Vágólapra másolva!
Április 5-én, pénteken kezdődik a 20. Titanic filmfesztivál, amelynek idén sokkal erősebb lesz a programja, mint az elmúlt években. Gyerekéért küzdő agorafóbiás apa, kattant Kubrick-rajongók, náci örökséget hordozó lány, Plan B londoni suttyói és a csendes Tóth Orsi is szerepelnek a zaftos felhozatalban. Kiválasztottunk a programból egy tucatnyi filmet, amelyet szerintünk mindenképp érdemes megnézni. (A fesztivál nyitófilmje, a The Master csak azért hiányzik a cikkünkből, mert a jövő héttől rendes moziforgalmazásban is megtekinthető.)
Vágólapra másolva!

Az ölés aktusa (The Act of Killing)
Mikor vetítik?
Április 5. 20.00 Toldi, április 13. 21.00 Puskin

Forrás: Titanic Filmfesztivál

Joshua Oppenheimer megrázó dokumentumfilmjében a 60-as évek indonéziai tömegmészárlásainak elkövetői újrajátsszák egykori rémtetteiket. A személyesen is több száz embert meggyilkoló és erre büszke Anwar Congo a forgatás alatt szembesül saját cselekedeteivel. Mint kritikánkban írtuk, "olyan dolognak lehetünk tanúi Az ölés aktusa alatt, aminek létezésében már nem hittünk: a mozi képes megváltoztatni a valóságot." A Titanicon a film két verzióban lesz megtekinthető: 5-én a 159 perces rendezői változatot, 13-án a 115 perces moziváltozatot adják.

* * *

Szárazon (Smashed)
Mikor vetítik?
Április 5. 18.30 Toldi, április 12. 17.15 Puskin

Forrás: Titanic Filmfesztivál

A néhol humorosba hajló intim dráma az alkoholizmusba való belecsúszás könnyűségét és az alkoholizmustól való szabadulás nehézségét meséli el egy egyszerű történeten keresztül. Kate (Mary Elizabeth Winstead) és Charlie (Aaron Paul) fiatal pár, akik tagadhatatlan alkoholizmusuk ellenére még tűrhetően funkcionálnak, de aztán a tanárként dolgozó Kate szembesül saját állapota súlyosságával, és megpróbál leszokni. A visszafogott, nagyon életszagú film nem vállal többet, mint hogy testközelből mutatja be ezt a küzdelmet.

* * *

Citadella (Citadel)
Mikor vetítik?
Április 6. 19.00 Puskin, április 10. 19.15 Puskin

Forrás: Titanic Filmfesztivál

Az ír horrorfilmben egy fiatal, agorafóbiás apának (Aneurin Barnard) kell legyőznie saját félelmeit ahhoz, hogy megvédelmezhesse kislányát attól a csapat elvadult gyerektől, akik a felesége haláláért is felelősek. Két ellentétes véleményt képviselő segítője akad: egy szociális munkás, aki együtt érez a nehéz sorsú gyerekekkel, és egy pap, aki szerint a gyerekek gonoszak, és mihamarabb a pokol tüzére kell küldeni őket. Roger Ebert kritikája szerint a film egy "rettenetes thriller, amelyet egy kicsi és nagyon sötét vászonra festettek fel".

* * *

Feltörő színek (Upstream Color)
Mikor vetítik?
Április 9. 21.00 Uránia, április 13. 21.00 Toldi

Forrás: Titanic Filmfesztivál

Shane Carruth a 2004-es, minimális költségvetésből készült, nehezen követhető időutazós filmjével, a Találmány-nyal lett ismert függetlenfilmes körökben, most végre itt a második munkája, amely egy szürreális, romantikus thriller, és a külföldi kritikusokat még a Találmány-nál is jobban összezavarta. A film elején a női főhősbe, Krisbe (Amy Seimetz) beleültetnek egy parazitát, és ettől elveszíti az emlékeit. Összeismerkedik egy férfival (a rendező alakítja), akivel együtt próbálják megtalálni az identitásukat, de minden egyre furcsábban alakul.

* * *

Good Vibrations
Mikor vetítik?
Április 07. 16.30 Örökmozgó, április 13. 17.00 Toldi

Forrás: Titanic Filmfesztivál

A jó szándékú film a jó szándékú Terri Hooley-ról (Richard Dormer) szól, aki az északír katolikus-protestáns konfliktus legdurvább időszakában az állapotokra fittyet hányva lemezboltot nyitott Belfast egyik balhés környékén, hátha az emberek kicsit belazulnak a jó zenétől. A lightosan alkoholista, zenebolond Hooley több helyi együttest is felfedezett, köztük a Teenage Kicks című számmal befutott The Undertonest. Kellemes kis zenés életrajzi film.

* * *

Hölgyek a pácban (Damsels in Distress)
Mikor vetítik?
Április 11. 17.00 Toldi, április 13. 14.00 Uránia

Forrás: Titanic Filmfesztivál

Whit Stillmannek ez az első filmje a '98-as A diszkó végnapjai óta. A kedvesen bohókás komédiában a függetlenfilmes üdvöske, Greta Gerwig egy főiskolai lánycsapat vezetőjét alakítja, aki társaival együtt - meglehetősen fontoskodva - a többiek életét akarja jobbá tenni a kampuszon. A filmben szerepel a Narancsvidék cuki Seth Cohenje, azaz Adam Brody, és a nem kevésbé cuki Analeigh Tipton (Őrült, dilis, szerelem, Eleven testek) is, akire érdemes odafigyelni, mert éppen úton van az igazán izgalmas színésznővé válás felé.

