James Deennek bejött az élet. Azt csinálja, amit mindig is szeretett volna, és amire minden srác vágyik: napjában hétszer szexel, milliókat keres, a legbájosabb pornós lány szerelmes belé, és tinilányok ezrei vágynak rá. Bret Easton Ellis esélyt adott neki, hogy a Vétkek völgyével kitörjön a pornó világából, de ő nem vágyik ilyesmire.

 

Két lány, két fiú, kispálya, nagy álmok, horror, erőszak és sok szex. Paul Schrader és Bret Easton Ellis pénteken az amerikai mozikba kerülő, kevés, összekalapozott pénzből forgatott Vétkek völgye (The Canyons) című filmjével már hónapok óta foglalkozik az amerikai sajtó - vagyis főleg azzal, mit tud kezdeni a mostanában csak elvonói és folyamatos botrányai miatt figyelmet kapó, totál szétcsúszott Lindsay Lohan az ölébe pottyant lehetőséggel.

James Deen a Vétkek völgye című filmbenForrás: Parlux

Meg persze azzal, hogy mit tudott kihozni a - talán utolsó - lehetőségéből a rendező Paul Schrader, aki ugyan elmondhatja magáról, hogy ő írta a Taxisofőr-t és a Dühöngő biká-t, és ő rendezte az Amerikai dzsigoló-t, de az elmúlt tíz évben semmi figyelemreméltót nem sikerült összehoznia. Vagy az író, Bret Easton Ellis, akinek karrierje a kilencvenes évek után megfeneklett, a filmiparba meg hiába próbál évek óta nagy lendülettel betörni.

Az egész nagynevű bandában egyetelen ember van, aki az eddig megjelent pár bátorító és sok lehúzó kritika után nyugodtan várhatta a pénteki bemutatót: a férfi főszereplő, a fiatal horrorfilmrendezőt és Lohan barátját játszó James Deen. Neki aztán semmi vesztenivalója nincs: a karrierje szárnyal, az élete csodás, és az újságírók egymás sarkát tiporják, hogy kisregénnyi riportokban próbálják megfejteni a titkát. A Vétkek völgye az első filmje Hollywoodban. Pontosabban az első ilyen filmje, mert egyébként van neki már úgy négyezer.

A helyes szomszéd srác nagy farokkal

"Ha még nem hallottál James Deenről, akkor valószínűleg nem huszonéves (vagy ami még rosszabb, tizenéves) nő vagy" - írta róla nemrégiben egy ausztrál női magazin konszolidált, negyves újságírónője. "James vagyok, egy egyszerű srác, aki szeret enni, aludni és tévét nézni... ja igen, és abból élek, hogy csajokat döngetek" - ez meg már Deen keresetlen bemutatkozása a Twitteréről.

Méghozzá elég jól él belőle. Még csak 27 éves, de a fél világ ismeri a nevét. Idén a pornó Oscarjának nevezett AVN Awardson (sokadszorra) ő lett az év férfi színésze, még ki sem jött a Vétkek völgye, de már megkapta az év műfajváltó sztárja díját, és benne volt a legjobb hármas jelenetben is. Díjazták a farkáról mintázott vibrátort, és azt is, hogy az egész pornóiparból jelenleg őt szereti a legjobban a mainstream média.

James Deen farkáról mintázott vibrátorForrás: Doc Johnson

James Deen úgy ért el nagyjából mindent, amit egy férfi pornószínész elérhet, hogy egyáltalán nem átlagos férfi pornós. A kilencvenes évek óta a tipikus férfi pornószínész szteroidokon tenyésztett, nonfiguratív tetoválásokkal díszített csődőr, akiket mintha csak a testi kényszerítésért letartóztattak rendőrségi adatbázisából válogattak volna össze - azaz pont úgy néznek, mint ahogy a férfi pornófilmrendezők elképzelik a férfiasságot, és azt, hogy mi kell a nőknek. Ezek a buta arcú állatok még a normálisabb filmekben is csak lelketlen, sokszor durva robotokként dugják végig az éppen eléjük kerülő nőket, ahogy azt a rendezők meg a nagy többségében heteroszexuális férfi nézők elvárják tőlük. Hosszú évekig dolgozhatnak anélkül, hogy bárki is megjegyezze, vagy egyáltalán megkérdezze a nevüket.

