A filmforgalmazók minden bizonnyal esős nyárban reménykednek, mert csak folytatásból vagy tucatnyit küldenek a mozikba, köztük Superman, Kirk kapitány, Adam Sandler, a Pixar szörnyei és Wolverine új kalandjaival. De jön a jövőért harcoló Matt Damon, a 3D-ben csábító Leonardo DiCaprio, a holtában is vicces Jeff Bridges és a Fehér Házban akciózó Channing Tatum is. A bemutató időpontja minden esetben tájékoztató jellegű, még változhat.

A nagy Gatsby (The Great Gatsby)
Bemutató:
május 16.

 

F. Scott Fitzgerald regényét Baz Luhrmann adaptálta saját, de a regény dekadens világához különösen passzoló stílusban. A 20-as években játszódó történetben Leonardo DiCaprio alakítja a titkokat rejtegető, milliomos Gatsbyt, régi szerelmét, Daisyt Carey Mulligan játssza, a történetet elmesélő Nick Carrawayt pedig Tobey Maguire formálja meg. Mint az előzetesből jól látszik, a 3D-s film letaglózó képei tömve lesznek már-már önironikusnak tűnő csillogással, cicomával és luxussal, a zenei kíséret különlegessége pedig, hogy a kilencvenéves történetet mai számok festik alá - többek közt Beyoncét, Bryan Ferryt, Fergie-t és Jay Z-t hallhatjuk majd a filmben.

* * *

Sötétségben - Star Trek (Star Trek Into Darkness)
Bemutató:
május 16.

 

Miután a Csillagflottát támadás érte, Kirk kapitány mindent arra tesz fel, hogy leszámoljon az ellenséggel, és eközben még a saját legénységét is veszélybe sodorja. J. J. Abrams 2009-es, Star Trek-világot megújító filmjének folytatásában visszatér Chris Pine, Zachary Quinto és Zoe Saldana, a főgonoszt Benedict Cumberbatch, kedvenc Sherlock Holmesunk alakítja, és a széles mosolyú Alice Eve is szerepel mint Dr. Carol Marcus, Kirk szerelme. Ha hihetünk az első külföldi kritikáknak, a film szuperül sikerült.

* * *

Halálos iramban 6 (Fast & Furious 6)
Bemutató:
május 23.

 

Miután a Halálos iramban-sorozat előző, ötödik része lett a széria eddigi legsikeresebb darabja több mint 620 millió dolláros világbevétellel, cseppet sem csodálkozhatott senki, hogy Dominic Toretto (Vin Diesel) és Brian O'Conner (Paul Walker) száguldozós kalandjai tovább folytatódnak. Az ötödik rész után ismét itt van Dwayne Johnson is, aki most Torettóék segítségét kéri egy rivális bandával való leszámoláshoz, amelyet Luke Evans figurája irányít. Justin Lin rendező új nehézfiúként még Jason Stathamet is beveti.

* * *

Másnaposok 3 (The Hangover Part III)
Bemutató:
május 30.


A Másnaposok-on rettenetesen jól szórakoztunk, a Másnaposok 2-n fáradtan sóhajtoztunk, a Másnaposok 3-nak aggódva nézünk elébe. A második rész hibája az volt, hogy nem találtak ki hozzá új poénokat, csak az első részben elsütötteket próbálták tovább fokozni erőlködve, de a harmadik film hosszú előzeteséből kiderül, hogy annyit mindenképpen újítottak az alkotók, hogy az alapsztorin változtattak: most nincs esküvő, hanem emberrablás van, és a srácoknak (Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms) kézre kell keríteniük Mr. Chow-t, ha valaha viszont akarják látni a haverjukat (Justin Bartha). Naná, hogy megint a totál kattant Galifianakis tűnik a legviccesebbnek.

* * *

A Föld után (After Earth)
Bemutató:
június 6.

 

A sci-fiben, amelyben a 2006-os A boldogság nyomában után Will Smith és fia, Jaden Smith megint apa-fia párost alakítanak egy űrbaleset következtében apa és kiskamasz fia landolnak a már ezer éve lakatlan Földön. Az apa súlyosan megsérül, így a fiúra hárul a feladat, hogy felnőjön a feladathoz, és segítséget hívjon. A Föld után-t M. Night Shyamalan rendezte, aki elég régóta nem adott rá okot, hogy bárki beüljön a filmjeire, de valamilyen ismeretlen okból ezt még mindig elegen megteszik ahhoz, hogy világsztárokkal forgathasson nagyköltségvetésű produkciókat.

* * *

Szemfényvesztők (Now You See Me)
Bemutató:
június 13.


