Ha most nem, akkor soha

Argo 2, Ha most nem, akkor soha, Magyar film 2014
Vágólapra másolva!
2014-ben kiderül, hogy elérkezik-e végre a magyar filmkészítés új aranykora. Pár éve, hogy a botrányai miatt megszüntetett MMKA helyébe az Andy Vajna vezette Nemzeti Filmalap lépett, de valójában most fog vizsgázni a nézők előtt az új rendszer. 2013 végére már beérkezett három hazai film, de az kismiska ahhoz képest, ami az idén vár ránk. Kapunk erdélyi pszichothrillert Gryllus Dorkával, lesz magyar sci-fi egy titokzatos búráról, Kulka János nindzsát játszik, Ónodi Eszter szvinget énekel, nézhetünk fekete komédiát és hortobágyi westernt, de még a gyereket is vihetjük magyar filmre, mert kutyás családi mozi is jön kettő. 18 magyar nagyjátékfilmet fognak bemutatni a mozikban, vagyis átlagban háromhetente egyet. Cikkünkben ismertetjük mindet, és azt is eláruljuk, mi melyiket várjuk a legjobban. 
Vágólapra másolva!

Megdönteni Hajnal Tímeát

Valentin-napra érkezik az első film, egy vígjáték. A tizenöt éves osztálytalálkozóján összegabalyodik Osvárt Andrea és Simon Kornél, a ruhatárban bonyolított afférjukat levideózza egy simlis exosztálytárs (Szabó Simon), aki zsarolni kezdi őket a felvétellel.

Szabó Simon a Megdönteni Hajnal Tímeát című filmben Forrás: InterCom

Az előzetesből nyilvánvaló, milyen típusú film akar lenni a Megdönteni Hajnal Tímeát: felszínes, pörgős, könnyen fogyasztható és vicces. Remélhetőleg sikerül neki. Végül is Osvárt Andrea szexi, Simon Kornél sármos, Szabó Simon lehengerlően bunkó, a rendező szerint pedig egyszerre fog hasonlítani a film az Amerikai pité-re, Ben Stiller vígjátékaira és a csajos randifilmekre. Meghagyjuk másnak a hollywoodi sablonok miatti sajnálkozást, és kíváncsian várjuk a reklámfilmek világából átigazoló Herczeg Attila bemutatkozó alkotását. Vajon végre működni fog az amerikai recept nálunk? Kezdésnek nevetni akarunk. Sokat.

A bemutató dátuma: 2014. február 14.

Mennyire várjuk?

- - -

Aura

Néhány árva alkotástól eltekintve (a Meteo vagy az 1), a magyar film és a sci-fi eltérő röppályán mozgott. 2014-ben ez is meg fog változni! Tokió, Peti, Ádám és Eszter egy lerobbant kocsiban ébrednek, és hiába kellett volna már felkelnie a napnak, még mindig sötétség veszi őket körül. Egy hatalmas, titokzatos bura fogságába kerültek, amely miatt nem tudnak eltávolodni az autótól. Az idő múlásával egyre több megmagyarázhatatlan dolog történik velük, ráadásul a kiutat is záros határidőn belül meg kell találniuk, különben elveszítik az egyik társukat.

Aura Fotó: Csikós Árpád

Az Aurá-t bizakodva várjuk, ugyanis akármilyen műfajhoz is nyúlt eddig Bernáth Zsolt és alkotócsapata, legyen az akár zombifilm-paródia (Hasfalmetszők), vagy ifjúsági kalandfilm (Sherlock Holmes nevében), azokból mindig kihoztak egy élvezhető produkciót a szűkös anyagi keretek ellenére is. A legfőbb kérdés, hogy vajon van-e olyan fordulatos és izgalmas a történet, hogy ellensúlyozza a vélhetően szerény kivitelezésű látványvilágot. Nincs már sok hátra a premierig, de addig is ajánljuk olvasásra az Aura forgatási naplóját. Kiderül belőle, hogy miképpen lehet filmet készíteni pénz nélkül.

A bemutató dátuma: 2014. február

Mennyire várjuk?