Ebben a mezőnyben érte el az alacsony, 173 centis, nem egészen hetven kilós, kicsit fura, de a maga módján helyes, barna hajú, világítóan kék szemű és 22 centis farkú Deen alig pár év alatt, hogy mindenki megjegyezze a nevét. Az amerikai GQ magazin riportere tavaly egy hetet töltött vele, hogy megismerje az életét és a munkáját. "Meztelenül még kisebbnek néz ki, mint amilyen. Olyan teste van, mint egy nyolcadikosnak. Egészen biztosan vannak olyan 12 éves lányok, akik legyőznék egy verekedésben" - írta róla az első forgatási nap után.

James Deen egyik kolléganője társaságábanForrás: Twitter/James Deen

Deen szerint pont ez sikere egyik záloga. Míg a pornófogyasztó férfiaknak általában teljesen mindegy, hogy milyen férfi farka dugja azt a nőt, akire figyelnek a filmben - nem hiába tekintik a legtöbb férfi pornóst egyszerű kelléknek a forgatásokon -, a nők megnézik a férfiakat is. "Én nem vagyok riasztó. Úgy nézek ki, mint egy olyan átlagos pasi, akivel bármelyik bárban összefuthat egy lány." Ezzel pedig Deen a díjakon és a hírnéven túl valami olyasmit is elért, amit eddig még egy férfinak sem sikerült a pornóiparban: meghódította és rajongójává tette a nőket.

Látni akarják a fantáziájukat

A pornónézés már rég nem csak a férfiak szórakozása. Az amerikai Marie Claire magazin májusi felmérésbe szerint a teljes amerikai női népesség 17 százaléka néz rendszeresen a neten szexet, és a pornóra - a filmekre, segédeszközökre és telefonszexre - költött dollárok negyedét is a nők adják ki. Deen Twitter-folyamát 134 ezren követik, nagyon nagy többségben nők. A blogját saját bevallása szerint naponta tízezren nézik, a hozzászólások nagy részét is nők írják.

A James Deen munkásságának szentelt egyik TumblrForrás: jamesdeen.tumblr.com

"Bármit megadnék azért, hogy James Deen hülyére basszon" - a Tumblren a nevére a keresve több tucat csak neki szentelt blogot találni, amelyeken a filmjeiből készített animgifek mellett tucatjával vannak ilyen mondatok is. A nők rajongásukat nemcsak Deen külsejével magyarázzák, hanem azzal, ahogy a nőkkel bánik a filmjeiben: bár sokszor semmivel sem kevésbé agresszív, mint egy normális pornószínész, a jelenteiben megjelenik a gyengédség, a figyelem. Deen simogatja a nőket, megfogja a kezüket, sokat csókolózik, és amikor a pozíció engedi, folyamatosan a szemükbe néz, ezektől pedig sokkal kevésbé tűnik lelketlennek a szex. "James Deen a tökéletes szerető. Egyszerre tud agresszív, domináns, nyers és ugyanakkor erotikus, szenvedélyes, játékos és romantikus lenni. A tökéletes kombináció" - írja róla a Tumblren egyik rajongója.

Miután már minden férfihez elértek, a pornóiparban az elmúlt tizenpár évben sokszor, sokan próbálták meg kitalálni, hogy mi az, amit a nők is szívesen néznének, de a próbálkozásokból sokszor csak olyan szépen bevilágított, romantikus, túlidealizált szoftpornókra futotta, amikre leginkább senki nem volt kíváncsi. Nagy női rajongótábora miatt Dean munkáira is könnyen rámondják, hogy azok nőknek szóló pornófilmek, de ő nem hisz benne, hogy létezik ilyesmi.

