Obi-Wan óriásit kaszált, Darth Vader pórul járt

Vágólapra másolva!
Alec Guinness multimilliomos lett, mert már akkor hitt a Star Warsban, amikor George Lucason kívül még szinte senki. Néha némi előrelátás elég ahhoz, hogy egy színész hirtelen dúsgazdaggá váljon. 
Vágólapra másolva!

Minden Star Wars-rajongó tudja, hogy George Lucas űrmeséjének sikerében eredetileg szinte senki sem hitt, és nemcsak a hollywoodi stúdiók tartoztak a szkeptikusok közé, hanem a filmben szereplő színészek is.

Mivel szűkös büdzséből gazdálkodott, Lucasnak az volt az érdeke, hogy minél több színészt meggyőzzön arról, hogy ne kérjenek fix gázsit a részvételükért, hanem a majdani, reménybeli profit bizonyos százalékáért vállalják el a munkát. A film bukásától félve erre szinte senki nem volt hajlandó a csapatból, a kevés kivétel közé tartozott viszont az Obi-Wan Kenobit megformáló Alec Guinness.

Gazdaggá tette a film, amelyet utált

A brit színész döntése visszatekintve kissé meglepő, mert a pályán klasszikus színházi szerepekkel induló Guinnesst egyáltalán nem nyűgözte le a Star Wars forgatókönyve és Obi-Wan figurája, és állítása szerint saját maga kérte Lucast, hogy az első filmben ölje meg, hogy ne kelljen tovább szenvednie azzal a "banális maszlaggal", aminek a film dialógusait tartotta.

Sir Alec Guinness és George Lucas a Csillagok háborúja forgatásán Forrás: InterCom

Nem tudni, hogy lesújtó véleménye ellenére megsejtette, hogy a filmre ráharap majd a közönség, vagy csak jó fej akart lenni a fiatal filmesekkel, mindenesetre végül olyan szerződést írt alá, amely szerint fix fizetés helyett a két százalékát kapta meg annak a jogdíjnak, ami Lucashoz befolyt, ami pedig a teljes bevétel egyötöde volt.

A Star Wars világszerte összesen 775 millió dollárt termelt, így ezzel Guinness elvileg körülbelül három millió dollárt keresett volna összesen, szerződése azonban állítólag kiterjedt A birodalom visszavág-ra és A jedi visszatér-re, valamint az eredeti trilógia kilencvenes évekbeli felújított változatára is, így a 2000-ben elhunyt színész és örökösei már több mint 95 millió dollárt söpörtek be a Star Wars-filmekkel.

Guinness interjúkban mindig készségesen elismerte, hogy Obi-Wan egész életére jómódúvá tette, ugyanakkor neheztelt amiatt, hogy a fiatalabb közönség csakis jedi lovagként ismerte, és fogalmuk sem volt olyan legendás alakításairól, mint például a Híd a Kwai folyón főszerepe, amelyért Oscar-díjat is nyert. Guinness maga terjesztette azt az anekdotát, hogy egyszer kivételesen hajlandó volt autogramot adni egy Star Wars-rajongó kisfiúnak, aki lelkesen közölte vele, hogy már több mint százszor látta a filmet, de csak miután megígértette a sráccal, hogy többet nem nézi meg.

Darth Vadernek rezsire kellett a pénz

A filmben szereplő színészek többsége nem döntött olyan bölcsen, mint Guinness, de az utólag pechesnek tűnő szereplők közül is kiugrik James Earl Jones esete, aki egyetlen napi munkával multimilliomossá válhatott volna, ha előre megsejti, micsoda kirobbanó sikere lesz a filmnek.

George Lucas és James Earl Jones 2006-ban Forrás: AFP

Jones karrierje nem alakult épp túlságosan fényesen, amikor Lucas felkérte, hogy utólag szinkronizálja le Darth Vadert, mert a főgonoszt alakító David Prowse hangja nem volt elég mély és félelmetes. Hogy spóroljon a gázsin, Lucas felajánlotta Jonesnak, hogy az egynapos szinkronmunkáért fizetés helyett kaphat részesedést a film bevételéből, de Jones úgy döntött, inkább zsebre teszi azt a 7000 dollárt, amit rögtön megkaphatott a munkáért.

Döntése logikus volt; mint mondta, annyira rosszul állt akkoriban anyagilag, hogy 7000 dollár óriási pénz volt számára, és kellett neki, hogy befizethesse a számláit és ennivalót tudjon venni. Későbbi interjúkban időnként felemlegette, hogy valószínűleg több tízmillió dollártól esett el emiatt. Ugyanakkor a már 83 éves Jones azóta is foglalkoztatott színész és szinkronszínész, Az oroszlánkirály-ban például Mufasa hangját szolgáltatta, valamint az ő jellegzetes baritonját hallhatjuk a CNN csatornaazonosító inzertjeiben 1990 óta.

Most Vasember keres a legjobban

Természetesen Guinness esete óta is előfordul, hogy egy-egy színésznek sikerül különösen előnyös szerződést kötnie, melynek köszönhetően hirtelen dúsgazdaggá válik. Mostanában Robert Downey Jr.-é volt az egyik legkirívóbb példa: a 2000-es évek elején drog- és alkoholproblémái miatt számkivetett színészt a 2008-as, 585 millió dollárt fialó A Vasember-re még 500 ezer dollárért le tudta szerződtetni a Marvel stúdió, és emiatt Downey Jr. az előkelő negyedik helyet szerezte meg a Forbes magazin 2010-es, legkifizetődőbb sztárokat összegyűjtő listáján.

Robert Downey Jr. A Vasember című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A Vasember sikere után azonban újratárgyalták a szerződését, úgy, hogy nemcsak a gázsija nőtt, hanem a színész a további Marvel-filmek nyereségéből már részesedést is kapott. Ennek köszönhetően Downey Jr. tavaly már a Forbes legjobban kereső színészeinek listájára került fel, mégpedig A bosszúállók és a Vasember 3 sikerének hála az első helyre, szerény 75 milliós éves keresettel.

Színészek, akik a legtöbbet kerestek egyetlen filmmel

1. Keanu Reeves - Mátrix - Újratöltve (126 millió dollár)

2. Bruce Willis - Hatodik érzék (120 millió dollár)

3. Tom Cruise - Világok harca (100 millió dollár)

4. Will Smith - Men in Black - Sötét zsaruk 3 (100 millió dollár)

5. Sandra Bullock - Gravitáció (77 millió dollár)

6. Tom Hanks - Forrest Gump (70 millió dollár)

7. Harrison Ford - Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (65 millió dollár)

8. Jack Nicholson - Batman - A Denevérember (60 millió dollár)

9. Adam Sandler - Ki nevel a végén? (60 millió dollár)

10. Leonardo DiCaprio - Eredet (59 millió dollár)