- - -

Couch Surf

A Couch Surf egy szkeccsfilm, amelynek egyes epizódjait a kanapé mint állandó szereplő tartja össze. Ezen a bútordarabon fogja kibeszélni szorongásait a magyar színésztársadalom színe-java. Néhány név a teljesség igénye nélkül: Kerekes Vica, Kovács Lehel, Hámori Gabriella, Elek Ferenc, vagy éppen Anger Zsolt.

Horváth Kristóf és Kerekes Vica Couch Surf című filmben Fotó: Fegyverneky Sándor

Neurotikus vígjátéknak nevezte a filmet Dyga Zsombor rendező, és aki látta a Köntörfalak-at, az pontosan tudja, hogy neki nem kell sok egy kiváló film elkészítéséhez. Most is elsősorban a párbeszédek minőségén – és persze a szöveget életre keltő színészeken – fog múlni a siker. A forgatókönyvet Dyga Zsombor írta, Köbli Norberttel és Mészöly Ágival közösen. A Coach Surf állami támogatás nélkül készült.

A bemutató dátuma: 2014. március 6.

Mennyire várjuk?

- - -

Argo 2

Megoszlanak a vélemények, hogy az első rész egy gyenge Guy Ritchie-utánérzés volt, vagy egy tényleg vicces gengszterkomédia, de az tény, hogy a 2014-ben bemutatásra kerülő magyar filmek közül messze az Argo 2 Facebook-oldalának van a legtöbb követője, tehát az érdeklődés hiánya miatt biztos nem kell aggódni. Árpa Attila rendező izgalmas dolgokat ígér: az első igazi magyar akciófilmként hirdeti az Argo 2-t, amelyben a trükkfelvételek és az akciójelenetek színvonalas módon lesznek megvalósítva. Az pedig, hogy Kulka János egy nindzsát alakít a filmben, az év legőrültebb hazai színészválasztása.

Bicskey Lukács az Argo 2 című filmben Forrás: InterCom

Az első részben megismert kispályás tahó figurák mind visszatérnek. Balogh Tibi (Kovács Lajos) nyolc év után szabadul a börtönből, és amikor egy japán szindikátus társat keres egy adathordozó elrablásához, ő beajánlja a bandáját. De a sztori talán nem is annyira lényeges szempont, mint inkább a film különböző töredékekből kikövetkeztethető hangulata. "Annak kell megfelelni, hogy az első rész rajongói ne legyenek csalódottak, de nemcsak nekik készül, hanem azoknak is, akik nem látták az elsőt. Akik pedig az első részt nem szerették, azok nézzenek Tarr Bélát!” – mondta a filmről Árpa.

A bemutató dátuma: 2014. április 2.

Mennyire várjuk?

- - -

Viharsarok

Hogyan alakul három kamaszfiú és egy szem leányzó izgalmas szerelmi négyszöge egy Kiskunmajsa melletti tanyán? Ezt tudhatjuk meg a Viharsarok-ból, ami sztorija alapján leginkább egy szocio-meleg-művész filmnek hangzik.

Viharsarok Forrás: Proton Cinema

Némiképp riasztó egyveleg, de tudnunk kell, az alkotó az az elsőfilmes Császi Ádám, aki a Gyengébb napok című zseniális rövidfilmjével vetette észre magát korábban. Első nagyjátékfilmjét Mundruczó Kornél védőszárnyai alatt forgatta a Proton Filmnél.

A bemutató várható időpontja: kora tavasszal

Mennyire várjuk?

- - -

Utóélet

Áradoztunk már eleget Zomborácz Virág rövidfilmjeiről, idén végre az is ki fog derülni, hogy képes-e átmenteni fanyar humorát, sajátos világlátását és lenyűgöző képi fogalmazásmódját az első nagyjátékfilmjébe. Az Utóélet főhőse egy mindentől szorongó fiú, aki még egy kicsit meg is könnyebbül apja halálakor, mivel így nincs, aki az aktív, céltudatos élet felé lökdösse. Az apja azonban fontoskodó kísértetként visszatér, ráadásul a srác még szerelmes is lesz. A főhőst egy amatőr, Kristóf Márton alakítja, a szerelmét Petrik Andrea, az apát pedig a Kossuth-díjas Gálffi László.