"Ha általánosságban beszélünk, azt hiszem, a férfiakat inkább a látvány, a nőket pedig a gondolatok izgatják fel. Így a nőknek szóló pornó talán valami olyasmi lehet, ami többet játszik a fantáziával. De a szex a végén mindenképpen csak szex. Egyetlen pornófogyasztó lányismerősöm sem volt soha kíváncsi ezekre szoftos, szépelgő dolgokra. Látni akarták a fantáziájukat: Rocco Sifredi hozzávágja őket a falhoz, és a szart is kikeféli belőlük. Ők ezt szerették, de persze ez nem jelenti azt, hogy minden nő ezt szeretné. Őszintén szólva fogalmam sincs, mit jelent az, hogy nőknek szóló pornó. A férfiak sem mind ugyanolyan pornót szeretnek nézni, nem hiszem, hogy van olyan, ami minden nőnek ugyanúgy tetszik."

Már csak azért is nehéz rámondani Deen filmjeire, hogy nőknek készülnek, mert sok produkciós cégnek dolgozik. Van köztük olyan, amelyik érzelmes vanília pornóban utazik, meg olyan is, amelyik szado-mazo filmeket készít. A GQ riportere járt vele olyan forgatáson is, ami után az egyik nő szereplő remegve, zokogva próbálta bizonygatni, hogy igenis jól érezte magát a durva jelenetben.

A pornó Ryan Goslingja

Ezek felől a filmek felől nézve különösen furcsa, hogy a rajongó blogokat, hozzászólásokat és twitterüzeneteket többségében nem is felnőtt nők, hanem tinédzser lányok írják Deenek. A hivatalos oldalán van egy felhívás: forgass filmet James Deennel! A jelentkező lányoknak egyedül azt szabták feltételül, hogy legyenek idősebbek 18 évesnél és ne legyenek szűzek. Ennek ellenére a napi több száz jelentkezés nagy része tiniktől érkezik, akik meg nem elég bátrak, azok a blogjukra írják ki, hogy "Ezt azonnal kitöltöm, amint 18 éves leszek. Úristen. Nem is kell, hogy fizessenek!"

A képeit posztolgató, Deen után sóhajtozó, őt idealizáló tinik rajongó blogjait nézegetve pont az jutott eszembe, amit az egyik lány ki is mondott az ABC egyik késő esti hírműsorában: James Deen a pornó Ryan Goslingja.

Az amerikai tévécsatorna még tavaly készített riportot a tinik Deen-rajongásáról, elszörnyülködve azon, hogy az iskolás lányok egyáltalán tudják, hogy mi az a pornó. "Mivel kelted fel a gyerekek érdeklődését?" - próbálta szigorúan számon kérni a riporter Deent, aki erre normálisan azt válaszolta, hogy semmivel. A mai gyerekek már úgy nőttek fel, hogy különösebb nehézség nélkül hozzájutnak bármilyen pornográf tartalomhoz. "Egyáltalán nem bátorítom őket arra, hogy nézzenek pornót, vagy arra, hogy látogassák a blogomat. Ne csinálják. De meggyőződésem, hogy ha egy fiatal keresi a szexuális tartalmakat, akkor az azért van, mert már érdekli a szex, be van gerjedve. Ha pedig már itt tart, akkor van annyira érett, hogy kezelni tudja a pornót. Tapasztalatból beszélek."

Űrkutatás, matematika és nyilvános szex

Deen minden interjúban elmeséli azt a nehezen hihető történetet, miszerint még óvodás volt, amikor egy véltlenül elől felejtett újságban először találkozott pornóval. "Egyből tudtam, hogy ez az, ezt akarom csinálni, ha felnövök, ebből akarok élni". Alsóban ugyanezt válaszolta a tanárának, aztán amikor az igazgatóhoz küldték, akkor is kitartott az elhatározása mellett.

James DeenForrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

Pedig nem ezt látta maga előtt. Deen a kaliforniai Pasadénában nőtt fel Bryan Matthew Sevilla néven, szülei mindketten tudósok voltak, és a NASA-nak dolgoztak: az apja mérnök volt, az anyja pedig adatelemzéseket csinált az űrügynökségnél. Deennek nem voltak nehézségei a tanulással, a középiskolát egy évvel előbb elvégezte, mint a többiek, de a magatartásával már akadtak problémák. "Mindig szerettem azokat a dolgokat, amik megbotránkoztatják az embereket, vagy amiket nem tartanak normálisnak". A szüzességét 12 éves korában vesztette el egy zsidó nyári táborban. Tizenöt éves kora után elhagyta a szüleit, és néhány évig az utcán lakott a helybéli punkokokkal, de persze volt mobiltelefonja, a mosnivalóját pedig néha hazavitte az anyjához. "A probléma az, soha nem akartam mást csinálni, mint pornózni. Soha nem volt semmi hobbim, vagy valami normális karrierálmom."

A végső elhatározást egy pornószínésznővel készített éjszakai rádióműsor adta meg neki. Egy csomó fiú telefonált be a műsorban, és mindegyik azt akarta tudni, mi kell ahhoz, hogy ők is bekerülhessenek a pornóbizniszbe. A nő elunva a sok kérdést kifakadt: "be akartok kerülni a pornóba? Üljetek be egy fotelbe egy húsz emberrel teli szobában, és legyen merevedésetek egy órán keresztül. Aztán amikor valaki azt mondja, hogy most élvezz el, akkor harminc másodpercen belül élvezzetek el." Deen úgy érezte, ennél mi sem egyszerűbb, úgyhogy lelkesen gyakorolni kezdett: partikon és mindenféle nyilvános helyeken szexelt.

James Deen A nagy Lebowski pornóváltozatábanForrás: New Sensations

Aztán amikor 18 éves lett, néhány jó helyre elküldött meztelen fotónak köszönhetően hamar egy forgatáson találta magát. "Könnyebb volt, mint gondoltam. Senki nem ordított rám azzal, hogy 'te túl zsidó és túl sovány vagy'". Úgyhogy maradt, elkezdte használni a középiskolában a dohányzása és a bőrdzsekije miatt ráaggatott nevet, és azóta minden nap forgat egy új jelenetet. A YouTube-on van egy interjú, amiben a 19 éves Deen egy forgatás szünetében az ágy lábánál ülve azt magyarázza, hogy "a pénz miatt csinálom, nem azért, hogy híres legyek". Amikor megkérdezték, mennyit keres, azt mondta, átlagosan havi 10-15 ezer dollárt (2-3,5 millió forint), de egyszer összejött egy hónapban 22 ezer (5 millió forint) is. "Elég jól megy nekem. Elégedett vagyok azzal, ahogy az életem alakul. Azt csinálom, amire minden srác vágyik" - mondta.

A pornó Brangelinája

A 27 éves Deen már nem ilyen kivagyi. "Szeretnék visszamenni az időben, és pofánfágni azt a kölyköt. Fogd be, te idióta! De hát tudod, 19 éves voltam, és a pornóból éltem. Egy kis pöcs voltam". Ha most kérdezik, hogy mennyit keres, már nem árulja el, csak annyit mond, hogy "túlfizetnek". Hatalmas háza van, egy 2011-es Nissan GTR Skyline-nal jár. "2,6 másodperc alatt van százon. Az új McLaren legyőzi, de nem költök 250 ezer dollárt autóra. Abból már házat lehet venni" - mondja az Esquire-ben most megjelent hosszú interjújában.

Stoya és James DeenForrás: James Deen Twitter

Naponta átlagosan hétszer szexel - számolta össze egy újságíró kedvéért. És nem csak a munkában, hanem otthon is: néhány hónapja egyik kolléganőjével, Stoyával jár, és néha már a házasságot is szóba hozza. Stoya pont annyira kevéssé átlagos pornószínésznő, mint Deen, messze kirí a sárgarépaszínre szoláriumozott, műmellű, tetovált szemöldökű, felfújt szájú lányok közül hófehér bőrével, természetes, porcelánbaba arcával és apró melleivel. Évente 46 napot dolgozik, a többin azért fizetik, hogy ne forgasson másoknak. De nem unatkozik, lefoglalja magát például azzal, hogy cikkeket ír menő amerikai magazinokba például a szopás metafizikájáról, és ha felolvasás közben elélvez, arra közel nyolcmillióan kíváncsiak a YouTube-on. Forgat Deennel is, akinek a tini rajongói természetesen úgy rajonganak a közös filmjeikért, mint Angelina Jolie és Brad Pitt történetéért.

