Mindenki utálja Dianát

2013.09.09. 14:52

A múlt héten volt a Diana című film világpremierje Londonban, és az első kritikák egyetlen kivétellel iszonyatosan lehúzzák a filmet. Oliver Hirschbiegel (A bukás) szerelmes drámája a walesi hercegné utolsó két évére, azon belül is a Hasnat Khan szívsebésszel folytatott viszonyára koncentrál. A legkeményebb szavakkal talán David Edwards, a Daily Mirror kritikusa illeti a filmet, aki szerint "a szívek királynőjét szánalmas szingliként ábrázolják, aki láttán még Bridget Jones is átmenne az utca túloldalára". Szerinte a Diana egy délutáni tévéfilm szintjét üti csak meg, amelyre senki sem lenne kíváncsi, ha nem híres emberekről szólna. Peter Bradshaw, a Guardian újságírója is kíméletlen felütéssel indít: "tizenhat évvel az után a borzasztó, 1997-es nap után Diana ismét szörnyű halált halt".

Naomi Watts a Diana című filmbenForrás: Pro Video Film

Az újságírók többsége elsősorban a forgatókönyvet jegyző Stephen Jeffreys gyenge dialógusain akadt ki, amelyek Bradshaw szerint például papírízűek, és olyanok, "ahogyan a bulvárújságírók elképzelik a híres és fontos emberek magánbeszélgetéseit". A filmet A szürke ötven árnyalatá-nak szadomazómentes változatához hasonlítja. A Screen International szerzője, Fionnuala Halligan kiemel néhány különösen rémes mondatot, például azt, amikor Diana közli szerelmével, hogy "érthető a zavarom, amikor egy olyan csodás lénnyel állok szemben, mint te!".

Arról megoszlanak a vélemények, hogy Naomi Watts mennyire hiteles Diana szerepében, van, aki szerint egyáltalán nem emlékeztet a hercegnére sem megjelenésében, sem beszédében, sem gesztusaiban, de például Halligan szerint jól utánozza Diana viselkedését, és remek alakítást nyújt - különös tekintettel a szegényes szövegekre, amelyeket a szájába adtak. A Khant alakító Naveen Andrews sem esik egyértelmű megítélés alá, Bradshaw különösen szigorú, bár nem csak a színészt hibáztatja, aki szerinte "a rémesen megírt szereppel szinte semmit nem tud kezdeni".

Naveen Andrews és Naomi Watts a Diana című filmbenForrás: Pro Video Film

Összességében egy hiteltelen, tévéfilmszintű limonádé képe bontakozik ki a kritikákból, amit a Variety szerzője kifejezetten unalmasnak is titulál. Bradshaw és a Telegraphnak író David Gritten is felveti, hogy sokkal érdekesebb lehetett volna a film, ha kevésbé udvariasan és egysíkúan ábrázolja Dianát, és inkább kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a hercegné "összetett és ellentmondásos" személyiségét.

Naomi Watts és Naveen Andrews a Diana című filmbenForrás: Pro Video Film

Eddig úgy tűnik, az egyetlen újságíró, akinek nem volt különösebb baja a filmmel, Robert Jobson az Evening Standardtől. Ebben az az érdekes, hogy az újságíró személyesen ismerte Dianát, és cikkében azt állítja, hogy éppen ezért arra számított, hogy utálni fogja a filmet. Ő is elismeri, hogy a Diana valószínűleg nem teljesen hiteles, a forgatókönyvnek vannak hibái, és Naomi Watts nem fest egy az egyben úgy, mint a hercegné, de arra jut, hogy a film "működik mint bájos, de tragikus szerelmi történet, és mindenkinek melegen ajánlom".

A Diana nálunk szeptember 19-én kerül a mozikba.