Kristóf Marci és Petrik Andrea az Utóéletben Fotó: Erdélyi Gábor

A fiatal rendezőnő Wes Anderson-os felnövéstörténetként írta körül a filmjét, aminek felvillanyozóan és lelkesítően vicces az alábbi ízelítője. Nem egy szokványos magyar film lesz, az biztos. Mi nem várunk kevesebbet az Utóélet-től, mint hogy csodát fog tenni rajtunk.

A bemutató várható időpontja: tavasszal

Mennyire várjuk?

- - -

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

A szenzációsan sikerült Külalak óta megkülönböztetett figyelemmel követjük Reisz Gábor pályáját. A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első nagyjátékfilmje néhány millió forintból, gerillamódszerekkel készült el fővárosi helyszíneken, de egy pár napot még Lisszabonban is forgatták. Egy huszonkilenc éves, frissdiplomás, életképtelen srácról (Ferenczik Áron) szól, akit otthagyott a barátnője. Szerelmi bánatában úgy dönt, hogy elhagyja Magyarországot, de előtte még kipróbál olyan dolgokat, amelyeket korábban nem.

Ferenczik Áron a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmben Fotó: Reisz Gábor

A nagyon budapesti történetben mindenki magára ismerhet: a társadalmi hülyeségekben, a jobbos szülőkben, a külföldre vágyódásban. A magyar filmben idegesítően és kudarcok sorozatában próbálják kitalálni, milyen lehet Budapesten huszon-akárhányévesnek lenni, hiányzik már nagyon egy lötyögős, ötletes és szerethető közérzetfilm, és ha valaki, akkor Reisz képes ennek a feladatnak az egyszerre hibátlan és hiteles megoldására.

A bemutató várható időpontja: tavasz vége

Mennyire várjuk?

- - -

Fekete leves

A Fekete leves-t egy Magyarországon eddig ki nem próbált finanszírozási rendszerben készítették el: aki részt vett a munkában, az automatikusan a film tulajdonosává vált, és ha lesz bevétel, abból részesedni fog. Csak a történet volt meg vázlatosan a forgatás kezdetekor, emiatt a párbeszédek jellemzően a színészek rögtönzéseiből álltak össze.

Szabó Simon és Fátyol Hermina a Fekete leves című filmben Fotó: Somay Márk

A kétmillió forintból készült akció-thriller történetváza egy kedélyes, vasárnap délutáni B-filmet idéz: komoly adósságba keveredett DJ meggyőzi a diliházból szökött haverját és sorstársait, hogy raboljanak ki egy pénzszállító kocsit. A melót elvégzik, viszont hamarosan kiderül, hogy ezzel egy nagy hatalmú maffiavezérnek tettek keresztbe. A filmben játszik Nagy Zsolt, Fátyol Hermina és Szabó Simon, valamint Herceg Zoltán divattervező és Vágvölgyi B. András újságíró is. A rendező, Novák Erik (Zuhanórepülés) azt ígéri, hogy a film sokkal jobban fog kinézni annál, mint amennyibe került. Még helikopteres akciózás is lesz benne.

A bemutató várható időpontja: tavasz vége

Mennyire várjuk?

- - -

Zéró

Nincs olyan magyar film, de külföldi is alig, amihez a Zéró-t hasonlítani lehetne, annyira elborult és egyedi. Nemes Gyula második nagyjátékfilmjének egy fiatal méhész (Kovács Krisztián) a főszereplője, aki szembesül a méhek kihalásával, és ezért anarcho-terrorista akcióba kezd a fogyasztói társadalom ellen. Ha ez esetleg nem lenne elég meghökkentő, akkor azt is eláruljuk, hogy a filmen belül Nemes váltogatni fogja a műfajokat: kezdetben burleszket fogunk látni, amely a főhős mézgyáros kalandjait meséli el, aztán jön egy melodramatikus rész, amelyben a méhek kihalnak, ezt egy akciófilmes epizód fogja követni, végül pedig egy dokumentarista jellegű, Afrikában játszódó rész zárja a mókát.

