filmszemle ugyan elmaradt, de a Daazo.com rövidfilmes oldal felvállalta, hogy összegyűjti és levetíti a friss magyar kisfilmeket a Friss Hús nevű rendezvényen. A Toldi moziban csütörtökön és pénteken este öt blokkra osztva összesen huszonhat rövidfilmet lehet megnézni. A jó hír, hogy mi már láttuk a filmek többségét, és cikkünkkel próbálunk segíteni a választásban.

A szöveges értékelés mellett a filmeket Szimler Bálint-fejekkel osztályoztuk: öt Szimler csodálatos remekművet jelöl, nulla Szimler olyan borzalmat, amit jobb elkerülni. A filmeket a blokkokat követő sorrendben szerepeltetjük a cikkben.

Turiszt
Rendező:
Szabó Szonja
Szereplők: Petrik Andrea, Elek Ferenc
15 perc | Első blokk - Március 28. csütörtök, 19:30

Forrás: Friss Hús

Bájos kis könnyedség a sors kifürkészhetetlenségéről Szabó Szonja Turiszt-ja, egy párkapcsolati válságban lévő és amúgy is kicsit lúzer bankrablópárral, meg az eseményekbe véletlenül belecsöppenő kínai turistalánnyal a főszerepben. Ahogy a rendező korábbi filmjeiben, úgy a Turiszt-ban is a hitelesség a legmegkapóbb: a rendező nagyon ért ahhoz, hogyan tegye szerethetővé mindenféle pátosz nélkül a legesendőbbeket is. Nem csoda, hogy az egészen csodásan játszó Petrik Andrea és méltó partnere, Elek Ferenc közös jelenetei működnek a leginkább; a kínai lány kicsit az abszurd felé nyitó romantikus szála igen kedves ugyan, de a komolytalansága túlzottan is lesoványítja a nagy egészet. (KB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

103 szerda
Rendező:
Erdélyi Dániel
Szereplők: Losonczi Kata, Róbert Gábor, Erdélyi Dániel
16 perc | Első blokk - Március 28. csütörtök, 19:30

Forrás: Friss Hús

A 103 szerdá-n erősen meglátszik, hogy a tapasztalt tévésnek számító Erdélyi Dániel leginkább a sitcomok és sorozatok világában mozog otthonosan. Négyrészes ujjgyakorlata némileg humorosabb, mint Szeress most című sorozata volt, mégis borítékolható, hogy a négy rövid és némileg erőltetett történelmi tanmeséből álló film szándékai ellenére nem fog megnevettetni senkit sem. A négy idősík egy-egy gyerekes, vagy nem gyerekes fiatal pár életét szondázza, akikben amellett, hogy mindegyiket Losonczi Kata és Róbert Gábor párosa alakítja, közös az is, hogy elvágyódnak. A pár egyik tagja legalább is. Nem azért mennének külföldre, mert világot szeretnének látni, hanem, mert aktuális élethelyzetüket anyagi és/vagy politikai okokból elviselhetetlennek találják: világgazdasági válság, kommunizmus, gulyáskommunizmus, kifizetetlen számlák. Ja, és rejtélyes módon nem csak a címben bukkan fel a 103-as szám. (PZ)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Jó reggelt
Rendező: Gazdag Péter
Szereplők: Maday Gábor, Menszátor-Héresz Attila, Bianca Otero, Szávai Viktória
14 perc | Első blokk - Március 28. csütörtök, 19:30

