Ez a hippicsaj most a legnagyobb sztár

Shailene Woodley
Vágólapra másolva!
Múlt hétvégén csaknem 55 millió dollárral nyitott az amerikai mozikban A beavatott című legújabb tini-fantasy, amelyből így már biztosan franchise lesz. Főszereplőjét, Shailene Woodley-t eddig legtöbben maximum George Clooney lányaként ismerték az Utódokból, most elmesélünk róla minden mást is, amit tudni érdemes.
Vágólapra másolva!

Shailene Woodley még csak huszonkét éves, de elég határozott elképzelései vannak a világról. Nyilvános eseményeken időnként smink nélkül jelenik meg, hogy emlékeztesse magát és környezetét arra, hogy valójában sem ő, sem mások nem úgy festenek, ahogy a magazincímlapokon, és hisz benne, hogy nem a Földet kell megpróbálnunk megmenteni, hanem saját magunkat, mert mi is a részei vagyunk.

Shailene Woodley március 20-án Forrás: AFP

Ennek az egyik első lépése szerinte, hogy az ember tudatosan, a teste igazi igényeinek megfelelően táplálkozik, ezt pedig Shailene nem úgy oldja meg, mint a hollywoodi sztárok többsége, hogy egész stáb ugrál körülötte, kiszolgálva különleges igényeit, hanem például úgy, hogy kitanulta a gyógynövényeket, és saját maga készíti az ennivalóját, amire még A beavatott forgatása alatt is mindig szakított időt.

Azt mondja, gondolkodásmódját nagyban formálta iskolaigazgató apja és nevelési tanácsadó anyja, akik nagyon nyílt, őszinte légkörben nevelték fel. Tizenöt éves volt, amikor a szülei elváltak, ő pedig az ezt követő pár évben sokat lázadozott az anyjával szemben, de miután tizennyolc évesen elnyerte a függetlenségét, sokkal jobb lett a viszonyuk, és most már nagyon közel állnak egymáshoz.

A 91-es születésű Shailene - vagy ahogy a szerettei hívják: Shai - már ötéves korában elkezdett színészkedni. Az egyik viszonylag korai tévészerepe, amire sokan emlékezhetnek Marissa húgának, Kaitlinnek a megformálása volt a Narancsvidék című sorozat első évadjában. Kaitlint gyakorlatilag egyetlen tulajdonsággal ruházták fel a sorozat alkotói: hogy imádja China nevű póniját, és amikor a harmadik évadban visszatért a bentlakásos iskolából, már nem Shailene, hanem Willa Holland formálta meg.

Shailene Woodley Forrás: AFP

Eljátszotta a címszerepet a 2005-ös, Felicity című tévéfilmben, és felbukkant több sorozat epizódszerepében is, az áttörést pedig az hozta el, amikor tizenöt évesen megkapta Az amerikai tini titkos élete című tévésorozat főszerepét. Akkoriban még egyáltalán nem volt benne biztos, hogy főállásban színészkedni akar, azt tervezte, hogy a középiskola után belsőépítészetet tanul majd, de a népszerű sorozat eldöntötte a dolgot.

Az amerikai tini titkos élete 2008 és '13 közt futott, és Shailene egy Amy nevű lányt alakított benne, aki elsős gimnazista korában véletlenül teherbe esik, és az első évad végén megszüli és megtartja a gyerekét. Shailene eleinte nagyon lelkes volt, mert úgy érezte, a sorozat igazi, fontos tiniproblémákkal foglalkozik, de aztán egyre hazugabbnak érezte a sztorit, és egyre jobban kiábrándult az egészből. Mint mondja, azért az fontos tanulság volt számára, hogy ha az ember elkötelezi magát valami mellett, akkor ki kell tartania, akkor is, ha a körülmények nem a legideálisabbak.

George Clooney és Shailene Woodley az Utódok című filmben Forrás: AFP

Amikor megkapta a 2011-es Utódok-ban George Clooney nagyobbik lányának a szerepét, aki tudatja az apjával, hogy haldokló anyja csalta őt, még jóformán azt sem tudta, ki az az Alexander Payne, de utólag örült neki, hogy első jelentős filmszerepének a rendezőjét nem híres rendezőként, hanem magánemberként ismerte meg. A forgatás során Payne és Clooney is szinte a pótbátyjaivá váltak, és nemcsak szakmai, hanem magánéleti tanácsokkal is ellátták.