Látványterv a Zéróhoz Forrás: Playtime

Udo Kier annyira érdekesnek találta a forgatókönyvet, hogy életében először személyes találkozó nélkül vállalta el a szerepet. A Zéró-ból kisülhet bármi: katasztrófától kezdve a nemzetközi sikerig minden. Talán emiatt a kiszámíthatatlanság miatt várjuk nagyon.

A bemutató várható időpontja: kora ősszel

Mennyire várjuk?

- - -

Senki szigete

Már nagyon itt van az ideje, hogy a Moszkva tér után Török Ferenc megint dobjon egy nagyot, és ismét legyen egy olyan filmje, amit egy egész generáció a magáénak tud érezni. A Senki szigete akár ez is lehet. Egy esküvőjéről elszökött menyasszony (Jakab Juli), egy taxisofőrként dolgozó punk lány (Bánfalvi Eszter) és egy kosárlabdázó srác (Mohai Tamás) összeköltözik, és fenekestül felforgatják egymás életét.

Mohai Tamás, Jakab Juli és Bánfalvi Eszter a Senki szigetében Forrás: Szilágyi Lenke

Aki ennyi információból egy tipikusan magyar, ordibálós-szenvedős, nyomott hangulatú drámát vizionált, az fellélegezhet, ugyanis az alkotók ígérete szerint a Senki szigete egy élénk színekkel telített, extravagáns látványvilágú, meseszerűen őrült történet lesz három, a valóság elől menekülő fiatalról. A díszletekért a graffiti, a street art és a képregény világában is megmerítkező Stark Attila felelt, akinek a munkáival a budapesti romkocsmákban is találkozhatunk.

A bemutató várható időpontja: ősszel

Mennyire várjuk?

- - -

Parkoló

Nagyvárosi western, amelyben két férfi között késhegyre menő vita bontakozik ki a máslétre szenderült rigók miatt. Kellőképpen bizarrul hangzik a sztori, hogy felkapjuk a fejünket. A parkolóőr (Lengyel Ferenc) az általa igazgatott foghíjtelekre temeti az elhullott rigókat, azonban a sikeres üzletember (Szervét Tibor) is pont oda akar állni nagy becsben tartott 1965-ös Ford Mustangjával. Ezt nyilván kegyeleti okokból a parkolóőr nem engedi, az üzletember hajthatatlan – itt is van már a dráma, amelyben két, teljesen eltérő közegből érkező férfi egy látszólag bagatell ügy apropóján kénytelen szembenézni egész addigi életével.

Szervét Tibor a Parkoló című filmben Fotó: Szántó Gerzson / Katapult Film

Miklauzic Bence előző filmje, a Zöld sárkány gyermekei szintén két férfi összeütközését boncolgatta, bár ott inkább a kultúrák közötti konfliktuson volt a hangsúly. Azt a filmet nem sokan nézték meg, most kiderül, a rigók mit tudnak.

A bemutató várható időpontja: ősszel

Mennyire várjuk?

- - -

Liza, a rókatündér

Mi már a kedvcsináló előzetes alapján halálosan beleszerettünk Lizába, a rókatündérbe. Egymás után haltak meg az emberek, Balsai Móni pedig megszeppenve szedegette a szirmokat, és eljátszotta, hogy egy szende nővérke, aki közben lehet, hogy mégsem az. Később szivárogni kezdtek az újabb részletek, amelyektől még izgatottabbak lettünk.

Balsai Móni a Liza, a rókatündér című filmben Forrás: Sándor Katalin

A rendező felnőtteknek szóló fekete komédiaként jellemezte a filmet, amely egy japán mitologikus elemekkel átitatott, alternatív múltban játszódik a hetvenes évek kapitalista Budapestjén. Amikor ott jártunk a forgatáson, egy Mekk Burger nevű fiktív retró-gyorsétteremben vettek fel randijeleneteket. Öt forintért BigMekket, két forintért pedig MekkDerelyét lehetett kapni. Remélhetőleg hasonlóan frappáns módon fog szárnyalni a fantázia az egész filmben.

