Vágólapra másolva!
Elhunyt a nyolcszoros Oscar-jelölt Peter O'Toole, az Arábiai Lawrence sztárja.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanegy éves korában meghalt Peter O'Toole ír színész, az Arábiai Lawrence főszereplője. Ügynöke tájékoztatása szerint a színész szombaton hunyt el egy londoni kórházban, hosszú betegség után. O'Toole színészi karrierje az 50-es években indult, és bár tavaly bejelentette visszavonulását, még jövőre is bemutatják majd egy már elkészült filmjét, a Katherine of Alexandriá-t.

Peter O'Toole a 2003-as Oscar-gálán Forrás: AFP

Leghíresebb alakítása az 1962-es Arábiai Lawrence címszerepe volt, melyért első Oscar-jelölését kapta. Később további hét alkalommal jelölték a díjra, a Becket-ért, Az oroszlán télen-ért, a Viszlát, Mr. Chips!-ért, A felső tízezer-ért, A kaszkadőr-ért, A legkedvesebb évem-ért és a Vénusz-ért. Egyszer sem vihette haza a szobrot, 2003-ban viszont életmű-Oscarral tisztelegtek pályafutása előtt. Ezt először nem akarta elfogadni, mondván, hogy szeretné "rendesen" kiérdemelni a díjat, de aztán meggondolta magát.

O'Toole a neves Royal Academy of Dramatic Arton tanult, majd pályáját színházi színészként kezdte. Filmes karrierje akkor indult be igazán, amikor David Lean 1960-ban ráosztotta a brit katonatiszt, T. E. Lawrence szerepét. Az Arábiai Lawrence forgatása másfél éven keresztül tartott, melynek során O'Toole számos komoly sérülést szenvedett, de a hét Oscar-díjat bezsebelő film hatalmas sztárrá tette.

A korabeli lapok nemcsak filmjei, hanem életvitele miatt is sokat foglalkoztak vele: köztudomású volt, hogy nem veti meg az alkoholt, egyik kedvenc ivócimborája Richard Burton volt, akivel többször is együtt dolgoztak, például a Becket-ben és a Mi erdőnk alján-ban, amelyben Elizabeth Taylor is szerepelt. Az Arábiai Lawrence-ért kapott gázsija nagy részét O'Toole állítólag két este alatt elveszítette, amikor kaszinózni ment Omar Sharif társaságában.

Anthony Quinn és Peter O'Toole az Arábiai Lawrence című filmben Forrás: AFP

Alkoholproblémája a 70-es évek közepére súlyossá vált, komoly műtéteken esett át, és az orvosok azt mondták neki, hogy meg fog halni. Amikor mégis felépült, jellegzetes szarkasztikus humorával úgy nyilatkozott a gyógyulásáról, hogy "ez egyeseket kellemetlenül érint, de hát ez van".

Sokféle szerepet játszott, nemcsak drámai, hanem komikus színészként is sikeres lett. Szerepelt többek közt a Woody Allen által írt Mi újság, cicamicá?-ban és a Hogyan kell egymilliót lopni? című vígjátékban Audrey Hepburn partnereként. Emlékezetes alakításai közé tartozik még többek közt a La Mancha lovagja főszerepe és Tinto Brass erotikus Caligulá-jában Tiberius megformálása.

Audrey Hepburn és Peter O'Toole a Hogyan kell egymilliót lopni? című filmben Forrás: AFP

A közelmúltban szerepelt a Csillagpor című fantasyben és a Tudorok című sorozatban is mint III. Pál pápa. A 2006-os Vénusz-ban nyújtott alakításáról Bikácsy Gergely kritikájában így írt: "A nézőt egyes-egyedül a színészek, főleg Peter O'Toole cipeli a végtelen távlatokba, és a rendező ezt megengedi nekik. A forgatáskor hetvennégy éves, Shakespeare-hősökön edzett színpadi és mozi-óriás már jó ideje kedvelt alakítója kosztümös királyoknak, agg nagy uralkodóknak. Most sokkal nehezebb szerepe akadt."

Peter O'Toole és Jodie Whittaker a Vénusz című filmben, amelyért O'Toole utolsó Oscar-jelölését kapta Forrás: [origo]

O'Toole 1959-ben elvette feleségül Sian Phillips walesi színésznőt, akivel házasságuk '79-ig tartott, és két közös gyerekük született. Később Karen Brown modellel született egy fiuk, Lorcan O'Toole, aki színész lett.

Az öregedést is a tőle megszokott humorral kezelte: 1999-ben egy interjúban azt mondta, hogy "az egyetlen testmozgás, amit mostanában végzek, hogy olyan barátaim koporsói mögött vonulok, akik rendszeresen mozogtak". Egykor viharos szerelmi életének alakulásáról pedig úgy nyilatkozott, hogy már csak "George Eliot az egyetlen állandó barátnőm. Minden este együtt bújunk ágyba".