A film és az alakítása sikere sok mindent megváltoztatott számára: "Amikor megnyertem az Independent Spirit-díjat, az fantasztikus volt, de aztán olyan szintű nyomáshoz vezetett, amit korábban még nem tapasztaltam. Golden Globe-ra is jelöltek, és hirtelen mindenki azzal jött, hogy 'nagyon kíváncsiak vagyunk, mit csinálsz legközelebb!', én meg megijedtem, hogy innentől folyamatosan jónak kell lennem, mert az emberek figyelik, hogy mit csinálok, és egy ponton el is ment a kedvem az egésztől. De az egyik legjobb barátom és az anyukám emlékeztetett rá, hogy addig is mindig saját magam kedvéért játszottam, nem másoknak, és egyszerűen nem szabad foglalkoznom a külvilággal, hanem csak csinálnom kell, amit szeretek".

Shailene Woodley és Miles Teller a The Spectacular Now című filmben Forrás: AFP

Eddigi legklasszabb munkája szerintünk James Ponsoldt The Spectacular Now című 2013-as, nyersen őszinte tinifilmjének a női főszerepe volt: egy jó tanuló, rendes lányt alakított a filmben, aki összejön egy balhés, alkoholizmusba csúszó fiúval (Miles Teller), aki látszólag mindenben az ellentéte. Shailene tudott azonosulni a szereppel, mert tizenöt évesen, amikor először járt egy fiúval, ő is nagyon komoly lány volt, a barátja viszont egy füvezős, laza srác, akivel szerinte kölcsönösen jól hatottak egymásra: a fiú rájött, hogy nemcsak bulikból áll az élet, Shailene pedig sokkal lazább és könnyedebb lett a srác mellett. A fiú egyébként azóta is az egyik legjobb barátja.

Mióta tavaly nyáron véget ért Az amerikai tini titkos élete, felpörgött a filmes karrierje: Gregg Araki White Bird in a Blizzard-jában egy tinilányt alakít a 80-as években, akinek egyszer csak eltűnik az anyja (Eva Green), és több franchise-nak is majdnem a része lett.

Theo James és Shailene Woodley A beavatott című filmben Forrás: AFP

A csodálatos Pókember 2-ben nemcsak megkapta Mary Jane szerepét, hanem le is forgatták a jeleneteit, azonban Marc Webb rendező aztán úgy döntött, mégis azt akarja, hogy ez a rész még teljesen Peter Parkerre és Gwen Stacyre koncentráljon, és kidobták a jeleneteit. Felajánlották neki A szürke ötven árnyalata Anastasia Steele-jét is, de addigra már túlvolt A beavatott-on, és nem akart még egy franchise-t bevállalni, ezért nemet mondott a lehetőségre.

A beavatott-tól is parázott egy kicsit, ezért, amikor megkapta Tris szerepét, emailt írt Jennifer Lawrence-nek, hogy Az éhezők viadalá-val a háta mögött adjon neki tanácsot. Lawrence pragmatikus volt: azt tanácsolta Shailene-nek, hogy vállalja el a szerepet, csak arra ügyeljen, hogy ne kövessen el semmi hülyeséget nagy nyilvánosság előtt, például ne drogozzon és ne csináljon magáról szexvideót. Ha akkora sikert nem is aratott eddig A beavatott, mint Az éhezők viadala, azért majdnem 55 millió dollárt besöpört az USA-ban a nyitóhétvégén, és májusban már kezdik is forgatni a folytatását.

Shailene Woodley és Ansel Elgort a Csillagainkban a hiba plakátján Forrás: AFP

Idén még egyszer látjuk a moziban: Magyarországon június 5-én mutatják be a Csillagainkban a hiba című filmet, amely az azonos című regény alapján készült, és két rákos fiatalról szól, akik egymásba szeretnek. Ezért járkál Shailene már egy ideje rövid hajjal.