Kijött egy szuperül összerakott, hangulatos és vicces előzetes a Külalak és a Valakinek a valamije című nagyszerű rövidfilmeket jegyző Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első nagyjátékfilmjéhez, amelyet július 10-én mutatnak be a Karlovy Vary filmfesztiválon. A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan egy szerelmi bánattól szenvedő, frissen diplomázott, az unalmas felnőtt élettől irtózó fiúról szól, akit Reisz színművészetis osztálytársa, Ferenczik Áron alakít.

Az előzetes egy tipikus családi ebéden, majd egy rémes állásinterjún kókadozó főszereplővel indul, ügyesen felvillantva a helyzetekben rejlő tragikomikumot. Majd láthatjuk azt a szörnyű pillanatot is, amikor Áron először fut bele az exbarátnőjéről (Jakab Juli) és annak új pasijáról készült közös fotókba. A klip remekül érzékelteti az összetört szívű főhős lelkiállapotát, aki végül úgy dönt, hogy lelép Portugáliába. Az előzetesben feltűnik az Áron akadékoskodó apját alakító Kovács Zsolt (a Moszkva tér osztályfőnöke), és a gyereke önéletrajzának megírásával foglalatoskodó mama (Takács Katalin) is. A lelkesedésünket csak tovább fokozza a cuki BKV-ellenőr szerepében felbukkanó Bach Kata, és a korosztályának égető problémáitól padlóra kerülő figurát szerethetően és hihetően hozó Ferenczik Áron is.

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan 4-5 millió forintból készült, és összesen nagyjából harminc napig, gerillakörülmények között, kis létszámú stábbal forgatták, amit a rendező nem különösebben bánt: "Klassz, hogy egyszerűen megfogom a kamerát, és az ötfős stábbal kimegyünk forgatni. Nincsenek kétórás átállások, várakozások."

A Karlovy Vary filmfesztivál East of the West szekciójában versenyző film külföldi forgalmazási jogait már meg is vásárolta a párizsi székhelyű Alpha Violet nevű cég. A magyarországi bemutató időpontja egyelőre nem ismert, az alkotók még keresik a film hazai forgalmazóját.

Megmutatjuk a film tetszetős nemzetközi plakátját is, amit a jelmez- és díszlettervezőként ismert Sztevanovity Sandra és a rendező közösen készített.

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan plakátjaForrás: Proton Cinema