Magyarország Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét nevezi a 2015-ös Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában - jelentette be a Magyar Nemzeti Filmalap. Az Oscar-versenybe minden ország nevezheti egy olyan filmjét, amit 2013. október 1. és 2014. szeptember 30. közt mutatnak be, a Fehér Isten június 12-én került a magyar mozikba.

A cannes-i filmfesztivál Un certain regard szekciójában fődíjat nyert Fehér Isten egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el. Utópisztikus világban játszódik, amelyben a gazdáknak minden korcs után különadót kell fizetniük, ezért ebek százait dobják ki a tulajdonosok. A tizenhárom éves Lili (Psotta Zsófi) apja (Zsótér Sándor) is megszabadul Hagentől, lánya kutyájától, de Lili a kutya keresésére indul. Eközben a kisemmizett kutyák fellázadnak, és Hagen vezetésével elindulnak, hogy véres bosszút álljanak az embereken.

Fehér IstenForrás: InterCom

A Filmalap közlése szerint az Oscar-díjra nevező kilenctagú bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna) mellett Deák Krisztina filmrendező, Király István vágó, Máté Tibor operatőr, valamint Lovas Balázs forgatókönyvíró foglalt helyet. A döntést többségi szavazás útján hozta meg a bizottság.

A nevezett alkotások közül az Amerikai Filmakadémia először egy kilences listát állít össze, majd ebből választják ki az öt Oscar-jelölt filmet. A jelölteket 2015. január 15-én jelentik be, a 87. Oscar-díjkiosztó 2015. február 22-én lesz.

Eddig nyolc alkalommal jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, és egyszer, 1982-ben meg is nyertük a szobrot Szabó István Mephisto című alkotásáért. Utolsó jelölésünket is Szabónak köszönhetjük, 1989-ben a Hanussen került az öt jelölt közé. Azóta tavaly jutott a legközelebb magyar nagyjátékfilm az Oscarhoz, amikor A nagy füzet felkerült a kilences szűkített listára, de a jelölés végül nem jött össze neki.

Ez elmúlt évtizedben ezeket a filmeket nevezte Magyarország Oscarra:

2013 - A nagy füzet
2012 - Csak a szél
2011 - A torinói ló
2010 - Bibliotheque Pascal
2009 - Kaméleon
2008 - Iszka utazása
2007 - Taxidermia
2006 - Fehér tenyér
2005 - Sorstalanság
2004 - Kontroll