A The Hollywood Reporter cikkéből kellett megtudnuk, hogy Pálfi György (Hukkle, Taxidermia) tervezett Toldi-filmje egy extravagáns és monumentális akciójelenettel kezdődne, amelyben két páncélos lovag csap össze lóháton, egyetlen hosszú, négyperces, vágás nélküli snittben. Ez roppant izgalmasan hangzik - és mint a cikkből kiderült, jelenleg épp ez a jelenet az egyik oka a Pálfi György és Andy Vajna kormánybiztos közti konfliktusnak, amely miatt a film forgatása is csúszik.

A hétvégén Karlovy Vary-ban a Szabadesés című filmjéért a legjobb rendező díjával kitüntetett Pálfi már június végén a vs.hu-nak adott interjúban megemlítette, hogy Vajna nem hisz benne, hogy ő meg tudja rendezni a film akciójeleneteit, és ezért azokat egy kaszkadőrszakértőre bízná - értesüléseink szerint Piroch Gáborra.

Pálfi György múlt csütörtökön Karlovy Varyban a Szabadesés című filmje sajtótájékoztatójánForrás: Karlovy Vary Film Festival

A Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes a Magyar Nemzetben azt hangsúlyozta, hogy még mindig előkészítési szakaszban tart a Toldi, és "egy történelmi akciófilmnek (...) nem lehet add uram isten, de rögtön módon nekivágni". Valamint: "a lovagi tornák forgatása veszélyes, azokhoz kaszkadőrkoreográfiára van szükség". A The Hollywood Reporternek adott nyilatkozatában Havas Ágnes nyíltabban fogalmazott, mikor kimondta, hogy Pálfi eddig nem szerzett tapasztalatot akciófilmek forgatásában, ők azonban biztosak akarnak lenni abban, hogy a Toldi akciójelenetei működnek majd.

Az már nem világos, hogy miért nem lehet, hogy a kérdéses akciójeleneteket Pálfi rendezi meg - de egy tapasztalt kaszkadőrszakértő bevonásával. Pálfi György azt mondja, hogy éppen ezek miatt a jelenetek miatt akarja megcsinálni a filmet, viszont úgy látja, hogy amíg nem enged a Filmalapnak, addig nem is fog elkezdődni a forgatás. Az üggyel kapcsolatban próbáltuk megszólaltatni Vajnát, két héttel ezelőtt küldtünk is neki egy tucat kérdést, de a beígért válaszok azóta sem érkeztek meg.

A Toldihoz készült hangulatfotóForrás: KMH Film

A Toldi-t 900 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap, amely összeg becslések szerint kevesebb mint a fele lehet a film teljes költségvetésének. Amikor a Filmalap tavaly júniusban bejelentette a film támogatását, a forgatás megkezdését még 2013 szeptemberére, a film bemutatójának időpontját pedig 2014 végére saccolták 

Pedig tényleg elképesztő látványos lehetne az a lovagi tornás, őrült svenk - már ha nem tarrbélás, hanem inkább Trónok harcá-s tempóban dübörög a kamera. A Final Cut tökéletesen bizonyította - számunkra mindenképpen -, hogy Pálfi György igenis remekül ért a hollywoodi ritmushoz.