Pálfi György (Hukkle, Taxidermia) filmrendező interjút adott a VS.hu-nak, amelyből megdöbbentő dolgok derülnek ki a rendező régóta tervezett Toldi-adaptációjáról, amelynek forgatása egyre csak húzódik annak ellenére, hogy a Filmalap megítélt rá 900 millió forintos gyártási támogatást. Januárban, Szabadesés című kisköltségvetésű filmje forgatásán Pálfi azt mondta nekünk, hogy tavaly ősszel már készen állt arra, hogy elkezdje forgatni a Toldi-t, azonban a Filmalap akkor nem hagyta jóvá a végleges költségvetést.

Pohárnok Gergely operatőr és Pálfi György a Szabadesés forgatásánFotó: Pályi Zsófia - Origo

Szavaiból most az derül ki, az igazi probléma nem is az, hogy a nagyszabású, látványos akciójeleneteket és sok CGI-t is felvonultató Toldi összesen kb. kétmilliárd forintba kerülne, hanem, hogy "Vajna nem tart profinak, és inkább mással rendeztetné meg. Egyébként Andy Vajna egyik jó barátját, aki egy nagynevű kaszkadőr, ültetnék a helyemre. Ő csinálná a second unitot, azaz az akciójeleneteket. Pont azokat a jeleneteket vennék így el tőlem, amiért én ezt a filmet meg akarom csinálni". Információink szerint Vajna említett barátja Piroch Gábor, aki valóban neves kaszkadőr és kaszkadőrszakértő, azonban még egyetlen filmben sem rendezett second unitot vagy akciójelenetet, ezért a nemzetközileg is elismert Pálfi lecserélése Pirochra elképesztően dilettáns ötletnek tűnik.

Pálfi azt mondja, még azt is felajánlotta a Filmalapnak, hogy "inkább jöjjön valaki a main unitra, azaz a fő stábra. Találok én nagyon jó rendezőt, aki a forgatókönyv alapján a színészeket leinstruálja, de amit én akarok csinálni, az a kardozás, a lovaglás, minden, ami igazán élvezet egy ilyen filmben. Mégis azt mondják, hogy amíg nem engedem el ezeket a részeket, addig nem is fog elindulni a forgatás." A rendező arról számol be, hogy a Filmalap legújabb ötlete, hogy "szeretne látni egy jelenetet a filmből, amihez majdnem az egész filmet elő kell készítenünk, hiszen szereplők és ruhák kapcsolódnak hozzá, hogy aztán megvágjuk, utómunkázzuk, és amennyiben tetszik a Filmalapnak, és meggyőződnek végre, hogy tudok filmet rendezni, az egész film gyártását elkezdjük elölről".

Hangulatfotó a ToldihozForrás: KMH Film

Pálfi a Toldi kapcsán általánosságban is bírálja a Filmalap működését, amely a hatos lottó nyereményadójából évenként rendelkezésére álló kb. 6 milliárd forintnak eddig mindig csak a töredékét osztotta szét támogatásként. A rendező szerint "nem kultúratámogatás van, hanem egy óriási nagy szívatás". Felhívja a figyelmet arra is, hogy egy olyan kicsi országban, mint a mienk, irreális elvárás, hogy a filmek anyagilag sikeresek legyenek, és nemcsak egy 2 milliárd forintból készült film nem hoz hasznot, hanem "Vajnának egyetlen filmje sem lesz nyereséges Magyarországon, ami magyar nyelven beszél".

Pálfi szerint anyagilag sikeres filmet legfeljebb úgy lehet csinálni ebben az országban, ha maximum tizenötmillió forintot raknak bele, és a résztvevők szívességből dolgoznak. Ugyanakkor ez nem egy fenntartható modell, mert a "szívességet egyébként ki lehet használni egyszer, mint amit Novák Erik csinált a Fekete leves esetében. Meg lehet csinálni kétszer, mint ahogy én már kétszer megcsináltam a Nem vagyok a barátod és a mostani Szabadesés című filmemben, de harmadik alkalommal már nagyon nehezen mondom az embereknek, hogy 'figyi, gyertek hozzám, és inkább ne menjetek el abba az amerikai sorozatba dolgozni, ahol még pénzt is kaptok'." A Szabadesés európai premierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon lesz július 10-én, a magyar mozikban szeptember 25-én mutatják be.

Megkértük a Filmalapot, hogy reagáljanak Pálfi állításaira, amennyiben kapunk tőlük választ, ezzel később bővítjük cikkünket.