Deen már rég nem csak a filmekből él. Hetven dollárért bárki megveheti a farkát mintázó vibrátort. Főzőműsort csinál egy weboldalra. Meglátta a lehetőséget a női rajongótáborában, és csinált egy saját pólómárkát: a ruháin egy bébi panda van, aki őt jelképezi. "Szeretem magam cuki dolgokkal azonosítani. Ez a titkom. Ha kiscicákkal fényképezkedem és azt mondom az embereknek, hogy bébi panda vagyok, akkor ösztönösen azt gondolják, hogy cuki vagyok, még akkor is, ha valójában csak egy nagy orrú sovány zsidógyerek átlagos méretű pénisszel" - írta a blogjára magyarázatként, amikor tavaly decemberben a hírverést meglovagolva beöltözött Ikea-majomnak.

James Deen mint IKEA-majomForrás: Twitter.com/JamesDeen

Nem nagyon van olyan nagy amerikai magazin, amelyik az elmúlt egy-két évben ne közölt volna hosszú portrét Deenről. A legtöbb úgy készült, hogy az újságírók néhány napot vele töltöttek. A riportok szerint Deen egyáltalán nem olyan életet él, mint ahogy azt egy pornószínéről felételeznénk - bulik, nők, kokain -, hanem tényleg sokat dolgozik. Reggel hatkor-hétkor kel, néhány órán át a netes üzleteit intézi, válaszol a rajongóknak, blogot ír, twitterezik. Aztán elindul forgatni, és későn este, amikor kész a jelenet, hazamegy. Rajzfilmeket néz, olvas, ritkán mozdul ki otthonról.

Minden interjúban elmondja, hogy "Boldog és szerencsés vagyok. Imádom a munkámat. Akkor is ezt csinálnám, ha nem fizetnének érte. Az én életem eléggé csodálatos", de az újságírók mindig azt éreztetik, nehezen hiszik, hogy ezt tényleg komolyan is gondolja. Ellis szerint ezt csak azért mondják, mert degradálni akarják, megpróbálják úgy beállítani, hogy "igaz, hogy annyi nőt dug meg, amennyit akar, és tele van pénzzel, de azért elég fura figura":

Mocskos Hollywood, emberséges pornó

Pedig nem úgy tűnik, hogy Deen nagyon teperne azért, hogy más élete legyen. A nem pornó filmszerepet sem ő kereste, hanem Ellis találta meg vele. Ennek ellenére minden, a forgatásról - meg Lohan állapotáról szóló cikkben - azt mondják a stábtagok, ő volt a legnagyobb meglepetés. "Csak azt tudtam róla, hogy pornószínész, erre kiderült, hogy egész normális srác" - mondta az egyik stábtag, mások meg azt hangsúlyozták, hogy minden jelenetben felkészült és professzionális volt - nem úgy, mint Lohan.

"Az emberek folyton arról beszélnek nekem, hogy ezzel a filmmel majd átigazolok a mainstreambe" - mondja Deen. Ezt sok pornós megpróbálja, de kevésnek sikerül. Deen viszont azt állítja, bár jó móka volt a Vétkek völgye forgatása, nem vágyik ilyesmire. "Nem igazolok át sehova. Nem vágyom arra, hogy elhagyjam a pornót. Pornós vagyok, és ezt fogom csinálni az életem hátralévő részében is". Igaz, amikor tavaly elkezdték pletykálni - pontosabban Ellis elkezdte pletykálni -, hogy jó lenne Christian Grey szerepére A szürke ötven árnyalata filmváltozatában, már nem ódzkodott ennyire, és azóta is többször nyilatkozta, hogy ha kap ajánlatokat, meg fogja őket fontolni. De azért mindig megjegyzi azt is, hogy neki ez nem létszükséglet. "Csak várom, hogy véget érjen a 15 perc hírnevem. Remélhetőleg az emberek nem fognak megfeledkezni rólam, de ha igen, az is rendben van. Valami nyomot csak hagytam a világban".