Meghalt Małgorzata Braunek

2014.06.24. 08:02

Hétfőn rákbetegségben elhunyt Małgorzata Braunek, a hetvenes évek lengyel filmművészetének ikonikus színésznője. Hatvanhét éves volt.

Első filmszerepét a Máté élete című 1968-as filmben kapta, egy évvel később Andrzej Wajda Légyfogó című szatírájában a kattant hippicsajt alakította, aki elcsavarja a nős főhős fejét. Ezután még kétszer dolgozott Wajdával: az 1970-es cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott Tájkép csata után-ban és a Joseph Conrad Az árnyéksáv című kisregénye alapján készült Szélcsend című kalandfilmben.

Małgorzata Braunek Az éjszaka harmadik része című filmbenForrás: Mokép

Főszerepet játszott akkori férje, Andrzej Żuławski Az éjszaka harmadik része (1971) és Az ördög (1972) című filmjeiben. 1971-ben született meg fiuk, Xawery Zulawski, aki később édesapjához hasonlóan filmrendező lett.

Braunek leghíresebb filmje talán a Henryk Sienkiewicz regényéből készült Özönvíz című nagyszabású történelmi eposz volt. A 315 perces film hatalmas kasszasiker volt Lengyelországban, és Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegennyelvű film kategóriájában (a szobrot végül Fellini Amarcord-ja kapta).

Daniel Olbrychski és Małgorzata Braunek az Özönvíz című filmbenForrás: Mokép

Karrierje csúcsán, 1980-ban Braunek otthagyta a filmipart, spirituális utazáson vett részt Indiában és Tibetben, és a dalai lámával való találkozás után a meditáció és a buddhizmus felé fordult. Visszavonulása előtti utolsó alakítását a Doktor Senki című magyar tévéfilmben nyújtotta, amelyben partnerei Oszter Sándor, Benkő Gyula, Márkus László és Páger Antal voltak. A kilencvenes évek közepén visszatért a színészethez.