Hatvanöt évesen, szívműtétet követő komplikációk miatt meghalt Richard Griffiths angol színész. Griffithst a nagyközönség főképp a Harry Potter-filmek Vernon Dursleyjének, Harry Potter bácsikájának a szerepéből ismerhette. Másik leghíresebb filmjében szintén egy nagybácsit alakított: a Mi ketten-ben (Withnail & I) a főhős Monty nevű meleg bácsikája volt, aki bepróbálkozott Withnail legjobb barátjánál.

Forrás: [origo]
Harry Melling, Richard Griffiths és Fiona Shaw a Harry Potter és a bölcsek kövé-ben

A 2006-os Osztályon felül tanárának megformálásáért BAFTA-díjra is jelölték. Szerepelt számos komédiában, köztük a Ne folytassa, felség!-ben (1991), a Csupasz pisztoly 2 1/2-ben (1991) és a Kend a portásrá!-ban (1992). Kisebb szerepet játszott többek közt a Ragtime-ban, Az álmosvölgy legendájá-ban és a Vatel-ben is. Egyik utolsó filmszerepét Martin Scorsese A leleményes Hugó-jában alakította.

Forrás: [origo]
Richard E. Grant és Richard Griffiths a Mi ketten-ben

Színházi színészként is ismert volt, és híressé vált arról, hogy nagyon rosszul tolerálta, ha a közönség soraiban valakinek megszólal a mobilja: az Osztályon felül színpadi változatának egyik előadása alatt kiküldött egy nézőt, akinek többször is csöngött a telefonja, és ezt egy másik előadás alatt egy másik nézővel is megtette. Daniel Radcliffe a megemlékezésében hangsúlyozta, hogy Griffiths a karrierje két fontos pontján is jelen volt: a legelső Harry Potter-jelenetnél, amit forgatott, és az Equus-ban, amely Radcliffe első színpadi szereplése volt.