Vágólapra másolva!
Két évvel Till Attila Csicskájának szereplése után Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmjét is bemutatják Cannes-ban a Rendezők kéthetén. A film egy nevelőotthonban felnőtt fiú szerelmének történetét meséli el.
Vágólapra másolva!

Ma délelőtt kihirdették a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan zajló Rendezők kéthete szekció programját. A válogatásba bekerült Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje is. A Tar Sándor azonos című novelláján alapuló, 28 perces film egy vidéki kistelepülésen játszódik, és egy Dani (Keresztfalvi Dániel) nevű, nevelőotthonból nemrég kikerült fiúról szól, akit örökbe fogad egy sertéstelepi munkás (Léhi László). Dani az új iskolában beleszeret Zsófi (Erdélyi Zsófia) nevű osztálytársába, de a lány iránti érzéseit csak kezdetleges módon képes kifejezni.

Fotó: Mudra László
Nagy Dénes

Korábban azt írtuk a Lágy eső-ről, hogy "a Tar Sándor novelláján alapuló, keményen naturalista film nem rinyáló vegetáriánusoknak való, az egyszer biztos. ... Ezen a vidéken a szerelem nem valami romantikus hülyéskedés, hanem tűzzel, markolászással, vérrel járó, kőkemény zsigeri megborulás. A félórás filmben nagy erő van, és végig sikerül tartani a feszültséget, de mégsem tragédia felé megyünk: világos, hogy ami történik, az itt, a disznók közt, teljesen normális."

A film kb. 11-12 millió forintból készült, ami kétharmad részben magyar, egyharmad részben belga forrásból származott, és annyira kevés volt, hogy a főbb stábtagok mind ingyen dolgoztak. A forgatás mindössze 9 napig tartott a heves megyei Füzesabony környékén, nem messze onnan, ahol Tar Sándor is élt. A filmben csupa amatőrszereplő játszik, akiknek a többsége az életben is egy társasághoz tartozik. A szereplőválogatás fél évig tartott, ez idő alatt Nagy Dénes szinte mindennap leutazott Heves megyébe a helyiekkel ismerkedni.

Forrás: Daazoo
Keresztfalvi Dániel a Lágy eső-ben

A rendező elmondta nekünk, hogy az amatőrszereplők kiválasztásánál az a lényeg, hogy "olyan szereplőket válassz, akik akár színészek is lehetnének, csak történetesen mással, mondjuk disznótenyésztéssel foglalkoznak. Az a fontos, hogy az embernek erős jelenléte legyen, hogy az arcán érezz valami történetet, mielőtt még megszólalna." Mivel nagyon rövid idő állt a rendelkezésükre, próbálni alig tudtak, az amatőröknek szinte azonnal élesben kellett eljátszaniuk a jeleneteket.

Nagy Dénes szerint ez nem feltétlenül volt baj, mert "például amikor a fiú megfogta a lány mellét, akkor annak a lánynak lehet, hogy a kamera előtt életében először fogta meg valaki a mellét. Ez bizonyos szempontból egy igazi pillanat, és ilyenkor én is kíváncsi vagyok, hogy mi fog történni, nem tudhatom, a lány hogyan reagál. Ha ezt sokszor ismételni kell, akkor elveszti a varázsát. Az sem baj, hogy az amatőrök sokszor zavarban vannak a forgatáson, mert ez a zavar sok mindent kihoz belőlük, érdekes dolgokat mutatnak, és nem azt látod, hogy a szereplő zavarban van, hanem a karakter részévé válik."

Nagy Dénes 2009-ben végzett a Színművészetin, Szász János rendezőosztályában. Mint elmondta, "Szász János hatásának köszönhető, hogy a filmjeimben nem a saját világomban nézek körül, hanem egy számomra ismeretlen világban, főleg nehéz sorsú emberek közt. Szász filmjei szerencsétlenekről szólnak, és úgy érzem, ez az érdeklődése tudat alatt hatott az osztályra, ránk hagyta ezt a látásmódját."

Meglepetés volt a rendező számára, hogy a filmje bekerült a Rendezők kéthetébe, de azt mondja, akkor lepődött meg igazán, amikor hónapokkal ezelőtt kapott egy kifejezetten személyes hangvételű dicsérő levelet a szekció egyik válogatójától, amelyben arról tudatta őt, hogy a Lágy eső átesett az első rostán, és esélyes rá, hogy beválogassák a programba.

Forrás: Daazo
Erdélyi Zsófia a Lágy eső-ben

A Rendezők kéthetét 1969 óta minden évben megrendezik a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan. A szekció vetítéseire (szemben a hivatalos program vetítéseivel) a nagyközönség is jegyet válthat, és a filmek itt nem versenyeznek. A program elsődleges célja, hogy fiatal tehetségeket ismertessen meg a közönséggel; itt mutatták be többek közt Werner Herzog, George Lucas, Martin Scorsese, Jim Jarmusch, Michael Haneke, a Dardenne testvérek, Sofia Coppola és Stephen Frears első filmjét is.

Már a Rendezők kéthete első évében is szerepelt magyar film a válogatásban: '69-ben Jancsó Miklós Sirokkó-ját vetítették. Az évek során eddig összesen 27 magyar alkotást mutattak be itt (beleszámítva a nagy- és a kisfilmeket is), köztük Bódy Gábor Nárcisz és Psyché-jét, Gothár Péter Megáll az idő-jét, Tarr Béla Werckmeister harmóniák-ját és Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét. 2009-ben Kenyeres Bálint A repülés története című rövidfilmje, 2011-ben pedig Till Attila Csicská-ja került be a szekció rövidfilmes válogatásába.

Forrás: Daazoo
Léhi László és Keresztfalvi Dániel a Lágy eső-ben

Nagy Dénes egyik kisfilmje már szerepelt Cannes-ban: a Russian Playground-ot a Cinetrain 2008 című szkeccsfilm részeként mutatták be a Kritikusok hetén. A 32 éves rendező számos rövidfilmet csinált már, köztük az Együtt-öt (nézd meg!), amely egy embercsempészekkel nyugatra tartó, Budapesten megálló orosz testvérpárról szól, a Berlinskaya Fuga (nézd meg!) című dokumentumfilmet egy Berlinben dolgozó ukrán utcazenészről és családjáról, illetve a Pető Kata, Balázs Zoltán és Kovács Krisztián főszereplésével készült Riport-ot.

A Lágy eső-t a Campfilm gyártotta, producere László Sára és Gerő Marcell, operatőre és társírója Dobos Tamás volt.

A Rendezők kéthete szekció teljes programja itt olvasható.