Brutálisan meggyilkolt rendező Velencében

2014.07.24. 12:24

Csütörtökön bejelentették az augusztus 27-én kezdődő, 71. velencei filmfesztivál programját. Mint korábban már nyilvánosságra hozták, a fesztivált Alejandro González Inárritu Birdman című szatírája nyitja, amelyben Michael Keaton egy kiégett filmsztárt alakít, aki egykor egy szuperhős megformálásával lett híres, és most a Brodway-n próbál életet lehelni kifújt karrierjébe.

Michael Keaton és Edward Norton a Birdman című filmbenForrás: Venice Film festival

A versenyprogramban mutatják be Fatih Akin (Fallal szemben) The Cut című filmjét, melyben A prófétá-ból ismert Tahar Rahim játssza a főszerepet és Abel Ferrara Pasolini-ját, melyben Willem Dafoe formálja meg a brutálisan meggyilkolt rendezőt. Szintén itt kapott helyet a Dalok a második emeletről rendezője, Roy Andersson, aki 2007 óta most először jelentkezik új filmmel, mely az A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Egy galamb ült az ágon és elmélkedett a létezésről) címet viseli.

Itt lesz a világpremierje a 99 Homes-nak, amelyben Andrew Garfield szegényeket tesz ki az otthonukból saját túlélése érdekében, valamint Andrew Niccol és Ethan Hawke harmadik közös filmjének a Gattaca és a Fegyvernepper után, amelynek Good Kill a címe, és Hawke egy drónokat irányító pilótát alakít benne, akiben erkölcsi aggályok támadnak a munkája iránt.

Ethan Hawke a Good Kill című filmbenForrás: Venice Film Festival

David Gordon Green Manglehorn-jában Al Pacino szenved évtizedekkel korábban lelépett szerelme után, A prímszámok magánya rendezőjének, Saverio Costanzónak a Hungry Hearts című filmjében pedig Adam Driver és Alba Rohrwacher vívnak csatát közös gyermekük sorsa fölött.

Versenyen kívül vetítik többek közt Lars von Trier Nimfomániás-a második részének hosszabb, rendezői verzióját, James Franco A hang és a téboly (The Sound and the Fury) című Faulkner-adaptációját, Lisa Cholodenko (A gyerekek jól vannak) Olive Kitteridge című minisorozatát és Barry Levinson The Humbling című filmjét, amelyben Al Pacino egy idős színészt játszik, aki beleszeret egy fiatal, leszbikus nőbe.

A velencei filmfesztivál versenyprogramja:

3 Coeurs (Benoit Jacquot)
99 Homes (Ramin Bahrani)
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Roy Andersson)
Anime Nere (Francesco Munzi)
Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance (Alejandro González Inárritu)
Ghessha (Rakhshan Bani-Etemad)
Good Kill (Andrew Niccol)
Hungry Hearts (Saverio Costanzo)
Il Giovane Favoloso (Mario Martone)
La rancon de la gloire (Xavier Beauvois)
Le dernier coup de marteau (Alix Delaporte)
Loin des hommes (David Oelhoffen)
Manglehorn (David Gordon Green)
Nobi (Shinya Tsukamoto)
Pasolini (Abel Ferrera)
Red Amnesia (Wang Xiaoshuai)
Sivas (Kaan Mujdeci)
The Cut (Fatih Akin)
The Look of Silence (Joshua Oppenheimer)
The Postman's White Nights (Andrej Koncsalovszkij)

A fesztivál teljes programja itt található.