A velencei filmfesztivál kissé szerencsétlen helyzetben van: mindig azután hozzák nyilvánosságra a programját, hogy a torontóit már bejelentették, és egy annyira erős torontói felhozatal mellett, mint az idei, a velencei szükségképpen kevésbé tűnik izgalmasnak. Holott, ha alaposabban megnézzük, azért Velence is bőven tartogat érdekességeket, mi több, a torontói filmek egy részének (mint általában) előbb Velencében lesz a világpremierje. A teljes program áttekinthető például itt, mi csak néhány filmet emelünk most ki belőle.

Scarlett Johansson az Under the Skin című filmbenForrás: Venice Film Festival

A hihetetlen gyorsasággal alkotó James Franco, akinek az idei Berlinalén és Cannes-ban is bemutatták filmjét, megint előrukkolt egy nagyjátékfilmmel, ráadásul Child of God című munkáját a versenyprogramba válogatták be. A Franco főszereplésével készült film egy férfiról szól, aki elvonul a világtól, és beköltözik egy barlangba. Szintén előrelépett a versenyprogramos szereplésig a '89-as születésű Xavier Dolan, aki Cannes üdvöskéje volt, azonban ott még nem találták késznek arra, hogy versenybe kerüljön. Új, Tom at the Farm című filmje egy meleg férfiról szól, aki szerelme halála után felkeresi párja szüleit, akik nem tudtak róla, hogy a fiuk meleg.

Stephen Frears: Philomena | David Gordon Green: JoeForrás: Venice Film Festival

A versenyprogramban vetítik Stephen Frears Philomena című filmjét is, amelyben egy idős nő (Judi Dench) elkezdi keresni a fiát, akit évtizedekkel korábban elvettek tőle. Itt mutatják be John Curran Tracks-ét is, amiben Mia Wasikowska tesz meg 1700 mérföldet az ausztrál sivatagban, Jonathan Glazer Under the Skin-jét a férfifaló űrlényt alakító Scarlett Johanssonnal, David Gordon Green Joe-ját, amelyben Nicolas Cage egy börtöntöltelék, aki összebarátkozik egy tizenéves fiúval, Miyazaki Hayao második világháborús, The Wind Rises című animációs filmjét, illetve Terry Gilliam The Zero Theorem-jét is, ami felvonultatja Matt Damont, Christoph Waltzot és Tilda Swintont is.

A Horizons szekcióban debütál első rendezésével a francia divattervező, Agnes B., aki producerként eddig is aktív volt, valamint Gia Coppola, Francis Ford Coppola 25 éves unokája is, aki James Franco Palo Alto című novelláskötetét adaptálta Franco főszereplésével.

Christoph Waltz a The Zero Theorem című filmbenForrás: Venice Film Festival

Versenyen kívül vetítik a tavalyi Arany Oroszlán-nyertes Kim Ki-duk Moebius című, eltávolított nemi szervekben bővelkedő új filmjét, Paul Schrader The Canyons-át Lindsay Lohannel és a pornószínész James Deennel, valamint Alfonso Cuarón Gravitáció című sci-fijét is, ami a fesztivál nyitófilmje lesz.