Szuperhősök és harcoló robotok közt erre a filmre eddig nem irányult olyan nagy figyelem, de mi az előzetes alapján azt mondjuk, Louis Leterrier (A szállító, A hihetetlen Hulk, A titánok harca) thrillere a nyár egyik legszórakoztatóbb darabjának ígérkezik. A tetszetős szereposztású film egy csapat bűvészről (Jesse Eisenberg, Isla Fisher, Woody Harrelson, Dave Franco) szól, akik látványosabbnál látványosabb trükkökkel szórakoztatják a nagyérdeműt, majd Las Vegas-i fellépésük során titokzatos módszerrel, a távolból kirabolnak egy párizsi bankot is, és a pénzt szétszórják a közönség tagjai közt. Ez természetesen sem a bank Michael Caine által megformált igazgatójának, sem a hatóságoknak (Mark Ruffalo, Mélanie Laurent) nem különösebben tetszik. Az előzetes magával ragadóan lendületes és a bűvésztrükkök CGI-használata is példás.

* * *

Az acélember (Man of Steel)
Bemutató:
június 20.

 

Pókember újraindítása után most megint egy szuperhős-eredettörténetet kapunk, ezúttal Supermanről (Henry Cavill), aki a Krypton bolygón született, aztán a Földre került, ahol emberek (Diane lane és Kevin Costner) nevelték fel, és újságíró lett belőle. De aztán, amikor Zod tábornok (Michael Shannon) megtámadja az emberiséget, Clark Kentnek magára kell öltenie a Superman-gúnyát, hogy megvédhessen minket. Nemcsak a patetikus előzetesekről süt, hogy Zack Snyder elképesztően komolyan vette a Superman-figurát, hanem az is erről árulkodik, hogy a szuperhőst megfosztotta a valóban nehezen komolyan vehető piros gatyájától.

* * *

Szörny egyetem (Monsters University)
Bemutató:
június 20.

 

Pár éve a 2001-es Szörny Rt.-t kiáltottuk ki kedvenc Pixar-filmünknek, mert olyan ellenállhatatlan bájjal mesél a gyerekeket éjszaka ijesztgető szörnyekről, akikről kiderül, hogy valójában cseppet sem félelmetesek, és csak megélhetési okokból ijesztgetnek. A Szörny egyetem nem folytatás, hanem előzményfilm: azt meséli el, hogy a pihepuha szőrű Sulley és az zöld golyóbishoz hasonló Mike hogyan ismerkedtek és barátkoztak össze az egyetemen, ahol az ijesztgetést tanulták, és a színes diáknép ábrázolása persze alkalmat ad az alkotóknak rengeteg különféle szörny felvonultatására. Az elvárásaink hatalmasak.

* * *

Z világháború (World War Z)
Bemutató:
június 27.


Marc Forster zombifilmjének problémás készüléséről annyit cikkeztek, hogy most már igazán kíváncsiak vagyunk, döbbenetes katasztrófa lett-e a film, vagy sem. A rendező állítólag képtelen volt a nagyszabású film forgatását rendesen levezényelni, és hosszú pótforgatásra volt szükség, mert kiderült, hogy a film utolsó harmada egyáltalán nem működik. A sztori szerint Brad Pitt próbálja megállítani a világméretű zombijárványt, miközben persze a családját is meg akarja védeni. A forgatás egy része ugyan a kőbányai konzervgyárban zajlott, de ezeket a jeleneteket állítólag végül kivágták a filmből, hiába jelentett nekünk lelkiismeretesen egy zombik ellen harcoló statiszta a helyszínről.

* * *

A magányos lovas (The Lone Ranger)
Bemutató:
július 4.


Bár A magányos lovas egy 40-es, 50-es években futott amerikai tévésorozat remake-je, az előzetes arra utal, a Johnny Depp és Armie Hammer főszereplésével készült kalandfilm inkább A Karib-tenger kalózai-filmek világát idézi meg, mint bármi mást. Ez nem lenne túl meglepő, mivel az első három kalózfilmet rendező Gore Verbinski csinálta ezt is. Depp egy kissé excentrikus indiánt alakít, aki Hammer figurájának segítője lesz az igazságért folytatott, látványos akciójelenetekkel megtűzdelt küzdelemben. Mint a cím is mutatja, az eredetiben ugyan a másik fickó a főhős, de ebben a változatban Depp a főkolompos.

* * *

Gru 2 (Despicable Me 2)
Bemutató:
július 4.

