Február végén terjedelmes cikkben szedtük össze azokat a magyar filmeket, amelyek szerintünk a legviccesebbek, és megkértük olvasóinkat is, hogy szavazzák meg közülük a kedvencüket. A húsz filmre összesen több mint 11 ezer szavazat érkezett, és 2914 szavazattal toronymagasan az Üvegtigris nyert. Nem okozott számunkra különösebb meglepetést, hogy a lépten-nyomon idézgetett, csak DVD-n kb. 150 ezer példányban eladott film bizonyult a legnépszerűbbnek, és bár a felmérés természetesen nem volt reprezentatív, nem tűnik óriási túlzásnak Magyarország kedvenc vígjátékának titulálni a filmet.

Az Üvegtigris főhőseiForrás: Budapest Film

Cikkünkben az 1931-es Hyppolit, a lakáj-tól a 2008-as A nyomozó-ig szerepeltek filmek, és örültünk neki, hogy nemcsak közelmúltbeli alkotások kaptak sok szavazatot, hanem két nagy klasszikus is. Az Indul a bakterház 2251 szavazattal a második, A tanú 1445 szavazattal a harmadik helyet szerezte meg. Mint cikkünk szövegéből is sejthető, az Argo negyedik helyezésével (924 szavazat) rovatunk nem igazán tud azonosulni, de itt nem is a mi véleményünk számított. Ez a négy film összesen a szavazatok 2/3-át szerezte meg, a többi szavazat a maradék tizenhat film közt szóródott.

A legkevesebb szavazatot – mindössze tizenegyet – a Családi tűzfészek kapta, úgy tűnik, Tarr Béla művészete olvasóink többségét nem ingerli féktelen nevetésre. Ha ezen annyira nem is, azon viszont meglepődtünk, hogy a Ripacsok csak huszonöt szavazatot kapott, úgy tűnik, Sándor Pál szomorkásan vicces filmje mára nagyjából feledésbe merült.

A húszas lista (aki kíváncsi az összes pontszámra, az eredeti cikk végén megtalálja):

1. Üvegtigris
2. Indul a bakterház
3. A tanú
4. Argo
5. Macskafogó
6. Csapd le, csacsi!
7. A tizedes meg a többiek
8. Hyppolit, a lakáj
9. uristen@menny.hu
10. A legényanya
11. Egészséges erotika
12. Csinibaba
13. Roncsfilm
14. Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten
15. Gyula vitéz télen-nyáron
16. Tesó
17. A nyomozó
18. Ripacsok
19. Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája
20. Családi tűzfészek