Hatvanhárom éves korában meghalt Robin Williams. A Holt költők társasága, a Jó reggelt, Vietnam! és a Mrs. Doubtfire sztárja öngyilkosságot követett el.

Helyi idő szerint hétfő délelőtt kaliforniai házában holtan találták Robin Williams hollywoodi színészt, a Jó reggelt, Vietnam!, az Ébredések és a Holt költők társasága sztárját. A nyomozás még folyik, de az első híradások szerint a 63 éves, Oscar-díjas színész öngyilkos lett, halálát fulladás okozta.

Felegése, Susan Schneider közleményt adott ki, melyben úgy fogalmazott, hogy reméli, az emberek most "nem Robin halálára, hanem arra a sok nevetésre és vidám pillanatra koncentrálnak majd, mellyel milliókat ajándékozott meg".

Robin Williams - a színész legemlékezetesbb alakításairól készült galériánkért kattintson a képre!Forrás: AFP

Williams a nyolcvanas években beszélt először kokain- és alkoholproblémáiról, ezután évtizedekig tiszta volt, majd a 2000-es évek elején ismét visszaesett, legutóbb egy hónappal ezelőtt vonult elvonóra. A sajtósa szerint súlyos depresszióval küszködött az utóbbi időben.

Williams karrierje a 70-es években, stand-up komikusként indult, és ezzel a tevékenységgel később, filmsztárként sem hagyott fel. Az 1978 és 1982 között futó Egy úr az űrből című tévésorozatban vált világhírűvé. Első moziszerepét az 1980-as Popeye című musicalben kapta, amelyben a spenótfaló tengerész címszereplőt játszotta, majd két évvel később drámai oldalát mutatta meg a Garp szerint a világ-ban. 1988-ban Oscar-díjra jelölték a Jó reggelt, Vietnam! (nézze meg!) rádiósaként nyújtott alakításáért.

Később több sikeres mozifilmben is játszott, köztük a Madárfészek-ben, az Ébredések-ben Robert De Niro oldalán és a Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van-ban, amely világszerte több mint 440 millió dollárt hozott.

Legikonikusabb szerepe talán az 1989-es Holt költők társasága (nézze meg!) John Keatingje volt, a szabadszellemű irodalomtanár, aki önálló gondolkodásra próbálta nevelni a bentlakásos fiúiskola diákjait. Ezért az alakításáért jelölték másodszor Oscar-díjra, majd két évvel később A halászkirály legendájá-ért is.

Robin Williams és Matt Damon a Good Will Hunting című filmben - további képekért kattintson!Forrás: Origo

A szobrot végül 1998-ban kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a Good Will Hunting-ért, amelyben Matt Damon figurájának kiégett, de bölcs pszichológusát alakította, aki segít a matekzseni fiúnak elindulni az életben.

Komikus szerepei mellett sötétebb tónusú alkotásokban is részt vett, például 2002-ben két különböző filmben (SötétkamraÁlmatlanság) is pszichopatát játszott, a Danny DeVito által rendezett Dögölj meg, Smaci! című fekete komédiában egy botrányosan viselkedő gyermekműsor-vezetőt alakított, valamint kifejezetten rémisztő volt a Joseph Conrad regénye alapján készült A titkosügynök-ben.

Al Pacino és Robin Williams az Álmatlanság című filmben - további képekért kattintson!Forrás: InterCom

Olyan neves rendezőkkel is dolgozott együtt, mint Steven Spielberg (Hook), Christopher Nolan (Álmatlanság), Francis Ford Coppola (Jack), Kenneth Branagh (Hamlet), Woody Allen (Agyament Harry) és Terry Gilliam (A halászkirály legendája). A kilencvenes évek végén Magyarországon forgatta a Hazudós Jakab című drámát, amelyben Rudolf Péter és Kulka János is szerepelt. Rudolf az Origónak adott interjújában elmesélte, hogy "Robin Williams hússzor bevágta magát a sárba a magyar statiszták kedvéért, hogy azok jól reagáljanak."

Tavaly Dwight D. Eisenhower amerikai elnököt játszotta A komornyik című drámában, utolsó bemutatott filmje a The Angriest Man in Brooklyn (A legdühösebb ember Brooklynban) volt, amelyben egy autóbalesetet szenvedett férfit játszik, akinek az orvosa azt mondja, hogy elpattant egy ér az agyában, és csak másfél óra van hátra az életéből. Decemberben kerül a mozikba az Éjszaka a múzeumban harmadik része, amelyben ismét Teddy Roosevelt szerepében tűnik majd fel.

Robin Williams a Holt költők társasága című filmben - további képekért kattintson!Forrás: InterCom

Williams 2011-ben vette el harmadik feleségét, két korábbi házasságából összesen négy gyermeke született.

Olvasnivaló: Robin Williams sötét oldala

Olvasnivaló: Ezekben a filmekben szerettük a legjobban Robin Williamst