 

A Szörny Rt. mellett egy másik bájos animációs film folytatását is megkapjuk a nyáron, a 2010-es Grú-ét, amelyben az eleinte a Hold ellopására gyúró gonosz főhős adoptál három kislányt, akik annyira leveszik a lábáról, hogy felhagy a gonoszkodással. Olyannyira, hogy a folytatásban már őt szervezi be a gonoszok elhárítására specializálódott ügynökség, hogy kis sárga minyonjaival együtt segítsen egy újonnan felbukkant ellenség kiiktatásában. Az előzetes tanúsága szerint ez sem lesz kevésbé aranyos, mint az első film volt.

* * *

Tűzgyűrű (Pacific Rim)
Bemutató:
július 11.


Kicsit csalódottak vagyunk, hogy a néha borzongató, néha humoros, de mindig gazdag vizuális fantáziáról árulkodó filmeket csináló Guillermo del Toro (Ördöggerinc, Hellboy, A faun labirintusa) most egy olyan akció-si-fit rendezett, amit sokkal inkább el tudnánk képzelni Michael Bay- vagy Roland Emmerich-filmként. A Tűzgyűrű-ben űrlények törnek elő az óceán alól, amelyekkel az óriási robotokat irányító emberek küzdenek meg. Az előzetes alapján nem látjuk, hogy ez mitől lenne izgibb, mint bármelyik Transformers-film.

* * *

Női szervek (The Heat)
Bemutató:
július 11.


Tudjuk, hogy Paul Feignek van humora, erre bizonyíték a Freaks & Geeks című tinisorozat, amelynek a nagy részét ő írta, viszont mostanában bérrendezőként dolgozik, és nem vagyunk benne biztosak, hogy ez a legjobb módszer tehetsége kamatoztatására. A szintén általa rendezett (de nem általa írt) Koszorúslányok-ban még felszabadító volt, hogy nők tobzódtak a primitív humorban, de a Női szervek mintha már a végzetes ostobaság irányába mozdulna el. Az igazi tettes feltehetően nem Feig, hanem a forgatókönyvet jegyző Katie Dippold, mindenesetre a komédiában a merev FBI-ügynököt alakító Sandra Bullock és a túlságosan is harcias zsarut játszó Melissa McCarthy kínos párosán szörnyülködhetünk/nevethetünk majd.

* * *

R.I.P.D. - Szellemzsaruk (R.I.P.D.)
Bemutató:
július 18.


Robert Schwentke (Légcsavar, Red) képregény-adaptációja a viccesebb végéről közelíti meg a természetfeletti képességekkel bíró hősöket: az előzetes erősen érezteti, hogy egy cseppet sem kell majd komolyan venni ezt az akciókomédiát. Ryan Reynolds egy elhalálozó zsarut alakít, aki a túlvilágra kerül, ahol Jeff Bridges mellé osztják be szellemzsarunak, hogy elkapják az élők közt rejtőző furcsa lényeket. A sztorit olyan értelmetlen, de bájosnak tűnő poénokkal dobták fel, mint például, hogy Reynolds figurája az élőknek úgy jelenik meg, mint kínai öregember, míg Bridges dögös szőke macaként járkál holtában. Azt különösen bírjuk, hogy Bridges mintha A félszemű-beli figuráját hozná itt is, komikusan eltúlzott verzióban.

* * *

Nagyfiúk 2 (Grown Ups 2)
Bemutató:
július 18.

 

Ha egy vígjáték előzetese halvány mosolyra sem ingerel, az sosem jó jel, de valamiért nem lepődtünk meg különösebben, hogy a 2010-es Nagyfiúk folytatásának ízelítője nem tartogat nekünk való humort. Ezt a filmet azoknak ajánljuk, akik szerint egy Adam Sandlert lehugyozó szarvasnál legfeljebb az viccesebb, ha középkorú férfiak (Sandler, Kevin James, Chris Rock és David Spade) meztelenül ugranak egy szikláról egy tóba, és menet közben kicsit összegabalyodnak.

* * *

Farkas (The Wolverine)
Bemutató:
július 25.

 

A nevek biztatók: Frank Miller Wolverine-képregényéből a forgatókönyvet Christopher McQuarrie írta, aki a Közönséges bűnözők és a Jack Reacher szerzője is volt, a rendezést pedig James Mangold (Észvesztő, A nyughatatlan) vállalta. Az X-Men 3 után játszódó sztoriban Farkas (az újból felizmosított Hugh Jackman) saját különleges képességei elől bujkálva egy távoli amerikai kisvárosban húzza meg magát, de érte jön egy lány, aki elviszi Japánba, ahol alkalma nyílik megtapasztalni, hogy milyen, amikor sebezhetővé válik. Reméljük, a film semmiben sem hasonlít majd a rendező előző, Kéjjel-nappal című rémségére.

* * *


Hupikék törpikék 2 (The Smurfs 2)
Bemutató:
augusztus 1.