Forrás: Friss Hús

A Jó reggelt egy nagy elszalasztott lehetőség. Mielőtt elkezdődne, máris megszólal Kardos Dániel gitárzenéje, és folyamatosan szól az első jelenet alatt, amiben egy hippibeütésű, de annyira már nem fiatal szerelmespár meghitt, vasárnap reggeli ébredezését látjuk. Már ekkor feltűnik, hogy az időnként idegesítő kakaskukorékolással tarkított zene nem kiegészíti, új jelentéstartalommal árnyalja vagy ellenpontozza, amit látunk, hanem pontosan ugyanazt sulykolja, amit a képek is mondanak, ezért teljesen felesleges. Hamarosan betoppan a lakásba egy idegen férfi, nem lehet tudni, mit akar. Szerencsére a zene hallgat egy kicsit, a feszültség a három ember közt egyre nő, tapintani lehet. Ügyes húzás, hogy a pár női tagja külföldi, nem érti szerelme és az idegen beszélgetését, de a tónusból leszűri, hogy valami nagyon nincs rendben. Aztán megérkezik a negyedik szereplő, rájövünk, hogy miről is van szó, és hoppá, visszatér a gitárzene, még sokkal agresszívebben, butábban, mint az előbb. Szinte folyamatosan szól, didaktikusan túlmagyarázva, amit amúgy is látunk a színészek arcán, akik egyébként nagyon jók. A végére a zene gyakorlatilag tönkrevágja, elviselhetetlenné teszi a filmet, szinte önmaga paródiájába fordítja. Pedig ez egy jól felépített szituáció, erős színészi jelenlétekkel. Talán a rendező nem bízott magában eléggé ahhoz, hogy elhiggye, ennyi elég is. Nagy kár. (BB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Lágy eső
Rendező: Nagy Dénes
Szereplők: Keresztfalvi Dániel, Erdélyi Zsófia, Léhi László, Sass Miklós, Dobosi Mária, Veress László, Pásztor Valéria
28 perc | Első blokk - Március 28. csütörtök, 19:30

Forrás: Friss hús

A Tar Sándor novelláján alapuló, keményen naturalista film nem rinyáló vegetáriánusoknak való, az egyszer biztos. Rögtön beleesünk egy disznókiherélésbe, ami lényegében mindent elmond a közegről, amit tudnunk kell. A magyar vidék nyomasztó arcokkal teli (a rendező remek, autentikus fejeket talált), disznószarszagú világában vagyunk. A főhős a kiskamasz Dani, a nevelőotthonból frissen kikerült srác, akit tulajdonképpen csak azért fogadtak örökbe, hogy segítsen a disznótelepen. Daninak megtetszik a Zsófi nevű osztálytársa, és a maga módján megpróbál közeledni a lányhoz, de ezen a vidéken a szerelem nem valami romantikus hülyéskedés, hanem tűzzel, markolászással, vérrel járó, kőkemény zsigeri megborulás. A félórás filmben nagy erő van, és végig sikerül tartani a feszültséget, de mégsem tragédia felé megyünk: világos, hogy ami történik, az itt, a disznók közt, teljesen normális. (BB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Stoppos
Rendező:
Wrochna Marcell
Szereplők: Dér Zsolt, Kámán Emese, Jocó és Jocó
6 perc | Első blokk - Március 28. csütörtök, 19:30

Forrás: Friss hús

Wrochna Marcell igen szépen fotografált etűdjében (operatőr: Nyoszoli Ákos) egy stoppos srác kalandjait követhetjük végig még mielőtt bárki is felvenné a Művészetek Völgye utáni tájban, valahol a Balaton-felvidéken, egészen pontosan ott, ahol tücskök ciripelnek és a tehenek legelésznek, amikor a nyári nap délutánba fordul és a délután szürkületbe. Azt, hogy van idő, cammogó idő, leginkább a fények változása jelzi, a film idejét pedig a minimális áthaladó forgalom tagolja. De ne gondoljunk valami bukolikus-melankolikus giccsre, mert a Stoppos-ban a várakozás anatómiája tárul elénk a maga szépséges egyszerűségében, ráadásul nem is annyira finom humorral. Reményteli reménytelenség, ahol egy mellékút a stoppos számára az újabb és újabb "nem nyert" esetek tárháza: egy szirénázó mentőautó, egy lakodalmas kocsisor, egy traktor. Amúgy nincs komoly baj, éppen csak megy az idő. Vagyis döcög. (PZ)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Együtt
Rendező:
Cristina Grosan
Szereplők: Kurta Niké, Kovács Gergely, Brasher Alma, Csukás Marci
14 perc | Második blokk - Március 28. csütörtök, 21:00

