Megint csúszik az Argo 2

2014.08.06. 10:20

Sokáig április 3-ra ígérték Árpa Attila Argo 2 című akció-vígjátékának mozibemutatóját, aztán egy nappal a behirdetett időpont előtt a film hivatalos Facebook-oldalán bejelentettek egy szeptember 11-i premierdátumot, de most biztosnak látszik, hogy október 23-a előtt nem fog a mozikba kerülni a suttyófilm folytatása.

Bicskey Lukács az Argo 2-benFotó: Erdélyi Gábor, www.facebook.com/GaborErdelyiPhotography

Pár hete már gyanús volt, hogy nem lesz tartható a szeptemberi időpont (pedig az majdnem az első rész premierjének tizedik évfordulójára esett volna): a produkciónak még mindig nincs aláírt szerződése a filmet elvileg forgalmazó InterCommal, eddig egyetlen előzetes vagy plakát sem érkezett, illetve a Téglás Zoltán szereplését bejelentő múlt heti sajtóközleményben is talányosan fogalmaztak ("ősszel") a bemutató időpontjával kapcsolatban.

Az Argo folytatását először közösségi finanszírozásban próbálták megvalósítani 2011 augusztusában, a rajongók előre megvehették a mozijegyet az egy évvel későbbi állítólagos díszbemutatóra, valamint termékek és részvény vásárlásával is támogathatták a film létrejöttét. Ekkor készült az alábbi remek teaser is, amit azóta több mint félmillióan néztek meg a YouTube-on.

Néhány hónap alatt kiderült, hogy ezzel a módszerrel nem lehet összehozni a költségvetéshez szükséges szükséges összeget, és Árpáék támogatást kértek a Filmalaptól. 2012 márciusában kaptak 4 millió forintot forgatókönyv-fejlesztésre, majd tavaly júniusban megítéltek nekik 296,5 millió forint gyártási támogatást. Ősszel leforgott a film, azóta folyik az utómunka.

A rajongóknak - akik tíz éve reménykednek az Argo 2-ben, és több mint három éve intenzíven várják a belengetett filmet - valószínűleg már meg sem fog kottyanni újabb másfél hónapnyi malmozás, az október 23-i bemutató pedig ideális lehet a négynapos hosszú hétvége miatt. Árpa Attila tavasszal elmondta nekünk, hogy szíve szerint 300 ezer nézőt szeretne, de 150 ezerrel is már elégedett lesz.