Május 6., kedd és 11., vasárnap közt rendezik meg a Budoku budapesti dokumentumfilm fesztivált a Toldi és a Művész moziban. A fesztiválon 28 külföldi és 11 magyar dokumentumfilmet, valamint 7 magyar rövidfilmet vetítenek. A program 6-án este Az esőerdő dala című filmmel kezdődik, amely Louis Sarnóról szól, aki 25 évet töltött a pigmeusok közt, és most 13 éves fiával együtt New Yorkba utazik, hogy megmutassa neki, honnan származik.

Ukrajna nem egy bordélyForrás: Budoku

Különösen érdekesnek tűnik a Leviatán című film, amely a kereskedelmi halászat veszélyes világát mutatja be, az Oscar-jelölt A tér, amely az egyiptomi forradalomról szól, a Bársony terroristák, amelyben három, egykor a csehszlovák kommunista diktatúra ellen lázadó figura mutatja be a korabeli praktikákat, és az Ukrajna nem egy bordély, amelynek a rendezője a FEMEN nevű feministaszervezet topless aktivistáit követte éveken keresztül.

A magyar programban szerepel többek közt a Lágy eső rendezőjének, Nagy Dénesnek a Másik Magyarország című filmje, amelyben Bukta Imre képzőművész kalauzol körbe a heves megyei Mezőszemerén, Nagy Viktor Oszkár és Petrik András Felsőbb parancs-a, amely a szerb-magyar határon keresztül érkező illegális határátlépőkről szól, illetve Papp Bojána és Stefano Tealdi filmje a budapesti Vásárcsarnokról.

A részletes program itt található.