A bemutató várható időpontja: ősszel

Mennyire várjuk?

- - -

Víkend

Mátyássy Áron, aki 2009-ben a fantasztikusan komponált Utolsó idők-kel tette le a névjegyét, újra rendez, ráadásul erdélyi pszichothrillert Simon Kornéllal, Gryllus Dorkával és Árpa Attilával. Hiába hirdetik így a Facebookon, nem ez lesz az első magyar thriller, de ki vagyunk éhezve arra, hogy végre egy jót is lássunk. Az biztató, hogy a rendező szerint "egy thriller iparos készségeket is igényel, megvannak ennek a műfajnak az eszközei a dramaturgiában, a képi világban is.” Szóval ismeri a zsáner működését, és nem derogál a keretek között maradni – ez szimpatikus.

Gryllus Dorka a Víkend című filmben Fotó: Nagy Béla

A történet szerint egy erdélyi vadászaton az egyik budapesti résztvevő, a Gryllus Dorka által alakított ügyvéd véletlenül lelő egy helybélit. Ráadásul a sajnálatos eseménynek szemtanúja is van, aki zsarolni kezdi. A filmet Erdélyben, a Bükkben, valamint a Bakonyban forgatták, és állítólag az erdők és hegyek képi ábrázolása tükrözni fogja a szereplők érzelmi állapotát.

A bemutató várható időpontja: ősszel

Mennyire várjuk?

- - -

Délibáb

2014 a hazai zsánerfilmek kánaánja lesz. Hajdu Szabolcs (Fehér tenyér, Bibliothéque Pascal) is westernt forgatott, csak ő nem egy parkolóban, hanem a Hortobágyon. A Délibáb egy tanyán játszódik, ahol rabszolgaként dolgoztatják az embereket. Az afrikai futballista főhős egy botrányos mérkőzés után úgy gondolja, hogy a legjobb lesz, ha eltűnik a világ szeme elől, és a bujkáláshoz a Hortobágyot választja helyszínül.

Isaach de Bankolé a Délibáb című filmben Fotó: Szilágyi Lenke

A film alapjául egy Tar Sándor-novella szolgált, Török-Illyés Orsolya játssza a női főszerepet, a focistát pedig Jim Jarmusch kedvelt színésze, Isaach de Bankolé alakítja. Hajdu Szabolcstól nem kevesebbet várunk, mint hogy tegye iriggyé Tarantinót, és mutassa meg, ő is tud igazán emlékezetes rabszolgás westernt csinálni.

A bemutató várható időpontja: ősszel

Mennyire várjuk?

- - -

Fehér Isten

Nem gondoltuk volna, hogy ez valaha megtörténik, de minden jel arra mutat, hogy Mundruczó Kornél idén nyitni fog a szélesebb közönség felé. A humortalan nyomasztás a múlté, a Fehér Isten-t családi és kalandfilmként emlegetik, amelyben egy vagány kislány fogja bevetni magát a nagyvárosi betonrengetegbe, hogy megtalálja szeretett kutyáját.

Fehér Isten Fotó: Fegyverneky Sándor

A főhős Lilit nem fogják bántani a bandába verődött négylábúak, de mivel az a történet, hogy a kidobott háziállatok megelégelve megaláztatásaikat, fellázadnak az emberek ellen, lesz marcangolás is a filmben. A rendező a kutyákat egy minden kisebbséget felölelő szimbólumként képzelte el. Az emberek és a kutyák közti háborúnak egyedül Lili vethet véget – ígéri a film tartalomismertetője, és minket megesz a kíváncsiság, hogy ez vajon milyen módon fog megtörténni.

A bemutató várható időpontja: ősszel

Mennyire várjuk?

