Szerdán 71 éves korában, tüdőgyulladás következtében elhunyt Bob Hoskins brit színész. Hoskins karrierje a hatvanas évek végén indult a színházban, a tévében először 1972-ben tűnt fel, több sorozatban is. A nagy filmes áttörést az 1980-as Hosszú nagypéntek című gengszterfilm főszerepe hozta el, ezért az alakításáért BAFTA-díjra is jelölték.

Bob Hoskins a 2001-es Végakarat című filmbenForrás: Mokép

1986-ban Oscar-jelölt lett a Mona Lisa című Neil Jordan-filmmel, de a díjat nem kapta meg. A legtöbben talán a Roger nyúl a pácban detektívjének szerepéből ismerik. Játszott többek közt Steven Spielberg Hook-jában, Atom Egoyan Felícia utazása című drámájában és a közelmúltban a Mrs. Henderson bemutatja című filmben.

Számos alkalommal alakított valós személyeket is: az Ellenség a kapuknál című háborús drámában Nyikita Hruscsovot, a Nixon című Oliver Stone-filmben az FBI igazgatóját, J. Edgar Hoovert, a World War II: When Lions Roared című tévéfilmben Winston Churchill brit miniszterelnököt, a Mussolini és én, Galeazzo Cianó-ban Benito Mussolinit, A jó pápa című 2003-as produkcióban pedig XXIII. János pápát.

Bob Hoskins a Roger nyúl a pácban című filmbenForrás: UIP Dunafilm

2003-ban Magyarországon forgatta az Oroszlánbarlang című gengszterfilmet, amelyben szerepelt többek között Szabó Győző, Gyabronka József és Görög Zita is. Utolsó filmszerepét a 2012-ben bemutatott Hófehér és a vadász-ban alakította.

Bob Hoskins és Görög Zita az Oroszlánbarlang című filmbenForrás: Flamex