A július 19-28. között, tizenhatodik alkalommal megrendezett Guanajuato Nemzetközi Filmfesztivál Mexikó egyik legrangosabb filmes rendezvénye. Idén két magyar rövidfilmet válogattak be versenyprogramjába: Csáki László animációs filmjét (My name is Boffer Bings) és Lichter Péter kísérleti filmjét (Look Inside The Ghost Machine). A fesztiválon ezen kívül bemutatják az Erdély Mátyás (Delta, Miss Bala) által fényképezett, angol-magyar koprodukcióban készült rövidfilmet, a Flytopiá-t.

Egy kocka a Look Inside The Ghost Machine című filmbőlForrás: Lichter Péter

A Look Inside The Ghost Machine című montázsfilm super 8-as celluloid szalagok roncsolásával és animálásával készült. Lichter Péter filmjét korábban a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon és a New York-i Tribeca filmfesztiválon is vetítették.

Csáki László krétával készült animációs filmje egy abszurd Ambrose Bierce-novella adaptációja. A különleges technikával készült animációs film korábban elnyerte az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivál fődíját.

Idén a Guanajuato Filmfesztiválon retrospektív programot rendeznek Danny Boyle és Darren Aronofsky életművéből, aminek apropóján a két rendező mesterkurzusokat tart a fesztivál ideje alatt. A hivatalos versenyprogramba 44 országból válogattak rövidfilmeket, dokumentumfilmeket, kísérleti filmeket és nagyjátékfilmeket.