Idén kivételesen nem egy teljesen érdektelen új film, hanem Sergio Leone 1964-ben forgatott Egy maréknyi dollárért című klasszikusának digitalizált változata fogja zárni a cannes-i fesztivált. A westernfilm vetítését Quentin Tarantino vezeti majd fel május 24-én a díjkiosztó gálát követően. Az Egy maréknyi dollárért Leone Dollár-trilógiájának első része, ezt követte egy évvel később a Pár dollárral többért, majd 1966-ban a A Jó, a Rossz és a Csúf.

Clint Eastwood az Egy maréknyi dollárért című filmbenForrás: Cannes Film Festival

A szokatlan döntéssel a fesztivál a spagettiwestern ötven évvel ezelőtti indulására emlékezik. "Ez jó alkalom lesz egy olyan film megmutatására, amelyet annak idején nem hívtak meg Cannes-ba, mert tisztátlan műfajúnak számított" - mondta Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti vezetője. Hozzátette: "azóta viszont sok elismerést kapott, különösen a filmművészet olyan elkötelezett aktivistáinak köszönhetően, mint amilyen Quentin Tarantino".

Tarantino cannes-i kiruccanásának egy másik apropója is van: pontosan húsz évvel ezelőtt nyerte el a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát a Ponyvaregény, amit május 23-án pénteken este fognak vetíteni a Cinema de la Plage nevű ingyenes strandmoziban.

A Ponyvaregény stábja az 1994-es cannes-i díszbemutatónForrás: Cannes Film Festival

A Django elszabadul rendezője Sergio Leone egyik legnagyobb csodálója és soha nem is tagadta, hogy a western olasz nagymestere óriási hatással volt a művészetére - olvasható a fesztivál közleményében. A Clint Eastwood főszereplésével forgatott filmet a bolognai Cineteca és a korabeli produkciós és forgalmazói cég, a Unidis Jolly Film újította fel a Hollywood Foreign Press Association és a Martin Scorsese Film Alapítvány segítségével.