Forrás: Friss Hús

Egypoénos kisfilm Cristina Grosané. Az utolsó percekig egy rém sablonos, nagyon elkoptatott témát vet fel: a pár lánytagja abortuszra készül, de kétségei támadnak. Grosan nem mond el semmi mást a gyakori filmes toposzról, mint amit már oly sokszor láttunk, inkább egy hangulat közvetítésében sikeres: Kurta Niké és Kovács Gergely párosa szerelemben és haragban is jól működik. Grosan elsüt megannyi filmes közhelyet - a kétségbeesetten és céltalanul az éjszakában futó lányt, a hangos szóra a kocsmában beszélgetőkre szegeződő szempárokat -, talán mert abban bízik, a filmvégi "poén", ami átértelmezi a két fiatal kapcsolatát és a gyerekvállalás kérdését is, egymagában elviszi a filmet. De nem viszi el: az utolsó két perc csattanója nem elég többre, mint az utolsó két percre. (KB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Kanapé
Rendező:
Bouandel Doraya
Szereplők: Tóth Sziszi, Malya Petra, Nagy Péter István, Sallai Virág, Tóth Réka Ágnes, Bognár Péter
12 perc | Második blokk - Március 28. csütörtök, 21:00

Forrás: Friss Hús

Az Amélie csodálatos életé-ben kulcsszerepet játszó, világutazó kerti törpe óta tudjuk, hogy a város különböző pontjain feltűnő, oda nem illő tárgy valamiért viccesen és szórakoztatóan hat a filmekben. Bouandel Doraya rövidfilmjében egy szakítás áldozataként ide-oda hurcolt színes kanapénak jut ez a hálás szerep, és a motívum itt is remekül működne, ha az életszerűtlen párbeszédek, az ügyetlen színészi játék és a felesleges szomszéd néni figura nem zavarna bele az egyébként játékos és bájos hangulatba. Nehéz elképzelni például, hogy az ex-barát tényleg akkora modoros seggfej, hogy feltesz egy "Megmagyaráznád kérlek, hogy mi folyik itt?" típusú kérdést. A legjobb barátnő helyes öccsével való vigasztalódás ötletét ellenben támogatjuk. (LZs)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Mélylevegő
Rendező: Kovács Claudia
Szereplők: Sztarenki Dóra, Mohai Tamás, Borbély Alexandra, Pásztor Pál
13 perc | Második blokk - Március 28. csütörtök, 21:00

Forrás: Friss Hús

A Mélylevegő egy aranyos nyári mese, napsütéstől kifakult színekkel és két expresszív arcú, törékeny, szépséges főhőssel. Egy tündérmesébe oltott, nagyon egyszerű szerelmi történet tanúi leszünk egy folyónál, víz alatt és víz fölött. Sztarenki Dóra és Mohai Tamás keresetlen bájjal találnak egymásra, ami azért különleges, mert a magyar filmben nem gyakori műfaj a mese, és ha mégis, nem feltétlenül sikerül erőltetettség nélkül elmesélni. Itt viszont görcsösségnek nyoma sincs (na jó, Sztarenki talán egy kicsit jobban gúvasztja a szemeit az okvetlenül szükségesnél), természetes kedvességgel, jó ízlésről árulkodó túlbonyolítottság vagy fölösleges aranyoskodás nélkül, finom gesztusokkal bomlik ki a történet. (BB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Harmadnapon
Rendező:
Dombrovszky Linda
Szereplők: Nagy Anna, Györgyi Anna, Huszárik Kata, Hay Anna, Znamenák István
26 perc | Második blokk - Március 28. csütörtök, 21:00

