Nagydíjas lett a Grand Budapest Hotel Berlinben

2014.02.15. 20:42

Jinan Tiao kínai rendező Fekete szén, vékony jég című alkotása kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombat este.

A Grand Budapest Hotel című amerikai film kapta a zsűri nagydíját, egy Ezüst Medvét. A filmet Budapesten tervezték forgatni, de lemondtak róla, mert a magyar fővárost túl nagyléptékűnek találták. Erről a rendező, Wes Anderson beszélt - a filmről szóló kritikánkat itt olvashatja el.

A Fekete szén, vékony jég kínai bűnügyi dráma duplázott, egyik főszereplője, Liao Fan kapta meg ugyanis a legjobb színésznek járó díjat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján, amelyen az idén rekordot jelentő 330 ezer jegyet adtak el. A legjobb színésznő A kis ház című japán film szereplője, Kuroki Haru lett.

A szemle fődíjára Richard Linklater amerikai rendező Boyhood (Gyermekkor) című alkotását tartották a leginkább esélyesnek a kritikai fogadtatás alapján, de a 12 évig forgatott kísérleti filmet végül az Arany Medve helyett a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntette ki a James Schamus amerikai producer vezette nemzetközi zsűri. Linklater 1995-ben a Mielőtt felkel a nap című filmje révén egyszer már megkapta a rendezésért járó Ezüst Medvét.

A fesztivál alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjjal az Aimer, boire et chanter (Szeretni, inni és énekelni) című francia alkotást, Alain Resnais munkáját tüntették ki. Ezt az elismerést évről évre olyan filmek kapják meg, amelyek a mindenkori zsűri szerint új perspektívákat nyitnak a filmművészetben. A francia újhullám mestereként számon tartott 91 éves rendező műve pénteken megkapta a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is.

Az év első jelentős nemzetközi filmszemléjét megkoronázó nagyszabású szombati gálán a legjobb forgatókönyv díját Anna és Dietrich Brüggemann kapta a Kreuzweg (Keresztút) című versenyfilm közösen készített szkriptjéért.

A legjobb elsőfilm 50 ezer euróval járó díjával Alonso Ruizpalacios mexikói rendező Güeros című alkotását tüntették ki. A Panorama szekcióban bemutatott road movie nagy sikert aratott a nemzetközi sajtóvisszhangok szerint.

A rövidfilmes zsűri francia alkotásokat díjazott. A legjobb rövidfilmnek járó Arany Medvét Caroline Poggi és Jonathan Vinel munkája, a Tant qu'il nous reste des fusils á pompe kapta, az Ezüst Medvével pedig Guillaume Cailleau Laborat című rendezését tüntették ki.

A Berlinale Palastban tartott ünnepségen 1600 vendég vett részt, köztük neves filmesek, mint például Volker Schlöndorff német rendező. Az Arany és a Ezüst Medvéket Dieter Kosslick fesztiváligazgató és a zsűri tagjai adták át. A ceremónia a győztes film vetítésével zárult.

A tíznapos fesztivál utolsó napja csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

Az idei Berlinalén 72 országból összesen több mint 400 filmet mutattak be. Magyarországról Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmjét és két rövidfilmet, Bucsi Réka Symphony no. 42 című alkotását és Ferge Roland El című diplomafilmjét hívták meg. Ferge Roland fekete-fehér, dialógus nélküli munkáját elismerő oklevéllel tüntette ki a fiataloknak szóló filmeket felsorakoztató Generation Kplus szekció nemzetközi zsűrije.