Európa legjobbjai ingyen!

2013.11.15. 10:26

A Lux filmnapok keretében idén is ingyen megtekinthető lesz a három, Lux-díjra jelölt európai film. A vetítések a Corvin mozi Latabár termében zajlanak november 26-án, kedden és 27-én, szerdán. Kedden 18 órakor az olasz Valeria Golino Miele című filmjét vetítik, amelyet Pohárnok Gergely fényképezett. A filmben Jasmine Trinca egy olyan nőt alakít, aki pénzért gyógyíthatatlan betegeket segít át a halálba. A Mielé-ről itt írtunk.

Jasmine Trinca a Miele című filmbenForrás: Cannes Film Festival

Kedden 20:30-kor adják a belga Felix Van Groeningen Alabama és Monroe (The Broken Circle Breakdown) című zenés filmjét, amely egy szerelmespárról szól, akiknek a kapcsolata válságba kerül, amikor a gyerekük súlyos beteg lesz. Szerdán 18 órakor lehet megnézni a The Selfish Giant című harmadik jelöltet, a brit Clio Barnard filmjét, amely nehéz körülmények közt felnövő kiskamaszok történetét meséli el, akik fémlopással próbálják fenntartani magukat. A vetítésekre korlátozott számban állnak rendelkezésre jegyek, itt lehet játszani értük.

A Mielé-t november 28-án, csütörtökön este is meg lehet nézni az Európa Pont 18 órakor kezdődő ingyenes rendezvényén, ahol a Blu-ray-ről zajló filmvetítést beszélgetések előzik meg. Először a Magyar Nemzeti Filmalap vezetői, Andy Vajna és Havas Ágnes beszélnek az európai filmről és filmfinanszírozásról, majd Pohárnok Gergely operatőr és Vezér Éva, a Lux-díj döntőbizottságának tagja beszélnek a Mielé-ről és a díjról. A Lux-díjról az Európai Parlament tagjai döntenek, idén december 11-én hirdetik ki a győztest.