Forrás: Friss Hús

Nagyon szép, néha már a túlesztétizáltsággal, a giccsel kacérkodó képi világú kisfilm a Harmadnapon, amelynek rendezője elköveti azt a hibát, hogy már az első képkockán a néző szájába rágja: amit látni fogunk, a tékozló fiú hazatérésének bibliai példázatára fog reflektálni. Valóban ezt teszi, de sokat használna az így le-lelohadó feszültségnek, ha erre a néző maga jönne a rá film végén. Mert egyébként átgondolt, elegánsan megkomponált, kiforrott filmről van szó, amely nem akar egy komplex anya-lánya kapcsolatot bemutatni, csak annak egy szeletét, s ez a mértékletesség abszolút a javára válik - egy-két rövid jelenet még így is túlragozásnak hat. A Harmadnapon jól átad egy intenzív, elnyújtott pillanatot, amelyben a lány arra vár, hogy kiderüljön: az anya melyik gyermekét szereti jobban. A "szembesítés" pillanata, ahogyan a példabeszédre adott gondolati válasz is, rendkívül megkapó. Györgyi Anna játéka pedig elsőrangú - ha csak a szemét látnánk húsz percig, akkor is megértenénk mindent, amit meg kell. (KB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Körforgalom
Rendező:
Nagypál Orsi
Szereplők: Leon Lueev, Adnan Besiroviae, Irina Dobnik
18 perc | Második blokk - Március 28. csütörtök, 21:00

Forrás: Friss Hús

A Körforgalom egy középkorú, házas bosnyák férfira hirtelen rátörő kapuzárási pánikot meséli el iszonyatosan viccesen. Mirko egy rámenős piaci árus erőszakos tarhálásának következtében, tulajdonképpen teljesen véletlenül egy kellemes női hangon beszélő GPS tulajdonosa lesz. A férfit nem különösebben zavarja, hogy a nő New Yorkban érzi magát Szarajevó helyett, és az Empire State Buildinghez és hasonló helyekre akarja elkalauzolni, hanem élvezi, hogy maga mögött hagyhatja besavanyodott életét, és felvállalva a kalandot, mindenhova követi a nőt, akit Ninának keresztel, akármilyen illogikus utasításokat adjon is. A GPS és Mirko viszonya még akkor is bájosan humoros, amikor kezd abszurdba átfordulni, talán, mert tudjuk, hogy nem soká vissza kell térni a valóságba, és a nevetésből a végére csak egy melankolikus mosoly marad. Nagypál remekül oldja meg ezt a hangulatváltást, szép a kisfilm íve, elsősorban mégis attól működik, hogy a Mirkót játszó Leon Lucev nagyon ügyes választás. Pont azon a határon táncol, hogy még meg tudja villantani szexi, pasis énjét, de már felsejlik az arcán, tartásán a reménytelen öregkor felé tartó, megrozzant férfi is, és a rendező tökéletesen játszik ezzel a kettősséggel. (BB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Szörnyetegek
Rendező: Vízkeleti Dániel
Szereplők: Székely Rozália, Szabó Zoltán, Székely B. Miklós
9 perc | Harmadik blokk - Március 29. péntek, 18:00

Forrás: Friss Hús

Nem gondolunk semmi jóra, ha egy rövidfilm nyitójelenetében egy fiatalember hátát látjuk, aki bokrok közül figyel egy lányt, aki éppen a biciklijét lakatolja a betonrengetegben egy áruház előtt. Amikor a fiatalember sárga bukósisakot vesz és megindul a leláncolt kerékpár felé, nyomában a kézi kamerával, minden maradék reményünket elveszítjük, ha esetleg bíztunk is a happy endben. A debreceni filozófia szakos Vízkeleti Dániel harmadik filmjének világa ha mutat is némi rokonságot a dogma filmekből jól ismert nyers ábrázolásmóddal, a három szereplős alkotás csehovi alaphelyzete valószínűleg másképpen hozná lázba a nagy befeszülések elismert skandináv kutatóit, akik mindent tudnak az elhallgatások és a harag hatásmechanizmusáról. Egy bizonytalan, elvakultan szerelmes fiú hazugságokat és egy harmadik embert vizionál a barátnő tettei mögött, de végül ő keveredik hazugságba, aminek egy kerékpár látja kárát. (PZ)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

A dugulás
Rendező: Csuja László
Szereplők: Székely Rozi, Molnár Gusztáv, Tanev István Sztyopa
15 perc | Harmadik blokk - Március 29. péntek, 18:00

