Charlize Theron is a kifutón kezdte

Charlize Theron, modellből lett színésznők
Vágólapra másolva!
A dúskeblű fürdőruhamodell, Kate Upton első komolyabb filmszerepét játssza a nemrég bemutatott A csajok bosszújában, amelyben az egyik partnere Cameron Diaz, akinek szintén a kifutón indult a karrierje. Nem ritka, hogy modellek színésznővé avanzsálnak, összeszedtük azt a tízet, akinek szerintünk a legjobban sikerült a pályamódosítás.Forrás: DiorCharlize Theron, modellből lett színésznők
Vágólapra másolva!

10. Elizabeth Hurley

Elizabeth Hurley az Örvénylő vizeken című filmben Forrás: Flamex

Cikkünk többi szereplőjétől annyiban különbözik, hogy már majdnem harmincéves volt, amikor komolyan beindult a modellkarrierje azzal, hogy az Estée Lauder arca lett. Bár már korábban is szerepelt filmekben, a '97-es Szőr Austin Powers-ig inkább csak Hugh Grant mutatós barátnőjeként volt ismert. Filmes karrierjét (Kedvenc Marslakóm, A bájkeverő) nem lehet éppenséggel letaglózónak nevezni, viszont érdemes megnézni tőle a kevésbé ismert, 2001-es Hátulról mellbe című Tom DiCillo-filmet, amelyben Denis Learyvel játszik. 2004 után teljesen eltűnt a mozikból, de dögös manipulátorként felbukkant A pletykafészek című sorozatban.

* * *

9. Andie MacDowell

Bill Murray és Andie MacDowell az Idétlen időkig című filmben Forrás: Flamex

A nyurga dél-karolinai lány arcát a 80-as évek elején gyakran lehetett látni többek közt Yves Saint Laurent- és Calvin Klein-reklámokban, amelyek elvezettek az első kisebb filmszerepeihez. '89-ben Steven Soderbergh rendezői debütálásában, a Szex, hazugság, videó-ban boldogtalan feleségként ismertük meg, aztán pár évig azt lehetett hinni, hogy az egyik legnagyobb női sztár lesz belőle: jött a Zöld kártya, a Rövidre vágva, az Idétlen idők-ig és a Négy esküvő és egy temetés, de aztán ott nagyjából véget is ért a sikerszériája. Bár jelenleg is színészkedik, a '97-es Az erőszak vége óta nemigen játszott említésre méltó filmben.

* * *

8. Olga Kurylenko

Olga Kurylenko a Hitman című filmben Forrás: Flamex

Az ukrán Kurylenkót tizenhárom éves korában, Moszkvában fedezte fel egy ügynök, tizenhat évesen pedig már Párizsba is költözött, ahol először sikeres modell lett, majd a filmes karrierje is itt indult. Első filmjében, a 2005-ös L'annulaire-ben mindjárt főszerepet játszott (egy furcsa laboratórium munkatársát, aki viszonyba keveredik a főnökével), a Párizs, szeretlek!-ben pedig vámpírként szívhatta ki Elijah Wood vérét. A Hitman című akciófilm női főszerepével dobbantott, aztán jött a Bond-lányság a meglehetősen béna A Quantum csendjé-ben. A tavalyi Feledés-ben Tom Cruise látomásainak nője lehetett, idén pedig eddig a Vámpírakadémiá-ban bukkant fel, de ha hihetünk az IMDb-nek, még négy másik filmje kijön ebben az évben.

* * *

7. Cybill Shepherd

Cybill Shepherd a Taxisofőr című filmben Forrás: Flamex

Szépség- és modellversenyt is nyert tizenévesen, középiskolai évei alatt már foglalkoztatott modell volt. Az első filmszerepét egy '70-es Glamour-címlapnak köszönhette, amelyet meglátott Peter Bogdanovich rendező felesége, és rögtön tudta, hogy Shepherd jó lesz Az utolsó mozielőadás női főszerepére. A Taxisofőr nélküle nem lett volna ugyanaz, de legikonikusabb szerepét a tévében alakította A simlis és a szende detektívpárosának női tagjaként, Bruce Willis mellett. A közelmúltban az L című sorozatban láthattuk: utolsó három évadban nagyon jópofa mellékszerepet alakított Jennifer Beals főnökeként, aki sok év házasság után ébred rá saját leszbikusságára.

* * *

6. Kim Basinger

Kim Basinger a 9 és 1/2 hét című filmben Forrás: Flamex

Tizenhat évesen szépségkirálynő lett, majd a Ford modellügynökségnél kötött ki. A 70-es években foglalkoztatott modell és reklámszínész volt (szerepelt például több samponreklámban), de állítólag utálta, mert szégyellte a külsejét. A filmes kiugrást a Bond-lánykodás jelentette számára a '83-as Soha ne mondd, hogy sohá-ban Sean Connery oldalán. Playboy-szereplésének és a 9 és 1/2 hét-nek köszönhetően ő lett a 80-as évek egyik legnagyobb szexikonja, de színésznőként igazán komolyan csak akkor vették, amikor a '97-as Szigorúan bizalmas-sal megnyerte az Oscar-díjat. Mi bírtuk még a 8 mérföld-ben is, ahol Eminem lepattant anyját alakította.

