A 2011-ben indult Kodály Method elnevezésű projekt keretében Szimler Bálint rendező (Itt vagyok) és Rév Marcell operatőr (Viharsarok, Fehér Isten) forgatott sajátos videoklipeket olyan zenekarokkal, mint a Zagar, a Volkova Sisters vagy az Erik Sumo Band. A minden esetben élő hanggal felvett kisfilmeket több tizezren nézték meg a YouTube-on és a Vimeón.

A Kodály Method stábjaForrás: Kodály Method

Az alkotók folytatásként most egy Balaton Method című egészestés zenés dokumentumfilmet terveznek, amelyhez az indiegogo nevű közösségi finanszírozó oldalon gyűjtötték a pénzt. Összesen 114 adakozó dobta össze a célként kitűzött tízezer eurót (valamivel több mint 3 millió forintot) a filmhez, amely így most már biztos, hogy meg fog valósulni. Ez az összeg ugyan még nem fedezi a Balaton Method teljes költségvetését, de ahogy a film producere, Osváth Gábor fogalmazott "lendületet ad ahhoz, hogy további pénzeket tudjunk szerezni hozzá szponzoroktól".

A forgatás júliusban kezdődik a Balaton partján olyan zenekarok részvételével, mint a Quimby, a Supernem, a Subscribe, az Akkezdet Phiai, az Elefánt, az Óriás és a Turbo, és a tervek szerint a film még idén a mozikba is fog kerülni. Az alkotók nem hagyományos moziforgalmazásban gondolkodnak, hanem a négy évvel ezelőtti Napozz holddal című Kispál-film bemutatójának mintájára ők is eseménnyé akarják tenni a vetítéseket: koncertekkel és bulival egybekötött esteket fognak szervezni Budapesten és néhány egyetemi városban, megidézve az egykori Merlines Kodály Method-bulik hangulatát.

A Balaton Method az első magyar egész estés nagyjátékfilm, amely közösségi finanszírozással jön létre.