A Filmklub podcast tizenkilencedik adásában Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója mesélt arról a hosszú és kacskaringós ösvényről, amit a filmforgalmazás és a filmek erdejében ideáig végigjárt. Megidéztük azokat az időket, amikor "előbb váltott rendszert, mint mások" azzal, hogy 1988-ban egy angol-magyar vegyesvállalathoz, a VHS-biznisz élharcosának számító Intervideóhoz került. Az intervideós nosztalgiázásból kiderült, Havasék hogyan árasztották el a nyolcvanas évek végén az évtizedek alatt kiéheztetett magyar filmőrülteket a nyugati világ filmtörténeti táplálékával, eredeti hanggal, veretes magyar felirattal. A rojtosra másolt videószalagok világából Havas aztán az akkor induló magyar HBO-hoz került (tanulság: "a Jóbarátok mindig működik"), majd tevékeny tanúja volt a kilencvenes évek második felében a magyar nézőket megszédítő kereskedelmi tévés robbanásnak.

Havas ÁgnesFotó: Tuba Zoltán - Origo

Kudarcokról is szó esett: a TV3 hajdani frekvenciapályázatát állítólag egy politikai döntés nyomán kaszálták el, amire Havas a mai napig keserűen emlékezik vissza. Részletesen kibeszéltük a hajdani, bukott pályázat sorsát, és azt is megtudtuk, hogy melyik volt az a népszerű magyar film, amit nyitófilmnek hirdettek meg, de a TV3 indítása előtt egy nappal visszavonták az engedélyt, így kénytelenek voltak film helyett a filmzenét leadni, végtelenített szalagon. Havas dolgozott Herendi Gáborral és sokat tanult arról, hogyan kezelje úgy a filmes termékelhelyezést, hogy ne csak reklámok laza füzére legyen a végeredmény. Szó esett a Magyar vándor sikeréről/kudarcáról, majd Herendi kapcsán beszéltünk a két egyszerre készülő Kincsem-filmről is.

Havas Ágnes, Varga Ferenc és Mesterházy LiliFotó: Tuba Zoltán - Origo

A Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatójánál rákérdeztünk arra is, mi nem tökéletes a szervezetnél és azt is megpróbáltuk megtudni, kik azok a fiatal magyar rendezők, akik még nem adtak be pályázatot, de a Filmalap szívesen várja őket. Előfordult-e, hogy egy döntésnél leszavazták a Filmalap vezérigazgatóját és ha igen, melyik volt ez a film? Ez utóbbit mondjuk nem árulta el, de sok más izgalmas részletet igen.

A Filmklub podcast adását megtalálhatod az iTuneson, letöltheted MP3 formátumban, vagy meghallgathatod az alábbi lejátszóban. A podcasthoz tartozó RSS csatornát itt találod.