Magyar siker a szarajevói filmfesztiválon

2013.08.20. 13:40

A Holiday at the Seaside (Tengerparti vakáció) című kisfilm nyerte a szarajevói filmfesztivál Sarajevo City of Film elnevezésű kiemelt programjának a nagydíját, és a vele járó 2000 eurót.

A Holiday at the Seaside alkotói a szarajevói díjátadónForrás: Sarajevo Film Festival

A kisfilm egy nyaralára készülő háromtagú család utazás előtti utolsó estéjén játszódik, amikor a kislánynak és édesanyjának is végérvényesen megváltozik az élete. A 13 éves kislány, Amalia az utazás előtti este menstruál először, és egyedül kell megoldást keressen, mert kiderül, hogy ez a legkönnyebben megoldható probléma aznap a családban.

A filmet a román-magyar rendező, Grosan Cristina jegyzi, Nyoszoli Ákos fényképezte a filmet, Meller Anna (rovatunk egykori szerzője) vágta, a produceri munkákat Nedeczky Dóra látta el. A szülők szerepében Andreea Vasile és Stefan Statnic, a kislányt Mara Purza alakítja.

A Sarajevo City of Film a filmfesztivál tehetséggondozó programja. Az év folyamán pályázatot hirdetnek a szervezők, majd a nyertesek leforgathatják a kisfilmjüket Szarajevóban. A nemzetközi verseny minden filmterve ugyanannyi támogatást és időt kap a gyártásra. A premierek a szarajevói filmfesztiválon tartják, ahol szakmai zsűri díjazza a legjobbat. 2012-ben Nagypál Orsolya Körforgalom című filmje nyert ugyanitt, ami a díjon kívül még Angelina Jolie tetszését is elnyerte. Hagyományosan a nyertes kisfilmjét levetítik a fesztivál legnagyobb, 3000 ember befogadására alkalmas szabadtéri mozijában.