Ritkán látok olyan hollywoodi westernt, amit maradéktalanul elhiszek, gyakoribb, hogy azt érzem, az alkotók erőlködtek, hogy megpróbálják minél hitelesebben ábrázolni a vadnyugat világát, de mégis koszos kosztümökbe bújtatott sztárokat kell néznem, akik nagyon igyekeznek úgy tenni, mintha a 19. század Amerikájában küzdenének a túlélésért. Ki gondolta volna, hogy pont egy dán forgatókönyvíró (Anders Thomas Jensen, aki az Ádám almái-t is írta-rendezte) és rendező (Kristian Levring - Akitől félsz) csinálja meg az utóbbi idők leghitelesebb és legkeményebb westernjét?

The SalvationForrás: Cannes Film Festival

A The Salvation-t nézve nemcsak a film figuráit hittem el végig, hanem azt is, hogy úgy általában tényleg pontosan úgy éltek és viselkedtek az emberek a vadnyugaton, ahogy ebben a filmben. Talán pont a dán filmesek természetességére és nyerseségére volt szükség ehhez. A film legfőbb erőssége, hogy minden patetikus túlzás nélkül adja át azt, hogy ott és akkor az emberélet egyáltalán nem ért annyit, mint itt és most, hogy valaki simán olyan szituációba keveredhetett, aminek a természetes kimenetele az volt, hogy megölik. Ez szerencsére a figurák attitűdjéből és elejtett megjegyzéseiből derül ki, nem pedig az erőszakos jelenetekből, de vér is folyik bőven, nem meglepő, hogy a cannes-i filmfesztiválon az éjféli vetítések közé tették be a filmet.

The SalvationForrás: Cannes Film Festival

A főhős egy Jon nevű dán telepes (Mads Mikkelsen), aki már hét éve az USA-ban él, és most végre a felesége és kisfia is csatlakozik hozzá. Ahogyan a nő és a férfi üdvözlik egymást a vonatállomáson, azt tanítani lehetne korszak- és karakterábrázolás tekintetében is: váltanak egy pillantást, és máris tudjuk, micsoda kötelék van köztük, miközben az is világos, hogy errefelé nem szokás az érzelmeskedés. A családi idillt azonban hamar szétrobbantja két részeges bandita erőszakos cselekedete, ami bosszúgyilkosságok egész láncolatát indítja be.

Eva Green, Mads Mikkelsen és Jeffrey Dean Morgan a filmbenForrás: Cannes Film Festival

Mikkelsen ugyan a tipikus, kőkemény és a tisztességért bármire kész vadnyugati hőst testesíti meg, de figurájában semmi klisés nincs, minden pillanatban emberi és igazi, és a vegyes nemzetiségű mellékszereplők közül is szinte mindenki telitalálat Eva Greentől kezdve Jonathan Pryce-ig, talán csak Jeffrey Dean Morgan erőtlen egy kicsit főgonosznak.

A feszes film 90 perce gyorsan elsuhan, de vagy a vér vagy a fájdalom biztosan minden nézőben nyomot hagy.