Vágólapra másolva!
Egy James Bond-gyűjtemény vagy Al Pacino-album sem rossz a fa alá, de ha filmrajongót akarunk megajándékozni, olyan elszállt holmikat is beszerezhetünk, mint a lépcsőn kúszó Ördögűző-baba, vagy a póló, amit csak a Robotzsaru imádói tudnak értelmezni. Csomó ötlet filmes ajándékokhoz.
Vágólapra másolva!

DVD, Blu-ray

Tisztában vagyunk vele, hogy az emberek manapság már alig vesznek DVD-t, de a karácsony kivétel: egy díszdobozos DVD-gyűjtemény szép ajándék lehet akár egy keményvonalas filmmániás számára, akár olyan rokonnak vagy barátnak, aki ugyan nem falja a filmeket, de azért tudjuk róla, hogy mondjuk bírja Woody Allent vagy a James Bond-filmeket, vagy nézte a Maffiózók-at.

A Keresztapa-trilógia

A Keresztapa-trilógia Forrás: AFP

Ezzel nem nagyon lehet melléfogni, mert Francis Ford Coppola A Keresztapá-ját gyakorlatilag mindenki szereti, és megszerezni sem lesz nehéz, mert a héten adták ki újra a három filmet egy dobozban. A lemezeken szinkronos és feliratos verzió is van, és mindhárom filmhez tartozik rendezői kommentár is.

Maffiózók

A James Gandolfini főszereplésével készült kultsorozat mind a hat évadja kapható egy dobozba összecsomagolva (összesen 28 lemez), évadonként változó extrákkal.

Szörny egyetem

Szörny egyetem pólóval Forrás: AFP

Gyerekeknek klassz ajándék lehet a Pixar Szörny egyetem című idei animációs filmje, amihez egy Mike-ot és Sullivant ábrázoló póló is jár, és az egészet egy pofás kartondobozba csomagolták. A DVD-n természetesen rajta van A kék esernyő című kisfilm is, amit a mozikban adtak a Szörny egyetem előtt.

Tarkovszkij-díszdoboz

Klasszikus ajándék komoly filmrajongóknak a mester hét nagyjátékfilmjével, plusz az Úthenger és hegedű című vizsgafilmmel és a Nosztalgia készülését dokumentáló Úton-nal.

James Bond-díszdoboz

Jubileumi James Bond-gyűjtemény Forrás: AFP

Ha igazán komoly ajándékot akarunk venni egy igazán komoly James Bond-rajongónak, akkor az ötvenéves évfordulóra kiadott Blu-ray-dobozt kell beszerezni, amelyben az 1962-es Dr. Nó-tól kezdve a 2008-as A Quantum csendjé-ig mind a huszonkét Bond-film benne van. Persze ez nem olcsó mulatság, ráadásul az ember jogosan érezheti úgy, hogy illik mellébiggyeszteni még az azóta megjelent Skyfall-t is.

Woody Allen-gyűjtemény

Ez a húszfilmes doboz különösen jó ajándék lehet valakinek, aki szereti az újabb Woody Allen-filmeket, de a régi klasszikusait nem annyira ismeri, ugyanis a válogatás a rendező 60-as évek végétől (Mi újság, cicamica?) a 90-es évek elejéig (Árnyékok és köd) készült filmjei szerepelnek a válogatásban (egyet kivéve). Magyar szinkron viszont nincs rajta, csak felirat.

* * *

Könyv

Final Cut

Final Cut Forrás: L'Harmattan

Ez szinte bárkinek szuper ajándék, de ha van egy filmkészítés iránt érdeklődő tizenéves a családban, ő valószínűleg különösen nagy hasznát veszi. Ha jól sejtjük, a könyv nem született volna meg, ha Pálfi György több száz filmből összevágott szerelmesfilmjét ki lehetett volna adni önmagában DVD-n, de mivel ez jogi okokból nem volt lehetséges, oktatási segédanyagként jelent meg Varga Balázs tankönyve mellé csomagolva. A könyv foglalkozik a vágás- és montázstechnikával, de a film által felvetett kulturális és jogi kérdésekkel is.

