Golden Globe: DiCapriónak is jutott a díjból

Vágólapra másolva!
A 71. Golden Globe-díjkiosztón a 12 év rabszolgaság kapta a legjobb dráma, az Amerikai botrány a legjobb vígjáték díját. A színészi kategóriákban győzött Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Jared Leto, Cate Blanchett, Amy Adams és Jennifer Lawrence, aki tavaly is díjjal távozott.
Vágólapra másolva!

Hétfő hajnalban 71. alkalommal osztották ki a Golden Globe-díjakat, melyeket az amerikai külföldi tudósítók egyesületének (HFPA) tagjai szavaznak meg filmes és tévés kategóriákban (cikkünkben csak a filmes díjakkal foglalkozunk). A gála műsorvezetői, akárcsak tavaly, idén is Amy Poehler és Tina Fey voltak, akik a Saturday Night Live című vicces szkeccsműsorban dolgoznak együtt, és a Bébi mama című vígjátékban is közösen szerepeltek. Bevezető beszédük meglehetősen viccesen sikerült (lásd a lenti videót), Matthew McConaughey-nak például gratuláltak, hogy a Mielőtt meghaltam-hoz leadott 20 kilót, "ami a színésznők szótárában egyet jelent azzal, hogy játszanak egy filmben".

A tavalyi díjkiosztót kivételesen az Oscar-jelölések bejelentése után tartották, idén azonban visszatértek a korábbi rendszerhez, hogy a Golden Globe-gála megelőzi az Oscar-jelölések nyilvánosságra hozatalát (erre 16-án kerül majd sor), így a mai győztesek bizonyos mértékig előre jelezhetik, hogy kik számítanak a legerősebb Oscar-versenyzőknek.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Golden Globe-ra szavazó újságíróknak és az Oscarról döntő filmeseknek rendszerint több tekintetben eltérnek a preferenciáik. Nem tudni például, hogy az Akadémia is olyan nagyra értékeli-e majd Leonardo DiCaprio alakítását a nem éppen Oscar-barát A Wall Street farkasá-ban, mint a Globe-szavazók, hogy az utóbbi években teljes karriermegújuláson átesett Matthew McConaughey-t ők is késznek tartják-e az elismerésre, és hogy a ma éjjel három díjat is bezsebelő, de könnyedebb filmnek számító Amerikai botrány mennyire lesz erős Oscar-versenyző.

Amy Adams, Bradley Cooper és Jennifer Lawrence, az Amerikai botrány szereplői Forrás: AFP

Az éjszaka fő meglepetése az volt, hogy a 7 díjra jelölt 12 év rabszolgaság ugyan az előrejelzéseknek megfelelően megkapta a legjobb dráma díját, de ezzel az egy elismeréssel távozott. Pedig szinte mindenki biztosra vette a vásznon most debütáló, lenyűgöző alakítást nyújtó Lupita Nyong'o elismerését a női mellékszereplő kategóriában, de helyette Jennifer Lawrence-t díjazták az Amerikai botrány-ban nyújtott - valóban fergetegesen vicces - alakításáért annak ellenére, hogy Lawrence tavaly is nyert a Napos oldal női főszereplőjeként.

Lawrence szokásos bohókás önmagát hozta a díj átvételekor, és megjegyezte, hogy "nem értem, miért ilyen ijesztő ez, hiszen elvileg jó dolog! Itt reszketek. Soha többé ne csináljátok ezt!" Mint kiderült, az Amerikai botrány volt az igazi kedvenc az idén: megnyerte a legjobb vígjáték díját, és Amy Adamst is elismerték mint legjobb színésznőt a komikus kategóriában.

Cate Blanchett Forrás: AFP

Ami nem okozott meglepetést, hogy a drámai színésznői kategóriában Cate Blanchett nyert a Blue Jasmine-nal. Köszönőbeszédét azzal kezdte, hogy már lehajtott néhány vodkát, megemlítette, hogy a gyerekeivel a nap folyamán ellátogattak az elvarázsolt kastélyba, de aztán kilyukadt oda, hogy "köszönöm, Woody, hogy engem hívtál fel, és nem valamelyik másik, csodálatos nőt ebből a teremből". Woody Allen munkásságát egyébként életműdíjjal ismerték el, de minthogy ő nem jár díjkiosztókra, helyette Diane Keaton, régebbi rendszeres színésznője és volt párja vette át a szobrot.

Matthew McConaughey Forrás: AFP

A férfi színészi kategóriákban izgalmasan alakultak a díjak. A Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club) két elismerést is bezsebelt: Matthew McConaughey-t drámai főszereplőként, Jared Letót mellékszereplőként díjazták. A legjópofább köszönőbeszédet talán Matthew McConaughey mondta, akinek ez volt az első Golden Globe-jelölése. Magic Mike-beli figurájára emlékeztető "all right, all right, all right"-tal nyitott, aztán kiemelte, hogy örül, hogy sokan visszadobták az AIDS-es férfiról szóló film főszerepét, "mert különben engem sosem kértek volna fel rá", és megköszönte az anyukájának, hogy gyerekkorában nem hagyta tévét nézni.