Forrás: Friss Hús

A dugulás se nem vidám, se nem gusztusos ügy, ahogy Csuja László rövidfilmje sem az. De a fiatal gondnok és a huncut óvó néni között szövődő szerelmet mégis szívesen nézzük mind a paneloviban, mind dugulás elhárítás közben, mert hihetetlenül érzékletes képekben, a humor és a szomorúság határán egyensúlyozva mesél egy lehetetlen helyzetről. És bár a lefolyóba tömködött tejes kifli és egy remekül elhelyezett viccmesélés szépen egyengeti a fiatalok útját, végül egy valóban súlyos problémával kell szembesülniük. Molnár Gusztáv végig lenyűgözően alakítja az óvodai anyák napi ünnepélyt szerencsétlen gitárjátékával tönkrevágó, és a lefolyószerelés alkalmából legszebb öltönyében virító, félénk gondnokot. (LZs)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Prágai hétvége
Rendező: Szabó Szonja
Szereplők: Molnár Gusztáv, Tasnádi Bence, Tóth Lambert, Gáspár Tibor, Petrik Andrea, Kiss Diána Magdolna
25 perc | Harmadik blokk - Március 29. péntek, 18:00

Forrás: Friss hús

Könnyen megadja magát az ember egy olyan filmnek, amelynek egyik jelenetében jófajta indie rock aláfestő zenére a csábosan mosolygó Petrik Andrea lassított felvételen dobálja a haját az erdő szélén. A fehérmájú faluszépét alakító Petriknek csak villanások jutnak a Prágai hétvégé-ben, de ennyi is elég arra, hogy elszomorodjunk: egy szebb világban (ahol mondjuk létezik magyar filmipar) ez az ereje teljében lévő, tündöklően tehetséges és gyönyörű szép színésznő sorban játszaná romantikus komédiák, kosztümös drámák vagy éppen erotikus thrillerek főszerepeit. A Friss hús fesztiválon vetített két Szabó Szonja-alkotás közül a Prágai hétvége a sikerültebb darab. A precízen megragadott figurák (Gáspár Tibor nagytermészetű polgármestere feltétlenül említést érdemel), és a köztük lévő szövevényes viszonyrendszer (Kiss Diána Magdolna szenzációsan fenyíti kiskutyává Molnár Gusztávot) elegendő alapanyaggal szolgálna egy nagyjátékfilmhez is, de a jelenlegi formájában sem okoz hiányérzetet. (VF)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Újratervezés
Rendező:
Tóth Barnabás
Szereplők: Pogány Judit, Kovács Zsolt
12 perc | Harmadik blokk - Március 29. péntek, 18:00

Forrás: Friss Hús

Olyan egyszerű ötletre épülő, minimalista, mégis gyönyörű, kivédhetetlenül szívbemarkoló, pár perc alatt nagyregények teljes mondandóját pontosan kifejtő kisfilmet, mint amilyen az Újratervezés, utoljára Huszárik Zoltántól láttam (Játék). Egy házaspár ül egy autóban, újabb és újabb úti célokat keres fel, a férj vezet, az asszony kritizál - a kamera sosem mutat semmit, ami távolabb lenne a csomagtartónál (már az is öröm, ha egy alkotó a formával is kísérletezik, pláne, ha messze elkerüli az öncélúságot). A film mesteri dramaturgiája az elhallgatásra épül: egyetlen szó sem hangzik el arról, ami a lényeg, csak utalások, apró képi jelek fedik fel fokozatosan, hogy miről is van szó. Ráadásul az a kevés szöveg olyan pontosan van megírva, hogy a rendkívül precízen komponált képekkel kiegészülve elmondjon szinte mindent, amit szeretetről, ragaszkodásról és házasságról el lehet. Tökéletes a színészválasztás is: Pogány Judit minden egyes mozdulatának, rezdülésének jelentése van, Kovács Zsolt pedig olyan, mint egy jégkocka, ami a tenyerünkben olvad ki és melegszik fel. Ha lehetne a maximálison kívül pluszpontot adni, Tóth Barnabás azt is megérdemelné: borzasztó ritka, hogy egy fiatal alkotó ne a saját korosztályáról, hanem az annál két generációval feljebbiekről fogalmazzon meg érvényes gondolatokat. (KB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