A kör bezárul

A Tarr Béla-rajongókat idén nem nehéz megajándékozni, mert nemrég megjelent Kovács András Bálint A kör bezárul című könyve, amely bemutatja Tarr teljes rendezői munkásságát, stílusának, motívumainak alakulását. Mivel a mester azt állítja, a 2011-es A torinói ló volt az utolsó rendezése, épp ideje egy ilyen nagyobb lélegzetű áttekintésnek.

Taschen-könyvek

The Stanley Kubrick Archives Forrás: AFP

A Taschen mutatós albumai közt van egy movie icons-sorozat is, szóval, ha például egy Jack Nicholson-, Clint Eastwood, Sean Connery vagy Al Pacino-őrültnek akarunk nézegetnivalót adni, ez egy jó megoldás. Aki pedig mélyebben is hajlandó benyúlni a pénztárcájába, annak ajánljuk a keményfedeles The Stanley Kubrick Archives-t.

* * *

Játékok

Star Wars-legók

Jabba palotája Forrás: AFP

Még mindig iszonyú menők, rengetegféle van belőlük, és biztos, hogy mindenki megtalálja a számára elérhető árkategóriát, mert az egyfigurás kis kulcstartóktól kezdve Jabba több tízezer forintos, csodálatos palotájáig elképesztően széles a választék.

Bábuk, babák

Ördögűző-baba Forrás: AFP

Aki valami extrémebbre vágyik, vehet polcra vagy autóba tehető, túlméretezett fejű bólogatós bábut, ezek nemcsak jól néznek ki, hanem elég viccesek is. Lehet kapni például Ragadozót és Thort is. Más jellegű bábuból is rengetegféle van: Carrie-ből például választhatunk a szép báli ruhás és a már vérrel leöntött verzió közt, vagy megvehetjük a teljes Kutyaszorítóban-csapatot is, de a mi abszolút kedvencünk a lépcsőn kúszó Ördögűző-baba, viszont ez annyira bizarr, hogy csak egy nagyon eltökélt horrorrajongónak vennénk meg.

R2D2

R2D2 Forrás: AFP

Aki pedig nagyon-nagyon szeret egy Star Wars-rajongót, és a büdzséje is tekintélyes, annak evidens, mit kell beszereznie: háromszázezer forintért az életnagyságú, 20 kilós R2D2-t.

* * *

Plakátok

Több magyar internetes oldal is van, ahol széles választékban kaphatók sorozatgyártott filmplakátok klasszikus és kurrens filmekhez is. Itt például találtunk 12 majom-, Édes élet- és A Karib-tenger kalózai-plakátot is, itt pedig annyira up-to-date a felhozatal, hogy a Thor 2 és Az acélember teaser-plakáját is árulják, nem beszélve a Bosszúállók plakátjáról, amely brit kiadás, ezért a film címe Avengers Assemble-ként szerepel rajta.

Helényi Tibor plaktája A nyolcadik utas: a halál című filmhez Forrás: budapestposter.com

Aki nagyobb költségvetésből gazdálkodik, megveheti külföldi filmek eredeti magyar plakátjait is, például Helényi Tibor gyönyörű 1981-es plakátját A nyolcadik utas: a halál-hoz, ami 255 dollárt kóstál. És még egy tipp: a Cinema City-mozikban (különösen az Arénában és az Allee-ban) időről-időre kirakják a pénztár mellé a már nem használt moziplakátokat, amiket bárki ingyen elvihet, érdemes figyelni.

* * *

Pólók

Robotzsaru | Szárnyas fejvadász | Közönséges bűnözők Forrás: AFP

Karácsonyig valószínűleg már nem ér ide a rendelés, de azért muszáj megmutatnunk ezt a szuper brit online pólóboltot, ahol igazán szellemes, filmek által ihletett felsőket árulnak. Egy Közönséges bűnözők-rajongót nyilván levesz a lábáról a Kobayashi porcelán logójával díszített póló, Robotzsaru-őrültnek OCP-pólót vegyünk, a Szárnyas fejvadász előtt pedig a Tyrell vállalat emblémájával díszített pólóval tiszteleghetünk.

- - - - - - - - - -

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az Élni és halni hagyni volt, az ajándékcsomagot Jankó Niki nevű kedves olvasónk nyerte.