Mi történik, ha a Parlament biztonságos, zárt világához szokott politikust egyszer csak kieresztik a választópolgárok közé, hogy boldoguljon, ahogy tud? Ezt a kérdést veti fel új rövidfilmjében Szirmai Márton, aki legutóbbi, Minimál című alkotásában egy olyan versenyt mutatott be, amelyben a résztvevők feladata az volt, hogy minél kevesebb pénzből éljenek meg.

Az expedíció című fekete-fehér rövidfilm a kommunista filmhíradók stílusában készült, Anger Zsolt (aki már Szirmai Szalontüdő című, a magyar valóság egy kis szeletét nagyon jópofán ábrázoló kisfilmjében is szerepelt) alakítja a parlamenti képviselőt, akit némi tréning (pl. lenevelés a hazudozásról, kávéfőzés elsajátítása) után kilőnek a Blahára, és onnantól kezdve csak magára számíthat.

Anger Zsolt Az expedíció forgatásánForrás: Szirmai Márton

A film találó poénokkal mutatja be az embereknek mindenhol segíteni próbáló, de folyamatosan kisebb zűröket és óriási katasztrófákat okozó politikus csetlés-botlását, ami aztán szükségszerűen az expedíció bukásához vezet. Szuperül felépített szatíra, amelyen legfeljebb azért nem nevetünk teljesen felszabadultan, mert a valóság mifelénk még ennél is groteszkebb.