Közösülő lovakkal támad a Titanic

2014.03.18. 11:08

Április 4-12. között rendezik meg idén a Titanic filmfesztivált. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő eseményen ebben az évben kilenc film küzd majd meg a Hullámtörők-díjért, melyek közül hat elsőfilmes alkotás.

 

Xavier Dolan, a pimaszul fiatal (most csütörtökön lesz 25 éves) kanadai multitalentum negyedik filmje, a Tom a farmon (kritikánk) lebilincselő pszichológiai thriller, melyben Tom elhunyt szeretője szadista bátyjának játékszerévé válik. A filmhez pont a napokban jött ki egy remek előzetes.

A chilei Alejandro Fernández Almendras Embert ölni (To Kill a Man) című filmjében Jorge otthonának környékét egyre inkább ellepik az utcai gengszterbandák, melyek folyamatos félelemben tartják a családját.

Destin Daniel Cretton Átmeneti állomás-ában (Short Term 12) a történteket egy különösen veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó ideiglenes nevelőotthon huszonéves felügyelőtanára, a szenvedélyes és kőkemény Grace (Brie Larson) szemén keresztül ismerjük meg.

Átmeneti állomásForrás: Titanic filmfesztivál

A hosszú út hazafelé (The Long Way Home), a török Alphan Eşeli alkotása Kelet-Anatólia hóborította hegyvidékén játszódik a 1915-ös szarikamiszi csata idején, a film zenéjét Víg Mihály szerezte. Anna Odell svéd rendezőnő 2009-ben megpróbált leugrani egy stockholmi hídról, öngyilkossági kísérlete végül művészeti projektté és Az osztálytalálkozó (The Reunion) című nagyjátékfilmmé érett, melyben bemutatja, milyen romboló hatással van ránk az iskolai erőszak és a ki nem mondott kölcsönös függés.

A Lovak és emberek (Of Men and Horses) című, Benedikt Erlingsson rendezte komikus drámában a nagycsontú, erőteljes izlandi lovak legalább olyan önfejűek, mint gazdáik, és ez teljesen abszurd jelenetekben mutatkozik meg.

Lovak és emberekForrás: Titanic filmfesztivál

Vakon (Blind) című norvég filmet a 2014-es Berlinalén vetítették legutóbb és számos kritikus (köztük Onozó Róbert kollégánk is) a fesztivál egyik legjobb darabjának tartotta. Egy nemrégiben megvakult írónőről szól, akinek élete összefonódik a szemközt lakó Einarral és kisfiával, Elinnel.

Az Apacsok (Les Apaches) című francia film Thierry de Peretti színész első rendezői munkája, amely a tinik szexualitását őszintén bemutató thriller. A Viktoria című bolgár filmben a Nyugatról álmodozva Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke.

ViktoriaForrás: Titanic filmfesztivál

A fesztivál teljes programja március 27-étől érhető majd el a hivatalos honlapon.

Forrás: Titanic sajtóiroda