Vasárnap éjjel, 93 éves korában meghalt Mickey Rooney, Hollywood egyik legendás színésze, akinek a pályafutása gyakorlatilag végigkövette a mozi teljes történetet. Már az 1920-as években forgatott mint gyerekszínész, és villámgyorsan igazi szupersztár lett belőle: ő alakította Mickey McGuire-t, a vicces gyerekhőst mintegy nyolcvan rövid némafilmben - sőt, a legenda szerint róla nevezte el Mickey-nek Walt Disney azt a bizonyos egeret. Később tinédzserként is egyetlen konkrét karakterrel fonódott össze a neve: tizenöt darab Andy Hardy-mozifilm főszerepét játszotta el.

Elizabeth Taylor és Mickey Rooney az 1944-es A nagy derby című filmbenForrás: Mokép

A második világháborúban közel két évig katonáskodott, és a visszatérése után, immár felnőtt fejjel is ott tudott maradni a filmgyártás élvonalában. Akkora sztár már sosem lett belőle újra, mint gyerekként, de számtalan emlékezetes karakterszínészi alakítás fűződik a nevéhez kisebb-nagyobb mellékszerepekben, elég csak az Álom luxuskivitelben című Audrey Hepburn-klasszikust vagy a Fekete villám ifjúsági kalandtörténetének mozi-, majd tévéváltozatát említeni.

Mickey Rooney, Dick Van Dyke, Ben Stiller és Bill Cobbs az Éjszaka a múzeumban című filmbenForrás: InterCom

Élete végéig aktív volt, a magyar mozikban legutóbb a 2011-es Muppets-filmben láthattuk, előtte pedig Éjszaka a múzeumban egyik idős teremőreként.

Mickey Rooney és Ava Gardner 1942-benForrás: MTI

Közben nyolcszor nősült, először a legendás dívát, Ava Gardnert vette el 1942-ben, majd egy évvel később elváltak. Utolsó feleségével, Jan Chamberlinnel 1978 óta éltek együtt. Nyolc házasságából összesen kilenc gyermeke született.