End
Rendező:
Oláh Kata
Szereplők: Csukás Márton
8 perc | Negyedik blokk - Március 29. péntek, 19:30

Forrás: Friss Hús

Talán Truffaut Négyszáz csapás-ának csodálatosan szép utolsó jelenetét kívánja folytatni Oláh Kata szöveg nélküli, egyszereplős párpercese. Így van vagy sem, mindegy; a baj az, hogy a filmben nem történik semmi: egy gyerek játszik a tengerparton, aztán besétál a vízbe, és eltűnik. A film mottója próbálná értelmezni a filmet: "De hát az ember nem arra született, hogy legyőzzék. Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni." Rajtunk ez sem segít. Akármilyen misztikus a zene, akármilyen sokatmondó a tenger, mint szimbólum, az End-ből bizony kimaradt a gondolat. Nemhogy nem derül ki a miért és a hogyan, de még annyi utalás sincs ezekre a filmben, hogy a nézőnek legyen milyen úton elindulnia a rendezői fejbe vezető bizonytalan ösvényen. Viszont a képek szépek. (KB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Valaki vacsorára
Rendező:
Dési András György, Móray Gábor
Szereplők: Nyitrai Illés, Znamenák István
18 perc | Negyedik blokk - Március 29. péntek, 19:30

Forrás: Friss hús

Dési András György és Móray Gábor összeszokott párosa lakótelepi thrillere mérsékelten borzolja az idegeket. Egy kiégett és sejthetően alkoholista villanyszerelő (Nyitrai Illés) caplat a lakótelepi lakás lépcsőjén egy ismeretlen férfi (Znamenák István) lakása felé, aki már nagyon várja őt. Az internetes ismeretségnek sejthetően egy rettenetes utolsó vacsora a célja. A joviális Znamenák nem tűnik szokványos elkövetőnek, Nyitrai viszont többnyire jól hozza az önkéntes áldozat figuráját. A filmben viszont nincs elég erő, helyenként kimondottan gyengélkedik, a nyomasztó kis terekben zajló párbeszédek sokszor hiteltelenre sikerülnek, ami legtöbbször nem a színészek hibája. (PZ)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Én is téged, nagyon
Rendező:
Papp Gábor Zsigmond
Szereplők: Radnay Csilla, Thúróczy Szabolcs, Ubrankovics Juli, Lukáts Andor, Szirtes Ági, Keresztes Tamás, Gyabronka József, Szalontay Tünde, Elek Ferenc, Kardos Róbert, Stefanovics Angéla, Lázár Balázs, Pintér Béla, Enyedi Éva, Záhonyi Enikő, Lovasi Kristóf, Szamosi Zsófia, Vajdai Vilmos, Gryllus Dorka, Jordán Adél, Nagy Mari, Tóth József, Deák Tamás, Baranyi Szilvia, Nagy-Abonyi Sarolta, Kecskés Karina, Ferenczi Gábor, Darvas Ferenc, Tallián Mariann, Széles Tamás, Mészáros Béla, Friedenthal Zoltán, Bencze Sándor, Kiss Gy. Zsófia, Juhász Papp Judit, Cobino István
25 perc | Negyedik blokk - Március 29. péntek, 19:30