- - -

A szerdai gyerek

Horváth Lilit nagyon megérinthette a nevelőotthonok világa, az ott felnövő emberek megpróbáltatásai, ugyanis a Napszúrás című rövidfilm után ismét ehhez a témához nyúlt. Ott egy állami gondozásban élő lánynak kell döntenie, mit kezd nem várt terhességével. A nagyjátékfilmben mintha a sztori folytatását látnánk: az állami gondozásból kikerülve, elkeserítő körülmények között él a 19 éves Maja és férje, Krisz. A fiatal lány mindent elkövet azért, hogy magához vegye a nevelőotthonban maradt ötéves kisfiukat, de próbálkozásai szerencsétlenül sülnek el. Egy mikrohitelprogram hozza el az új reményt a családegyesítésre. Maja mosodát nyit a pénzből, és abban bizakodik, hogy látva a javuló életkörülményeket, neki ítélik majd a gyereket.

Thuróczy Szabolcs és Vecsei Kinga A szerdai gyerek című filmben Fotó: Szilágyi Lenke

A rendező amatőr szereplőkkel játszatta el Maját és Kriszt, de Thuróczy Szabolcs is felbukkan egy mellékszerepben. Egy enervált, elfojtott érzelmi világú férfit alakít, aki beleszeret Majába, és ezáltal ismét felbuzog benne az életvágy. Nem ez az alkotás fog nézőcsúcsokat döntögetni, de az ilyen szociológiai hitelességre törekvő, érzékeny történeteknek is helyük van a palettán.

A bemutató várható időpontja: ősszel

Mennyire várjuk?

- - -

Swing

Mikor született utoljára magyar zenés film? Rendben, nem is olyan régen, a Made in Hungária volt az utolsó, de nem egy tipikus magyar filmes műfaj, ugye? Pedig mennyire ránk fér, hogy Ónodi Eszter és Csákányi Eszter végre szvinget énekeljen nekünk. Most pont ez történik. A rendező Fazekas Csaba, akiről 2003-ban hallottunk utoljára, amikor a Boldog születésnapot című vígjátékát bemutatták. Az is jó emlékként maradt meg bennünk, de most a stáblista és a sztori is izgalmasabbnak tűnik.

Törőcsik Franciska, Ónodi Eszter és Csákányi Eszter a Swing című filmben Fotó: Takács Attila

A történet úgy indul, hogy egy kiöregedett díva (Törőcsik Mari) három különböző életkorú, elkeseredett nőnek (Ónodi Eszter, Csákányi Eszter és Törőcsik Franciska) felkínálja a lehetőséget, hogy valóra váltsák énekesi ambícióikat. A nők frissen alakult haknizenekarukkal végigturnézzák a balatoni szállodákat és mulatóhelyeket. Fazekas vállaltan közönségfilmes babérokra törő, érzelmes, önironikus vígjátéknak képzeli el a Swing-et, és komoly összegeket áldoztak arra a célra, hogy több swingklasszikus is felcsendülhessen a filmben.

A bemutató dátuma: télen

Mennyire várjuk?

- - -

Mancs

A Mancs nevű mentőkutyát a hírekből mindenki ismeri. A világ számos, katasztrófa sújtotta övezetében emberek százait mentette meg, Miskolcon egy bronzszobor őrzi az emlékét. Pejó Róbert (Látogatás, Dallas Pashamende) filmje azonban szinte csak a nevét kölcsönözte a híres ebtől. Az alkotók úgy gondolták, hogy a kutya valós története túl sötét lett volna, ezért inkább egy fiktív, meseszerű sztorit találtak ki.

Trill Zsolt a Mancs című filmben Fotó: Kántor László

A Mancs-ot egy könnyed, családi filmnek szánják, amely egyszerre tud majd több generációt megszólítani. Trill Zsolt (Kaméleon) alakítja a film főszereplőjét, Zolit, a kisvárosi elektroműszerészt, aki egy hiperaktív németjuhász-kölyköt örököl meg idős ismerősétől. Mancsot négy különböző kutya szerepeltetésével keltették életre: két kölyökkutya és két egymásra nagyon hasonlító felnőtt német juhász fogja egymást észrevétlenül váltogatni. A film egyik érdekessége, hogy Mancs nézőpontja is meg fog benne jelenni animációs betétek segítségével.

A bemutató várható időpontja: télen

Mennyire várjuk?