Fődíjat kapott a romagyilkosságok peréről szóló film

2014.06.23. 15:38

A romagyilkosságok vádlottjai elleni büntetőeljárást bemutató Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm nyerte a zsűri nagydíját a londoni Open City Docs filmfesztiválon. Hajdú Eszter rendező 167 tárgyalási napon vett részt kamerájával, kétezer órányi nyersanyagot halmozott fel, és ezt sűrítette össze végül egy 107 perces filmmé.

Ítélet MagyarországonForrás: MS3

A magyar mozikban jelenleg is megtekinthető alkotást így méltatta a zsűri elnöke, Pawel Pawlikowski filmrendező (Szerelmem nyara): "Az Ítélet Magyarországon egy sima megfigyelésen alapuló dokumentumfilm, mégis rendelkezik a nagyszerű drámák minden jellemzőjével: megkapó figurák, fordulatos cselekmény, elborzasztó pillanatok, illetve humor. A magyar jogi rendszer anomáliáinak bemutatásán keresztül rávilágít a fajgyűlöletre, amivel a magyar roma közösségnek szembe kell néznie. Ahogy azt a legnagyszerűbb filmek teszik, egy nagyon konkrét dologra koncentrálva mutat be valami univerzálisat."

A fesztiválon egy másik magyar dokumentumfilmet is vetítettek, Sós Ágnes Szerelempatak (kritikánk) című munkáját, amelyben egy kis erdélyi magyar falu idős lakói mesélnek egykori és mostani szexuális szokásaikról, tapasztalataikról, élményeikről.

Olvasnivaló: Ilyen országban élünk - kritikánk a filmről
Olvasnivaló: Ezután már nem lehet egy jót cigányozni - interjúnk a rendezővel