Forrás: Friss Hús

Egy remek ötletet visz végig a lendületből és az izgalmasságból huszonöt percig mit sem veszítve Papp Gábor Zsigmond: egy filmrendező telefonjára érkező SMS-eket tolmácsolják a küldők. Amit ebből ki lehet hozni, azt a rendező ki is hozza, talán valamivel még többet is: minden percre jut legalább egy frappáns megoldás vagy egy jó poén. Az üres, fekete háttér előtt álló színészek viselkedésükkel, arcukkal, hangsúlyaikkal fűszerezik meg az SMS-eket; visszagondolva nehéz is elhinni, hogy sikerült ötven-száz üzenetet úgy megírni és felmondani, hogy ne legyen köztük egy sem, ami a szöveg, a színész játéka vagy a jelmez miatt ne lett volna legalább egy kicsit különleges. Persze a film kulcsa, hogy nem az a lényeg, amit hallunk, hanem az, amit nem: bár a rendező válasz-SMS-ei nem hangzanak el, ebből az egészen sajátos dramaturgiájú üzenetfolyamból mégis az ő élete és sorsa áll össze. És a kisfilm végére úgy megismerünk egy figurát, ahogy talán akkor sem sikerült volna, ha egy másfél órás film szólt volna róla. Azért ez bravúr, ha egyszer az illető meg sem jelent a vásznon. (KB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Dumatúra
Rendező: Lafka Dávid
Szereplők: Kiss Ádám, Földes Eszter, Noé Viktor
13 perc | Negyedik blokk - Március 29. péntek, 19:30

Forrás: Daazo

A Dumatúra valami egészen félresikerült hibrid: olyan, mint ha egy műkedvelő amatőr fogott volna egy átlagosnál is kínosabb kandi kamera-epizódot, megpróbálta volna forgatókönyvvé alakítani, ami megmaradt a fejében a szövegből, majd leforgatta volna pár kevésbé lelkes, de szintén amatőr színésszel. A látványos különbség csak annyi, hogy ez a "kisfilm" Kiss Ádám, a Facebook legnépszerűbb magyar alakja, a Showder Klub és a Dumaszínház legkedveltebb fiatal humoristája köré szerveződik - hátha így elviselhetőbbnek tűnik az elviselhetetlen. De nem; még az a minimum sincs meg, amit bármelyik stand upostól elvárhatnánk: a filmben egy másodpercnyi humor sem fért el. (KB) - Tovább a teljes kritikára!

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Brigád
Rendező:
Török Ferenc
Szereplők: Dömötör András, Dankó István, Mészáros Béla
10 perc | Ötödik blokk - Március 29. péntek, 21:00

Forrás: Friss Hús

Szabó Laci (Mészáros Béla), magyar nemzetiségű építőmunkás kissé kirekesztetten téblábol első munkanapján a nyugati cég gyárépületében, nem találva helyét a klikkesedő szláv munkatársak között. Szerencséjére kiderül, hogy a brassói Kelemen Attila is magyar, így aztán lehet kivel az anyanyelvén beszélgetni, sőt a leleményes és nagyravágyó Laci hiányos angol nyelvtudása ellenére hamarosan más előnyöket is kovácsol a közös származásból. De vajon boldoggá teszi-e a látszólagos hatalom a fifikásan előre menekülő kisembert, és hogyan reagál a történtekre a kevésbé talpraesett honfitárs? Török Ferenc feszes rövidfilmje épp csak addig jut, hogy felveti, majd hamarjában rövidre is zárja ezeket az egyébként elgondolkodtató kérdéseket, amivel kis hiányérzetet és további kérdőjeleket hagy maga után. (LZs)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Loop
Rendező:
Arányi Vanda, Oláh Judit
Szereplők: Kovács Krisztián, Jurisztovszky Sosa, Christopher Simmersbach
15 perc | Ötödik blokk - Március 29. péntek, 21:00

Forrás: Friss Hús

Arányi Vanda és Oláh Judit rövidfilmjében negyedórán keresztül azt nézzük, ahogy két ember egy régen elromlott kapcsolatban, már egymással emberi kommunikációra képtelenül különböző helyszíneken ugyanúgy boldogtalan. A lány még érthetetlen módon próbálkozik, a fiú pedig hasonlóan érthetetlen módon nem hagyja el, pedig szemlátomást magasról tesz rá, és ezt alaposan ki is mutatja. Persze el lehet jutni egy kapcsolatban erre a szintre, és ha benne van az ember, akkor tényleg fájdalmas is, de ennyire kívülről nézve és sterilen ábrázolva, mint ahogy a Loop teszi, még csak nem is szomorú, egyszerűen semmilyen, és legfőképp az érzelmi kiüresedés ábrázolására alkalmatlan történet. (LZs)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