* * *

Lore
Mikor vetítik?
Április 06. 21.00 Puskin, április 11. 21.00 Uránia

Forrás: Titanic Filmfesztivál

Cate Shortland (Cigánykerék) új filmje 1945-ben játszódik Németországban. Lore kamaszlány, aki náci szüleinek a letartóztatása után kistestvéreivel elindul Berlinből Hamburgba a nagyanyjukhoz. Útközben hozzájuk csapódik egy zsidó menekült fiú, ami lelki válságot okoz Lorénak: vonzódik a fiúhoz, akit a szüleitől tanultak szerint gyűlölnie kellene. A Hollywood Reporter kritikája szerint a Lore hasonlóan lírai és elemelt, mint a Cigánykerék volt, és ahogy azzal Shortland felfedezte Abbie Cornisht, most a Lorét alakító Saskia Rosendahl karrierjét indíthatja be.

* * *

Ködben (V Tumanye)
Mikor vetítik?
Április 08. 16.30 Uránia, április 13. 16.30 Puskin

Forrás: Titanic Filmfesztivál

Szergej Loznyica kimért tempójú, visszafogott, mégis kíméletlen filmje a második világháború idején játszódik a Szovjetunióban. Főhőse Susenya (Vlagyimir Szvirszkij), akit a németek társaival együtt letartóztatnak, de egyedül őt elengedik. Ez egyenlő egy halálos ítélettel: a partizánok biztosak benne, hogy elárulta a többieket, így úszta meg a kivégzést. Egy hosszú éjszaka kezdődik az erdőben, amelynek során a résztvevőknek súlyos erkölcsi dilemmákkal kell szembenézniük.

* * *

A 237-es szoba (Room 237)
Mikor vetítik?
Április 11. 19.00 Puskin, április 13. 19.00 Puskin

Forrás: Titanic Filmfesztivál

A rendhagyó dokumentumfilm különböző filmes eszközöket felhasználva vizsgálja azokat az időnként egészen agyament teóriákat, amiket a rajongók/megszállottak gyártottak Stanley Kubrick Ragyogás című filmjének magyarázatára. Van, aki szerint Kubrick valójában a holokausztról beszél a filmjében, más úgy véli, a Holdra szállásról rejtett el titkos üzenetet benne. A 11-ei vetítés után, 21.15-től a Jack Nicholson főszereplésével készült 1980-as Ragyogás-t is meg lehet majd nézni.

* * *

Csendesek (Silent Ones)
Mikor vetítik?
Április 5. 20.45 Puskin, április 11. 19.00 Uránia

Forrás: Titanic Filmfesztivál

Ricky Rijneke első rendezését főleg magyar vonatkozásai miatt ajánljuk: a kevés beszédet használó drámában Tóth Orsi egy lányt alakít, aki öccsével megszökik otthonról, ellop egy kocsit, és útra kel Hollandia felé. Miután karamboloznak, a lány egyedül utazik tovább, és találkozik egy gyanús, agresszív üzletemberrel, akit Rába Roland formál meg. A Csendesek-et Pohárnok Gergely fényképezte, aki szerint az jellemző a filmre, hogy a szereplők "nagyokat hallgatnak, és kóborolnak a szép holland tájakon".

* * *

Ill Manors
Mikor vetítik?
Április 07. 20.30 Örökmozgó, április 12. 21.00 Toldi

Forrás: Titanic Filmfesztivál

London egyik lepusztult negyedében drogdílerek, prostituáltak, bűnözők és drogfüggők egymással párhuzamosan haladó és néha összetalálkozó sztorijait meséli el a keményen erőszakos film, amelyet a Plan B művésznéven ismert rapper, Ben Drew rendezett. Minden epizódot Plan B egy-egy saját száma fest alá. A Hollywood Reporter kritikája szerint a film "egyszerre megragadó thriller és aktuális társadalomkritika".

* * *

Halovány (Livide)
Mikor vetítik?
Április 6. 23.00 Toldi, április 9. 21.00 Toldi

Forrás: Titanic Filmfesztivál

A betolakodó című francia horror rendezőinek, Alexandre Bustillónak és Julien Maurynak az új filmje gótikus stílusú horror rengeteg rémséggel. Egy Lucie nevű ápolónő és két barátja úgy döntenek, éjszaka betörnek Lucie betegének, egy kómában fekvő öregasszonynak a kúriájába, és megkeresik a nő állítólagos kincsét. Természetesen kincs helyett borzalmak sokasága vár rájuk a helyszínen. A Horror.com kritikusa sötét meseként írja le a filmet, amelyben a sztori másodlagos a "gazdag, hátborzongató, erős atmoszférájú vizualitás" mellett. És a filmben sokak kedvenc paraszínésznője, Béatrice Dalle is szerepel.