A filmben transzvesztitát alakító Jared Leto pedig beszéde nagyobb részét a szerephez szükséges gyantázásnak szentelte, és megjegyezte, hogy "még szerencse, hogy a film nem napjainkban játszódik, így nem kellett teljesen leszedni mindent".

Leonardo DiCaprio Forrás: AFP

Leonardo DiCaprio a komikus kategóriában győzedelmeskedett A Wall Street farkasá-val. Köszönőbeszéde elején utalt arra a sajátságos jelenségre, hogy idén egy csomó nem egyértelműen komikus filmet és alakítást a vígjátéki kategóriában jelöltek, mert annyi elismerésre méltó film volt, hogy csak így tudtak mindnek helyet szorítani. Így hát gratulált "komikus társainak", Christian Bale-nek, Joaquin Phoenixnek, Oscar Isaacnek és Bruce Dernnek, akiket mind szintén a vígjátéki kategóriában jelöltek, holott filmjeik inkább drámák voltak. Martin Scorsesének pedig megköszönte, hogy "engedted, hogy addig nyaggassalak, míg megcsináltad ezt a filmet".

A gála legmerészebb poénja egyébként DiCaprio felkonferálásakor hangzott el Tina Fey szájából, aki úgy szólította színpadra a sztárt, hogy "és most, fogadjuk olyan meleg szeretettel DiCapriót, ahogy egy szupermodell puncija tenné".

Ki volt a legszebb a vörös szőnyegen? Kattints a képre! Forrás: AFP

Köszönhetően annak, hogy a 12 év rabszolgaság nem lett abszolút favorit, jutott díj a Gravitáció-nak és A nő-nek is: előbbiért Alfonso Cuarónt díjazták a legjobb rendezői kategóriában, utóbbiért Spike Jonze-t mint legjobb forgatókönyvírót. Cuarón mókásan részben annak tulajdonította a film sikerét, hogy a stáb "az erős akcentusom miatt azt csinálta, amiről azt hitték, hogy arra kérem őket, és nem pedig azt, amire tényleg kértem őket".

A Golden Globe-díj összes filmes díjazottja (minden kategóriában pirossal jelöltük a győztest):

Legjobb film (dráma):

12 év rabszolgaság
Gravitáció
Hajsza a győzelemért
Phillips kapitány
Philomena

Legjobb film (vígjáték/musical):

A nő
A Wall Street farkasa
Amerikai botrány
Inside Llewyn Davis
Nebraska

Legjobb rendező:

Alfonso Cuarón (Gravitáció)
Paul Greengrass (Phillips kapitány)
Steve McQueen (12 év rabszolgaság)
Alexander Payne (Nebraska)
David O. Russell (Amerikai botrány)

Legjobb férfi alakítás (dráma):

Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság)
Idris Elba (Mandela)
Tom Hanks (Phillips kapitány)
Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)
Robert Redford (Minden odavan)

Legjobb férfi alakítás (vígjáték/musical):

Christian Bale (Amerikai botrány)
Bruce Dern (Nebraska)
Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa)
Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis)
Joaquin Phoenix (A nő)

Legjobb női alakítás (dráma):

Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Sandra Bullock (Gravitáció)
Judi Dench (Philomena)
Emma Thompson (Banks úr megmentése)
Kate Winslet (Nyárutó)

Legjobb női alakítás (vígjáték/musical):

Amy Adams (Amerikai botrány)
Julie Delpy (Mielőtt éjfélt üt az óra)
Greta Gerwig (Frances Ha)
Julia Louis-Dreyfus (Exek és szeretők)
Meryl Streep (Augusztus Oklahomában)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Barkhad Abdi (Phillips kapitány)
Daniel Brühl (Hajsza a győzelemért)
Bradley Cooper (Amerikai botrány)
Michael Fassbender (12 év rabszolgaság)
Jared Leto (Mielőtt meghaltam)

Legjobb női mellékszereplő:

Sally Hawkins (Blue Jasmine)
Jennifer Lawrence (Amerikai botrány)
Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság)
Julia Roberts (Augusztus Oklahomában)
June Squibb (Nebraska)

Legjobb forgatókönyv:

12 év rabszolgaság
A nő
Amerikai botrány
Nebraska
Philomena

Legjobb filmzene:

12 év rabszolgaság
A könyvtolvaj
Gravitáció
Mandela: Long Walk to Freedom
Minden odavan

Legjobb betétdal:

Atlas (Az éhezők viadala: Futótűz)
Let It Go (Jégvarázs)
Ordinary Love (Mandela: Long Walk to Freedom)
Please Mr. Kennedy (Inside Llewyn Davis)
Sweeter Than Fiction (One Chance)

Legjobb idegen nyelvű film:

A múlt
A nagy szépség
Adele élete
Kaze Tachinu / The Wind Rises
Vadászat

Legjobb animációs film:

Croodék
Gru 2
Jégvarázs