A pingvinkonstrukció
Rendező:
Schwechtje Mihály
Szereplők: Csankó Zoltán, Rezes Judit, Gados Béla, Józan László, Molnár Gusztáv, Lóth Balázs, Tóth Lajos
15 perc | Ötödik blokk - Március 29. péntek, 21:00

Forrás: Friss Hús

A kisember nagyot álmodik, mert, akiknél a pénz és a hatalom van, belecsalogatják abba a hitbe, hogy minden jóra fordul, de persze az egész csak illúzió. Ezt meséli el a film egy reménytelenül fürdőköpenyes pasi (Csankó Zoltán) és zsiráfgondozó szerelme (Rezes Judit) történetével. Két meggyőzően rizsázó, öltönyös illető beállít a lerobbant bérházban élő Szabadihoz, és bebeszélik neki, hogy pillanatokon belül elkezdődik az új és szebb élete, amit ő annyira el akar hinni, hogy az innen merített svungja még arra is elég, hogy visszaszerezze a nőt, aki perspektívátlansága miatt elhagyta. A nagyon magyar sztorit a kedvesen dilis beütésű főhősök elemelik kissé a valóságtól, ami jól működik, de nem elég: valahol félúton lebegünk a kiszolgáltatottságról nyögő nyomasztó rögvaló és a szomorkás, szürreális mese közt, még jobb lett volna, ha a film határozottan állást foglal valamelyik irány mellett. (BB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Grimasz
Rendező:
Harmi Gábor
Szereplők: Németh János, Bakonyi Alexa, Máhr Ágnes, Szőcs Artúr, Dénes Viktor, Patócs Zsolt, Páll Zsolt Ákos, Orosz Ákos, Mészáros Piroska, Réthelyi András, Bruno Pereira
13 perc | Ötödik blokk - Március 29. péntek, 21:00

Forrás: Friss Hús

A Grimasz pörgős, aluljárós pokoljárás történetének központjában Lajos téblábol, a félbolond szendvicsember, aki mindenen nevet és egy bizonyos Jennyt keres nagyon, de helyette csak a budapesti aluljárókból ismerős félvilági figurákat találja, valamint jó adag kiszolgáltatottságot, megvetést és egy kevés részvétet. Lajos kurvák, hittérítők és Supermanek között bolyong a Hiperkarma zenéjére, ami kimondottan passzol ehhez a groteszk underground valósághoz, ahol minden nagyon ismerős és minden nagyon fájdalmas. Harmi Gábor halálra röhögteti főhősét, mi pedig megértjük őt. Mi mást is tehetne valaki egy ilyen őrültek házában, amikor rügyezni kezd a köldöke, mint hogy grimaszol és nevet. (PZ)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

+ + +

Kispárizs
Rendező:
Nagypál Orsi
Szereplők: Pogány Judit, Péterfy Bori, Kurta Niké, Gombos Judit, Géczi Zoltán, Kovács Lehel
14 perc | Ötödik blokk - Március 29. péntek, 21:00

Forrás: Friss Hús

Parti Nagy Lajos azonos című kis szürreáliája került Nagypál Orsi terítékére, ízléses tálalásban. Egy bála úgynevezett géprongy érkezik az ibusári gyárba, más szóval mondva használt francia ruha; álmélkodva bukik rá a ládára a falusi asszonynép, hiszen eddig ilyet még újságban se láttak. Abszurd korkép ez, meg némi magyar társadalomkritika: farkassá lesz az ember, ha ingyen holmiról van szó, pláne, ha olyanról, amit máskor eltakar a vasfüggöny. Erős hangulat, ötletes látványvilág, tehetséggel és humorral megírt forgatókönyv - sehol egy túlzás. Nem akar nagyon sokat elmondani a világról, de amit vállal, azt hibátlanul teljesíti is. (KB)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

- - - - - - - - - - - - - - - -

A Friss hús fesztiválon szintén vetített A kivégzés, Dramaturg Tanács és Nagyanyám köldöke című kisfilmeket sajnos nem állt módunkban megnézni.