Pálfi György Final Cut című, több száz alkotásból összevágott szerelmesfilmje, amelyről sokat áradoztunk, már megvásárolható a könyvesboltokban a Színház és Filmművészeti Egyetemnek készült oktatási segédanyag mellékleteként. A filmhez három különböző kommentár is társul a lemezen: egy a rendezőtől, egy a vágóktól, egy pedig a hangmérnököktől. Mi meghallgattuk mind a hármat, és összeszedtük a legizgalmasabb érdekességeket, amelyek kiderülnek belőlük.

1. A Filmvilág 1995-ben pályázatott hirdetett arra, hogy hogyan ünnepelhetnénk meg méltóképpen a mozi 100 éves születésnapját. Ennek nyomán született meg Pálfi Györgyben a Final Cut ötlete.

Final Cut - Hölgyeim és UraimForrás: HvD PRODUCTIONS

2. Először 50 filmet szedtek össze, de hamar rájöttek, hogy ez nagyon kevés ahhoz, hogy filmet csinálhassanak belőle. Később Pálfi 500 filmet válogatott össze, ezek között szerepeltek nagy gyerekkori kedvencei is, de fontos volt, hogy filmtörténeti jelentőségű alkotásokról legyen szó, minden korszakból és a világ minden tájáról. A Lumiére fivérek első filmjeitől kezdve az Avatar-ig láthatók részletek a Final Cut-ban, amelynek körülbelül 30%-a magyar filmekből áll.

Final Cut - Hölgyeim és UraimForrás: HvD PRODUCTIONS

3. A munkálatok első féléve csak azzal telt, hogy a kiválasztott filmeket bedigitalizálják, majd ezeket snittekre darabolták, amiket férfi, nő, férfi+nő kategóriákba, illetve ezeken belül tevékenységek szerint alkategóriákba soroltak (pl.: nő ül, férfi fut, férfi vezet stb.).

Final Cut - Hölgyeim és UraimForrás: HvD PRODUCTIONS

4. A technikát egy félórás kisfilmen próbálták ki, ami csak azt mutatta be, ahogy egy pár eszik. Úgy gondolták, hogy az étkezés olyan magától értetődő, egyszerű cselekvés, amin jól le tudják tesztelni, hogy működik-e ez a fajta történetmesélés.

Final Cut - Hölgyeim és UraimForrás: HvD PRODUCTIONS

5. A film első változatában a cselekmény a házasságig jutott el. Később úgy érezték, tovább vihető a történet bonyolultabb elbeszéléssel is, és új vágó párossal folytatták a munkát, így a film felétől van egy érezhető stílusbeli törés.

Final Cut - Hölgyeim és UraimForrás: HvD PRODUCTIONS

6. A sztori első verziója főleg az Édes élet-en alapult, a kapcsolat megromlásához pedig a Szerelemre hangolva jelentette az alapot. A vágók számára az összeveszés jelentette a legtöbb fejtörést. Több ötlet is felmerült, például elhidegülés, megcsalás, vagy, hogy a férfi kurvázni jár, de azt mondták, annyira szívükhöz nőttek a szereplők, hogy egyiküket sem akarták felelőssé tenni.

Final Cut - Hölgyeim és UraimForrás: HvD PRODUCTIONS

7. Pálfi szigorú szabályokat állított fel a szerkezetet illetően: a képeket semmilyen módon nem lehetett megváltoztatni, sem a képarányokat, vagy a színt. Egy film legfeljebb ötször térhet vissza, de ugyanabból a filmből nem következhet egymás után két snitt. A film hangjára is hasonlóan szigorú szabályok vonatkoztak: híres filmek ismert zenéit kellett felhasználni, de azokat nem lehetett változtatni, például gyorsítani vagy lassítani. Eredetileg némafilmnek készült, de később úgy döntöttek, hogy a dialógok megtámogatják a cselekmény egyértelműsítését, és jó humorforrásként is működnek.

Final Cut - Hölgyeim és UraimForrás: HvD PRODUCTIONS

8. A töredezett forma miatt szinte a teljes filmet újra kellett zörejezni. A szexjelenet nyögéseihez a hangmérnök három vállalkozó szellemű nőismerőse szolgáltatta a hangot.

Final Cut - Hölgyeim és UraimForrás: HvD PRODUCTIONS

9. Már két éve dolgoztak a filmen, amikor a 2010-es velencei Biennálén díjat nyert Christian Marclay The Clock című 24 órás filmje, amelyben különböző filmekből a pontos időt vágta össze. Amikor Pohárnok Gergely operatőr beszámolt erről a rendezőnek sörözés közben, Pálfi teljesen kétségbeesett, hogy már megvalósították az ötletét, de aztán megnyugtatták magukat, hogy ez csupán egy hasonló ötlet más megközelítése. De a két filmet azóta is sokszor hasonlítják össze.

Final Cut - Hölgyeim és UraimForrás: HvD PRODUCTIONS

10.SPOILER! A film utolsó snittje (mikor Gary Oldman a Drakulá-ban beleharap Winona Ryder nyakába) a Filmszemlés bemutató napján, hangkeverés közben került a filmbe, hogy egy utolsót csavarjanak a cselekményen. A Final Cut a bemutató előtt fél órával készült el.