Osvárt Andrea magyarra tanítja Amerikát

2013.05.09. 01:32

Eddig mindig mondogattuk, hogy Osvárt Andrea már a siker kapujában áll, most viszont egyértelműen elérkezett karrierjében az áttörés. Kedd este a CBS országos amerikai televízócsatorna The Late Late Show című késő esti beszélgetős műsorában volt vendég, ahol lélegzetelállítóan csinos törtfehér ruhában Drakuláról és a gulyáslevesről értekezett a show házigazdájával, Craig Fergusonnal.

Forrás: CBS
Osvárt Andrea és Craig Ferguson a The Late Late Show keddi adásában

 

Mindehhez az apropót az szolgáltatta, hogy az amerikai mozik pénteken mutatják be az Utórengés című katasztrófafilmet, amelyben Osvárt Andrea játssza a főszerepet. A filmről a beszélgetés során egy szó sem esett, ellenben az összes közhely, amely Magyarországról közszájon forog, most is előkerült a magyar nők szépségétől a Rubik kockáig. A blokk végén Andrea magyarul mondhatta el a lekonferáló szöveget.


Minden látszólagos bárgyúságuk ellenére a késő esti talkshowk hatalmas népszerűségnek örvendenek a tengerentúlon, így lehet, hogy Osvárt Andrea csodás alakját és nemes arcélét körülbelül másfél millió amerikai tekintette meg kedd este. Az utolsó magyar, aki amerikai talkshowban vitte hazánk hírét, az Simonyi András egykori washingtoni nagykövet volt, aki hat évvel ezelőtt Stephen Colbertnél pengette a gitárját. Osvárt Andreát Los Angelesben értük utol, és faggattuk ki első amerikai tévés szerepléséről.

Ismerted korábban ezt a talkshow-t?

Osvárt Andrea: Nem nagyon nézek tévét, de egy-két adást megnéztem a YouTube-on, hogy tudjam, mire számítsak. Nem akartam többet, nehogy megijedjek, vagy nagyon rákészüljek, mert az sosem jó.

Lehet tudni, hogy egy ilyen talk show-s szereplés előtt puhatolózó interjút készítenek a vendéggel, hogy kiderüljön, miről szeretne beszélni. Veled is csináltak ilyet?

Igen, volt két pre-interview, az alapján döntik el, hogy érdekes vagy-e nekik. Mint láttad, az Utórengés-ről szinte csak érintőlegesen esett szó, inkább az érdekli őket, hogy ki vagy az életben. Már tapasztaltam, hogy magyarnak lenni a világban önmagában elég érdekes dolog, azért rögtön erre fektettem a hangsúlyt. Megemlítettem a hollywoodi magyarokat (Cukor, Kordák, Lugosi, Tony Curtis, Gábor Zsazsa, stb.), ami persze nekik új volt, és érdekesnek tartották. A kommunizmus is nagyon érdekelte őket, nekik ez nagyon távoli és egzotikus dolog, de végül arról nem is baj, hogy nem esett szó.

Forrás: CBS

Mikor izgultál a legjobban? Még napközben előtte, vagy rögtön előtte, vagy közben?

Azt hiszem, előző nap. Már tudtam, hogy késő visszacsinálni, de mégis elég ijesztő egy olyan közönség elé állni, aki soha nem látott még, és előtte Ryan Seacrestnek tapsolt, aki évi 15 millió dollárt keres az IMDb szerint, és óriási sztár. Aztán jövök én, mit tudok én nekik nyújtani? Bejön a paranoia, hogy mi van, ha nem értem majd a kérdést, vagy a viccet, vagy ha rosszul mondok valamit, és nem vagyok elég vicces. De aztán rájöttem, hogy sose volt még úgy, hogy ne lett volna valahogy, úgyhogy ennek is nekimentem. Aznap már nem izgultam, megpróbáltam elterelni a gondolataimat, és intézkedni más ügyekben, hogy ne feszüljek be. Mielőtt bementem, úgy éreztem magam, mint aki fejest ugrik egy hatalmas, vízzel teli medencébe. És vettem egy nagy levegőt.

Sokat vacilláltál, hogy milyen ruhát vegyél fel?

Nem, már elég rutinos vagyok. A YouTube-on megnéztem, hogy sötét a háttér, és hogy melyik vendég milyen színben volt, és hogy nekem melyik tűnt ki a legjobban, és ezért a világos mellett döntöttem. Alberta Ferretti régóta szponzorál, küldtek öt-hat ruhát, könnyű volt a választás.

Miben volt más ez az élmény, mint mondjuk egy Fábry show-s szereplés?

Craignél tiszta lappal indultam, valóban érdeklődő és spontán "ismerkedés" volt a beszélgetés, nem voltak megírt kérdések. Tudtam, hogy ő nem fog tudni belém kötni vagy valamiért támadni. Fábrytól jobban féltem, mert tudtam, hogy szeret kötözködni, de végül ő sem bántott.

Forrás: CBS

Craig Ferguson szeret a hagyományos talkshow-keretek közül kilépni. Ért meglepetés a felvétel alatt?

Fura volt, hogy nem ismerkedtünk meg előtte, de ez rutinra utal. Más nem.

Meglepő, hogy kizárólag Magyarországról beszéltetek, egy szó sem esett az Utórengés-ről, amit elvileg promotálsz most. Mit szóltak ehhez a film marketingesei?

Ők már így is boldogok, hogy vendégként meghívtak, mert ez egy amerikai színésznek is nagy dolog.

Volt valami, amit kivágtak?

Kivágtak másfél percet, amikor kicsit az Utórengés-ről beszéltem. Látod, az ember ledolgozik tíz évet, hogy benne legyen egy amerikai filmben, majd egy talkshowban, és aztán a kutyát sem érdekli a munka.


Elégedett vagy a produkcióddal?

Ez nem egy produkció. De a körülményekhez képest, igen. Idegen nyelven, élőben, egy ilyen rutinos műsorvezetővel akár le is blokkolhattam volna. Szerintem sikerült mindig visszadobnom a labdát, és magamat adtam. Többet nem kívánhatok.

- - - - - - - - - - -

Köszönet Illyés Balázsnak a segítségért.