* * *

5. Monica Bellucci

Monica Bellucci A passió című filmben Forrás: Flamex

Bár ő is tinikorában kezdte a modellkedést, csak a szakmában későnek számító húszas évei közepére lett igazán menő, az Elite modellügynökség is ekkor szerződtette le. A 2000-es évek első felében gyakran láthattuk magazincímlapokon, amelyek közül a legismertebb az a 2004-es olasz Vanity Fair-címlap, amelyen meztelenül pózolt terhesen (2010-ben fehérneműben megismételte a kunsztot). Egyik első filmszerepét Coppola '92-es Drakulá-jában játszotta, a '96-os Szerelmi fészek-ért César-díjra jelölték, és itt ismerte meg későbbi férjét, Vincent Cassellt is. Cassell-lel számos filmben szerepeltek együtt, a legemlékezetesebb Gaspar Noé Visszafordíthatatlan-ja volt, ahol szép szerelmüknek igen csúnya vége lett. A Malená-ban Koltai Lajos legeltette kameráját dús idomain, aztán a második és harmadik Mátrix-filmmel az igazi Hollywoodba is belekóstolt. Mostanában nemigen játszott semmi izgalmasban, de ott lesz a cannes-i filmfesztivál versenyében a Le Meraviglie című film főszereplőjeként.

* * *

4. Milla Jovovich

Milla Jovovich a Jeanne d'Arc című filmben Forrás: Flamex

Az ukrajnai születésű Jovovich ötéves volt, amikor a szüleivel az USA-ba költözött, és kilenc, amikor modellkedni kezdett. Az iskolában kiközösítve érezte magát, ezért tizenkét éves korában főállású modell lett. Rengeteg magazincímlapon szerepelt, és a Gaptől kezdve a Diorig egy csomó cégnek dolgozott. Az anyja rajta élte ki beteljesületlen színészi ambícióit: kiskorától drámaiskolába és meghallgatásokra járatta, így Jovovich modellkarrierjének beindulásával párhuzamosan apróbb filmszerepeket is kapott már. Az áttörést a '91-es Visszatérés a kék lagúnába jelentette, indie-fronton pedig Richard Linklater '93-as Tökéletlen idők-je. Aztán jött Az ötödik elem emlékezetes Leelooja, a Jeanne d'Arc és A millió dolláros hotel, de 2002-től beszippantotta A kaptár-franchise, ami azóta sem ereszti: jövőre jön a hatodik rész.

* * *

3. Sharon Stone

Sharon Stone és Steve Guttenberg a Rendőrakadémia 4 című filmben Forrás: Flamex

Tizenéves korában helyi szépségkirálynő lett a szülővárosában, Meadville-ben, és nemsokára fel is pakolt, hogy New Yorkban próbáljon szerencsét modellként. Csak négy napja lakott New Jersey-ben a nagynénjénél, amikor a Ford modellügynökség leszerződtette. Európában modellkedett, de huszonkét évesen ráunt, és azt mondja, egyszer csak Párizsban "összepakoltam a cuccaimat, hazarepültem New Yorkba, és beálltam a sorba, hogy statiszta lehessek Woody Allen filmjében". Ez volt az 1980-as Csillagporos emlékek, de Stone karrierje igazán csak a tíz évvel későbbi Az emlékmás-sal indult be, és aztán a '92-es Elemi ösztön-nel véste be magát minden heteroszexuális férfi emlékezetébe. A pályacsúcsa egyértelműen a '95-ös Casino volt, ahol Robert De Niro elviselhetetlen feleségét formálta meg, és ezért Oscar-díjra is jelölték, azóta viszont alig játszott emlékezetes filmben. Most visszatért Woody Allenhez: a május 1-jén mozikba kerülő Bérgavallér-ban selyemfiúként alkalmazza Woodyt.

* * *

2. Cameron Diaz

Cameron Diaz A John Malkovich menet című filmben Forrás: Flamex

Tizenhat évesen kezdett modellkedni, és miután leszerződtette az Elite modellügynökség, a világ legkülönbözőbb pontjain dolgozott, például Ausztráliában is, ahol tizenkilenc évesen alkoholmérgezést kapott, mert nem bírta a helyi bulitempót. Az Elite egyik munkatársa ajánlotta be A maszk szereplőválogatására is, hogy aztán a Jim Carrey-komédia egy csapásra híressé és a 90-es évek végének egyik kedvenc szexbombájává tegye. Jutottak neki árnyaltabb filmek (A John Malkovich menet, Vanília égbolt) is, de azért főleg könnyűsúlyú vígjátékok (Keresd a nőt!, Rossz tanár, Dől a moné) szeleburdi-szexi csajaként tarolt. Kérdés, hogy negyvenen túl merre megy tovább a karrierje, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy elapadnának a szerepei. A csajok bosszúja után idén még a Sex Tape című vígjátékban és az Annie című musicalben is láthatjuk majd.

* * *

1. Charlize Theron

Charlize Theron A rém című filmben Forrás: Flamex

A dél-afrikai születésű Theron tizenhat évesen megnyert egy tehetségkutatót, amivel egy egyéves modellszerződés járt, és az anyjával együtt Milanóba utazott, hogy Európában modellkedjen. Igazából balett-táncos szeretett volna lenni, és New Yorkban balettiskolába is járt, de tizenkilenc évesen egy térdsérülés miatt fel kellett adnia ezt az álmát. Akkor Los Angelesbe költözött, elkezdett meghallgatásokra járni, és lassan jöttek a szerepek is. A legtöbben már a '97-es Az ördög ügyvédjé-ben megismerték az arcát, de azt állítja, sokat kellett küzdenie, James Grayt például állítólag leitatta, hogy kisajtoljon belőle egy szerepet a 2000-es A bűn állomásai-ban. A 2003-as A rém-ben elcsúnyított leszbikus sorozatgyilkosként olyan meggyőző volt, hogy Oscart nyert érte. Mostanában sok nagyköltségvetésű filmben játszik (pl. Prometheus, Hófehér és a vadász, a jövőre érkező új Mad Max), de nekünk a közelmúltban a Pszichoszingli viccesen szánalmas írócsajaként jött be a legjobban.