 

A 80-as évek népszerű belga rajzfilmsorozatának első egész estés moziváltozata Magyarországon hallatlan népszerűségnek örvendett, csaknem 220 ezren megnézték 2011-ben, így kötelességünknek tartjuk szólni, hogy idén folytatódik a kék törpikés móka a mozikban. A második részben Hókuszpók kitalál egy varázslatot, amivel rosszcsont törpikéket tud teremteni, de a varázslat működéséhez szüksége van egy olyan varázsigére is, amit csak Törpilla tud. Sikeresen el is rabolja a lányt, de a törpikék Neil Patrick Harris segítségével a megmentésére indulnak. 

* * *

300 - A birodalom hajnala (300: Rise of an Empire)
Bemutató:
augusztus 1.

Forrás: AFP

Miután a perzsák a thermopülai csatában legyőzték a görögöket (ezt mesélte el a 300 című film), Xerxész összecsap az ellenében kényszerűen szövetkező athéniakkal és spártaiakkal. A folytatást Zack Snyder helyett Noam Murro rendezte, aki eddig csak a Zseni az apám című nagyjátékfilmet jegyzi, és kérdés, hogy az első filmben még újdonságnak számító erős, izgalmas vizuális megoldásokon kívül mást is szállít-e majd a film. Xerxészként visszatér Rodrigo Santoro, és fontos szerepet játszik Eva Green is mint Artemiszia, aki a szalamiszi csatában hadvezérként döntő szerepet töltött be.

* * *

Elysium - Zárt világ (Elysium)
Bemutató:
augusztus 15.

 

A District 9-nal berobbant Neill Blomkamp új társadalmi sci-fijében a Föld lakosságának tehetősebb része elköltözött az Elysium nevű űrállomásra, míg a szegények a lerobbant Földön nyomorognak. Matt Damon figurája rákos lesz, amiből csak az Elysiumon tudnák kigyógyítani, ezért úgy dönt, bármi áron, de átjut a gondosan őrzött, szebb világba. Már a széttetovált, robotosított Damon látványa is felcsigáz minket, az pedig külön ínyencség, hogy Jodie Foster a főgonosz.

* * *

Ha/ver 2 (Kick-Ass 2)
Bemutató:
augusztus 22.

 

A Ha/ver egyszerre volt pörgős szuperhősfilm és a szuperhősfilmek aranyos, barátságos paródiája, de sajnálatos módon a magyar közönség nem cuppant rá annyira. Igazából az USA-ban is csak mérsékelten volt sikeres, valamiért mégis megcsinálták a folytatását. Mi a magunk részéről nem bánjuk, hogy viszontláthatjuk Kick-Asst (Aaron Johnson), a botcsinálta szuperhőst és halálosan profi kiskamasz segítőjét, Hit-Girlt (Chloe Moretz), akiknek most Jim Carrey bevadult figurája is segít a rosszfiúk elleni küzdelemben. A főellenfél most a korábban Red Mist névre hallgató The Motherfucker (Christopher Mintz-Plasse) lesz, aki apja meggyilkolásáért akar bosszút állni hőseinken.

* * *

Az elnök végveszélyben (White House Down)
Bemutató:
augusztus 29.

 

Idén pár hónap különbséggel kétszer is megtámadják a Fehér Házat: a Támadás a Fehér Ház ellen-ben Gerard Butlernek kellett hirtelen felnőnie az amerikai elnök és a nép megvédelmezésének feladatához, most pedig ugyanez Channing Tatumra hárul, aki ugyan éppen elbukott egy állásinterjút, amivel bekerülhetett volna az elnök testőrei közé, mégis ő lesz az, aki Jamie Foxxszal párban megoldhatja a robbanós helyzetet. Az elnök végveszélyben-t a látványos akciófilmek műfajában meglehetősen járatos Roland Emmerich (A függetlenség napja, Godzilla) rendezte, és ha hihetünk az előzetesnek, abban biztosan különbözni fog az elődjétől, hogy ebbe némi humort is megpróbáltak belecsempészni.

* * *

Red 2 (Red 2)
Bemutató:
augusztus

 

A kiöregedett titkosügynököket aktivizáló Red világszerte kb. 200 millió dollárt szedett össze, ami pont elég ok arra, hogy újra bevessék a régi motorosokat. Bruce Willis már éppen megállapodna kedvese, Marie-Louise Parker oldalán, amikor felbukkan a zakkant John Malkovich és ismét ölni hívja. Mivel Helen Mirren is bejelentkezik, és közli, hogy éppen Willis meggyilkolásával bízták meg, plusz egy eléggé hatásos bomba is szóba kerül, hősünk kénytelen előkaparni a bolondokházából Anthony Hopkinst (mindig kell új tata a folytatásba!), és akcióba lépni.